[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有無巴打去過源興行做西裝
用外國裁縫就無呢個問題
請問何價?
Mr Porter Sale了,Trickers 200 quid左右
留個tg傾下
萬年兄弟Quote 我都唔駛hkd1100一米,仲已包運費
呢個筆直Suitsupply真係最好選擇,至少cutting, 用料同做工有保證,你以呢個價去揾裁縫舖衹會有用大陸料(假意大利料)既fused 西裝
巴打,請問suitsupply除咗有ready to wear之外,會唔會有改衫服務?

冇鬼佬身型,驚衣不稱身

謝謝
有比錢ja ma
另外我見post 2 有個參考表

[member]
西裝去邊度訂或做?可以參考以下:

$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen ,銅鑼灣Hackney (H 記),尖沙咀Peter Lee 。

我max budget 5k
啱價位幾間都係洋服店
如果我唔太識揀(我冇咩fashion sense)嘅話 係咪都唔建議去呢類呢?

唔該曬各位
thanks!
SuitSupply
5千下真係佢最穩陣
都係果句 試左ss啱身再傾
其實我諗呢個問題同萬年兄弟與否既關係唔大,即使我地當初無提及萬年兄弟,只係講響Fox客網訂既零售價格,大家都已經嘩嘩聲。

無可否認,Fox搵左Douglas番黎之後marketing勁左好多,成個品牌形象唔同左,又sponsor 好多大朵同KOL,令呢個牌子既出鏡率高左好多。

但係,如果講番本身布既品質,無錯Fox的確係好多花同款,但佢地用既羊毛紗既品質,相對大部分知名牌子,係比較差既。莫講話同Scabal、Holland&Sherry相近價格既產品比,甚至同番萬年兄弟自己代理開既Harrisons、Cacciopolli 既flannel比,Fox Flannel大部分產品其實表現都不是十分好,尤其是高濕度地區,分別特別明顯,好容易起泡(面料在高濕度情況下延長導致同canvass分離),垂墜性上既表現上亦頗差。如果大家有同工場師傅傾開計,相信都有聽過「Fox 啲料特別唔聽話」一說。

雖然我同萬年兄弟有不和,但就事論事,即使今年羊毛原料價格升幅近一倍,但各大品牌既加幅都比較克制,而Fox官網價既加幅就⋯⋯舉個例,兩年前我買fox上官網,非LondonLounge 既系列大多在60-70鎊,而LL則大多落在100鎊。

同樣千一蚊水平,俾我我會買scabal(靚啲又平啲)、Holland & Sherry (SherryKash先百二鎊),甚至黎到香港瘋狂mark up既Harrison’s 既AF或者Cacciopolli,都抵過買fox。

千一蚊買塊低super普通羊毛flannel對我黎講真係有少少痴撚線,唔關萬年兄弟與否事,係真心好癲
利申,我有兩件Fox flannel褸、一套Fox flannel suit、一套Harrison既flannel、兩條Cacciopolli 防鼓包flannel褲、一套scabal 130s flannel suit(當時540一米)、一件Holland & Sherry Sherrykash gunclub褸、三套Taylor & Lodge LGB flannel suit、一套H Lesser LGB 11oz flannel suit,其他太多費事數⋯⋯
唔係可以改衫既咩
又引到你條友出黎踩萬年
得啦,知你俾小熊哥炒左,仲將你d衰野唱通街,你懷恨左心係好易理解既
不過好心你啦,Fox 既Flannel得唔得,你估你經驗多d,定係WW Chan Patrick同佢班伙計經驗多d?人地咁多布可以揀,係要揀萬年Harrisons 同Fox d布自用,咁答案都好明顯啦

仲有呀,你話萬年d布貴,我去開WW Chan同A記,基本上都係Sell佢哋d布,價錢又冇比其他布既品牌貴,好明顯人哋針對既市場唔係散客啫

成日係度懶中立,扮專家,又唔見你講下萬年成櫃桶大把錯料,回頭料,都係200/米,上次上去係咁咦執左幾塊
有冇人去過derby suits整
錯料同賣貴有乜關係

況且Billy兄次次都散剪,咁真係唔係Target Customer

講起,我條Lesser 8/9oz 熨燶再整返真係好貴,我粗人都係著平野好
有咁平咩?我上去幾次都無見過200/米嘅Fox喎,等我找日上去搵下阿寶先
我意思係某人衹係一面倒踩萬年賣得貴,但另一方面又唔講人哋有d jetso嘢

司馬昭之心,路人皆知啦
另外呢度有冇人知點解俾人踢出P記?其實去下相熟裁縫舖都已經可以收到風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞