[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想問下馬pat pat落雨後點搞
今朝出門口冇睇天氣報告,搞到佢淋左半日雨
想搵下可以襯smart causal既皮鞋,有邊啲牌子/舖頭可以介紹下
budget都係二~三千
淋成點先?
早一兩個post 我有post過處理水痕步驟
懶的話拎去晒下太陽就得其實
雖然牛巴之前話去r記整=食元氣 但係我都係去左 諗住粗粗地整套用黎同衣家個套輪住著

SS我真係買唔到 可能你身型啱啦 我同幾個frd去到都係揀唔到 佢叫我tailor made 我係ss比6k就唔差在上埋db bt 勸巴打去左ss試下身先 話唔定sales都係叫你tailor made
依幾件要四千中,好似有違SS三千搞掂的原意.....
不過講起SS,最近都買左件
好睇wo 呢件買左幾錢?
我都明,我身型都係改唔到想去SS搞掂都唔得
四千,pure wool 改窄左個袖
最可惜係SS overcoat冇長身揀
巴打係r 記有冇出事 之前聽人講問個sales可以整咩袋 佢話整心形都得
所以我都係去啡色到整算
新手一問 邊到係r記
兩位師兄我上星期買左了抱歉。另外想問打唔打掌好?我得兩對皮鞋怕好快蝕,但之前追post又覺得買對皮底打掌好似有啲嘥 有冇師兄比到意見?
啡色個套我拎左 都幾滿意 不過第一套可能自己都唔識比較 之前著開G2k

R記我未得閒拎 諗住過多幾日先 呢排好忙 不過fitting個陣R記幾個老板都唔係度幫下眼睇 希望無中伏啦 同埋本身係諗住整vbc/fresco 但佢地係度係咁推我買carlos barbera 摸落又幾舒服 google過又好似話唔錯 我耳仔軟聽左佢地意見 有無巴打知呢隻布料o唔ok
網上大把圖啦

圖一果件個裁縫係偷懶定慳料
我睇錯野,自膠,當我無講過
我不怎找到亞洲人穿的圖 我找到的一係公仔一係外國人。我膚色偏黃怕難carry所以先問問大家有沒有試過。
你睇啱邊塊先?唔同配色差好遠喎
我有興趣呢兩塊
去左80‘s bespoke
韓國料都要$2980
抵唔抵?
去Suitsupply意大利正常料都係2999
呢間好似好多負皮
H記對r記大家點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞