[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
你唔使返工咩?
其實我唔明有乜好嘈
都收爐唔緊要啦
我個人就好勻真嘅,首先我們同他們(牛肉湯或萬年三兄弟)任何私怨,實際上我視他們都是我的朋友。我亦不喜歡干涉人家怎樣做生意,我覺得作為顧客,嫌貴咪唔買囉,又無人監你買。平嘅,咪買多D囉。當然,作為顧客,呻吓D嘢貴都係正常嘅!咁目標容戶不同,定價就自然不同,呢D商業社會就是這樣的了,嘈也無意思。
賣到咁貴仍有人肯買,呢D咪叻囉,你唔順可以唔買,或自己去試下做代理,試下賣唔賣到。
我唔使返喎
So far我咁多套flannel托賴未有出現過呢個情況,由hfw到fox到harrison到t&l到scabal都無。再者,此類影響多集中係關節,在大身係幾乎唔會出現的。

再要找出可以公比對比的採樣真沒那麼困難。
第二點已經睇得出你無知兼無恥啦,你嗰時話唔做啫,小熊哥有話唔做咩?咁即係當時Patina仲存在,你已經計劃帶Ugolini過檔啦,right?

同埋我唔係好明白, 邊個檯面上爭輸, 好似係你喎 Ugolini最後係跟左萬年去Attire House 同Brio做Trunk Show
其實我真係好唔明你想嘈乜?
作為一個花生友,再講落去都冇乜意義

不過我都係勸你一句 放下自己嘅埋怨啦
無論你點樣留言中傷萬年,你都改變唔到佢哋越嚟越成功嘅事實
不如你話下香討嗰邊, 嗰啲包頭王係咁搞事 , 小熊哥寧願遠離人群, 費事再留言
其實我認為無乜必要人身攻擊,對陳生也好,邊個都好。畢竟呢啲都係私事,並不屬於需要公開評論既部分,亦唔係呢個post應該討論既野。

賣野賣得貴唔貴,啲野好唔好、值唔值,有理有據,有親身體會,分享俾巴打們,多點資訊,多點討論,多點貼outfit,好似隔離古著post咁咪幾好。
作為花生友勸你一句,你侵犯人私隱 爆人人工 道個歉都好應該啦
其實我諗我都無點中傷佢地吧?我只係話佢地賣得貴,係真係離地果隻貴,除此之外我都無主動comment佢地甚麼。

我反而唔知你咁大反應做乜?
不如你勸埋自己啦,係都要搵野嘈下
道歉咪道歉,Sorry 牛肉乾
其實我也不甚介意,他道不道歉也罷。因為拎唔拎果兩萬對我生活沒甚麼影響,我亦已經習慣這些攻擊,畢竟我當年火氣大,到處與人爭執,得罪人多,現在被人攻擊也屬正常。

不過我始終認為,我作為一個行內人,亦同時作為一個消費者,我得到的資訊比一般人多,能分享的我就分享,能說的我便說,這是我唯一能做的。

畢竟對於文化傳承,一個人的力量是很薄弱的,愈多人好奇、有興趣、了解這行業,愈多消費者知道自己在買的是甚麼而非盲目睇牌子、跟潮流,這行業持續下去的可能性才愈大。

還記得數周前一老師傅跟我說這行頭已差不多三十年沒年輕人入行時,那眼神是多無奈。
“小熊哥寧願遠離人群” 此言差矣,冇著數R既地方對一位生意人來講係冇價值的 佢冇錯,只係大家價值觀不同,純粹個人覺得過橋抽板不懂飲水思源同想盡方法阻人出團就非常低莊囉 大家早D抖。God loves you all.
接受。
作為一個行內人, 更加應該謹慎留言,避免對供應商同競爭對手作出comments, 就算知都可以選擇唔講既啫,咁先至係成熟既表現

如果係我哋呢啲花生友就冇所謂
香港係有言論自由的,我有權去認為並指出一樣野費定唔貴。再者,萬年兄弟從來都不是我的供應商,我做生意無咁多考慮,亦唔認為講出一點評論就是不成熟。

我相信你我價值觀差距咁大,多說無謂。打住吧。
或者如果純粹言商,我不說話比較好。多做點宣傳,消費者埋單就ok,錢照袋,無人會鬧我。但我偏偏份人諸事八掛,好聽點叫有不忍人之心,見住呢度啲巴打倒錢落海,捱完貴布以為自己賺左識cmt慳錢,結果到頭來裁縫賺少左交唔到租,巴打們俾貴左又唔知,益左食水深既中間商,害左全行。

其實香港地,正正經經做生意,龍華行、雅達、KC Lee等等,坐貨、mark up合理、服務好既布商多的是,提供既布選擇都多,只是他們的營運模式比較傳統,少做social media,所以一般消費者未必知會地都會做散剪。

我自己退出P記後都有做新西裝著,搵Cheers Limited同KC Lee買布,一樣買得高興。
DB一套vbc 110 大約幾錢
5千budget suitsupply定db
好心你咪L再扮正義L
你估其他布行冇多賺散客錢?
幾年前我係龍華買布,嗰Sales懶熟咁,教我睇布Label最尾幾個Number就知價錢,懶係打個9折,我以為好L抵,點知後尾先知原來批發價係五折 , 即係話面價其實係批發價一倍。

但諗深一層,布行佢哋咁做先係保護緊嗰行業,Discourage散客CMT,俾裁縫舖賺多d錢先可以維持到行業發展。

你講到咁偉大,為大家著想,咁如果萬年真係有200/m既布,你會唔會推薦俾大家先?如果唔會, 唔該你唔好再扮偉大,懶係要幫呢度啲巴打著想
5k應該唔夠俾DB吧
係呀,其實歐洲都一樣,裁縫鋪拎會平好多。但問題係人地唔少布疋行零售價同歐洲差唔得幾多,萬年好多時要打個50% off先等於人地歐洲零售呢!

我唔偉大,係諸事八掛姐。

你有200蚊米既好料,擺上黎俾大家睇下,有好東西又平我無理由唔推薦架。就好似人地問我Harrison 啲料好唔好,Cacciopolli果隻防鼓包flannel點,我都係讚架wo。

你地真係有好野平出黎既,大家自然會見到,唔需要單單打打的。係有就快放啦,唔好拖拖拉拉。 我喜聞樂見

BTW,唔好為鬥氣而做,係想多啲人用你地布,就好心調低啲個價,Cacciopolli當年萬年就係賣到離地咁貴,牌子本身響香港、大陸又未係好出名,所以賣唔去幾多搞到要降價,降完咪有人買囉

係,有一部分消費者係傻,但都有一部分好理性架,而且呢部分人我相信會愈黎愈多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞