[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
下⋯⋯你講鏡面定個色?
唔你好明你想問乜
鏡面, 如果普通保養下, 令佢有返D 光澤, 用saphir 邊隻就夠?
鏡面係用wax polish打,滋潤對鞋就係用conditioner (renovatier或者delicate cream),補色同加少少光澤就係用shoecream,一般人買呢幾樣就夠
巴打們 岩岩入門買左對皮鞋
想試下打蠟靚仔啲 見個個都推介saphir呢隻 想問邊度買比較平

另外有冇打蠟教學文 或者片 值得參考 希望各位巴打可以教下路
Sahpir係比較大路,但其實同級數的產品亦不少,Boot black、 c記1906等等,賣的地方也多,上環安徒生、中環LH、銅記有得補等等都有賣,有些地鐵站補鞋鋪亦有。

至於教學,你上LH搵佢地教你好過啦,自己睇片學好多事故
其實我有事星期六要用 聽你咁講 聽日唔好亂黎好啲

巴打有冇地方推介可以幫手打左蠟先
我見打左蠟 對鞋係望落差好多
如果新鞋新/舊 搵哩類鋪攪下要幾錢到?
問下lh特快得唔得
T記都有,唔知會唔會快d
sor請問T記係指?
唔該哂巴打

另外想問下點睇Paul Smith既皮帶
Tassels
即係呢間有付費刷鞋服務??
即係聽日要帶埋對鞋放低先得嫁啦喎
唔該哂巴打先
點解呀
唔洗,不過利申我冇試過架
會唔會好貴呢
印象中1年前既價

80 polish
120 cream+polish
Mirror 唔記得,要等

可以擺低或者着住擦

師傅幾好人同俾心機刷,有特別要求,都會盡量幫你試吓。有嘢唔識問,佢都會答你

利申我冇試過(因為我自己擦),但之前喺嗰度part-time過

自學失敗例子
好似mirror要四舊幾
請問有咩問題 新手睇唔出?
有粒粒係面?
太多水 皮面濕左 會朦左一忽擦唔令
大家在磨鞋前,先搽一層乾的蠟在鞋面,等五分鐘左右,再擦勻,有少少令,之後才開始用水磨,出事的機會會細點。切記,水要少,有濕的感覺就可以,力要輕,是在皮上滑行,不應有「拖住」的感覺。不要起勢「捽」佢。
比四百人哋賺,不如花半個鐘學下點樣擦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞