[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
年零,唔算特別耐
豬皮好唔好食?
咩豬皮?
你對個時唔係話用豬皮整?
Lama呀
Rich
唔飛大阪嘅人應該起碼要兩年?
唔合,其實睇fitting順唔順利
其實bespoke洗唔洗break in
有人同我講 試過JL/berluti/日本師傅bespoke但係都係要suffer break in period 形容係一個岩腳形嘅rtw(當然唔係指工藝方面) 最後寧願買返rtw
最起碼個Footbed頭要完成合你腳底都要時間
其實鞋底(皮底)剛做起是好硬的,中底亦未fit in所以基本上都要break in 的,當然,如果你用的物料偏軟,咪唔使點break in 囉
凸起咗?
業餘嘅係咁上下啦!
有無人知依家大華造條西褲幾錢?
其實因為塊鐵本身是拱拱地的,所以中間會易突起一D,簡單的解決方法就是藏深一點,但因為中間拱起,如果中間藏曬落佢,旁邊就會凹了太多,而且好易成條線批斷曬,有好多嘢要考慮。
出邊比人整,他們不會考慮咁多,D客只要眼前「靚仔」,批斷曬線,你都唔會知道
批斷曬線個outsole會唔會易啲甩
咁又未至於
可唔可以攞機磨平佢
想問下巴打們budget四千內 想買對boot有咩好推介
https://www.trickersoutlet.com/outlet/mens/brett-2106.html
本身睇中左呢對 但over budget而且又冇我碼
大家有冇用過Brift H d補品?去開日本見到唔知好唔好用呢?
Break in就係咪都要架喇,不過break in完出黎一定岩腳同好樣過rtw 同埋有啲位既fit rtw做唔到就係做唔到,因為無辦法單獨就你一對腳,例如heel cup同足弓rtw係永遠都唔會有好既support同fit

我著對masaru可以響Florence d死人石地行三萬幾步一日,rtw我對腳大概已經死俾你睇
有冇巴打知lewis leather d 皮褸係咪好多假野都做得好似
3萬步 對腳應該會斷
平時行路行得多,勉強頂得住。今朝行去河口湖北岸影完富士山再行番南岸果度都成萬步
ww chan同a man hing
邊間整得好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞