[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
小弟最近買左件西裝,可惜隻袖太長.....
唔知有無師兄可以介紹改衣師父比小弟
天倫洋服
LM
辣殺
Mtm邊會俾你改toe box 傻啦
咁呢對黎講試完有唔啱可以點改
定純粹試size, 呢個last呢個size唔啱就size down咁樣?
佢呢個應該bespoke嚟
如果budget 2k內
Oxford cap toe 啡色有無咩牌子推介
Florsheim?
佢地無能力bespoke 最多俾你改下寬改下instep架喳
只係加五舊俾你試下對鞋會唔會太窄太壓腳
yanko
原來如此,等我仲以為佢特登造對trial shoes俾人試,係可以大執。咁其實同mtm都無乜分別
2字尾喎
喜寶
新入門想買對tassels 唔係suede
筆直2-3k 有冇ching好介紹
berwick?
其實如果楦齊又願意真的做,MTM都可以改到好接近。因為他可以用一個細半碼或窄半碼的楦,再鑲皮build up番D位,其實只係佢願唔願意做啫。
我見過有師父將個楦加大三個碼,因為個鬼佬隻腳好大,無咁大個楦。
咁樣就變相曬多好多功夫時間 相信唔係熟客都唔會造
喜寶tgc1個last真係太尖太長 不過我覺得幾好著同呢個價抵玩嘅
得1500畢直整西裝有冇得揀? 尖東貴族整唔整到?
但好多位都係無得執 又或者咁講,佢幫你執既時間都夠佢做大對鞋,咪玩啦。改下寬改下腳背已經好好啦,Joe works果類每改一處逐處計錢架
整唔整到同願唔願整係兩件事,我會話超過九成幾的位都有得整的,只是師傅願唔願意做啫
想問下 Saphir MDO Pommadier cream顏色嘅問題

呢對用8號bordeaux定9號mahogany 會好d?

下面呢兩對一樣用37號medium brown其實得唔得?

求高手幫助
其實好多廠無一個獨立既last maker去開發同去楦,莫講話好似bespoke咁執,heel cup都多數唔會俾你改因爲佢地唔識搞。唔止願唔願咁簡單,係有無能力做呢件事。

當然如果你話鳩改都計數既咁我無野講啦,但改到同改好,唔係間間廠有能力同有人手架
第一對saphir 用9號色(如果你好執著要差不多色的話)

第二對用light brown
無六七千筆直起錶就唔好諗咁多野喇,千零蚊去g2000同uniqlo算吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞