[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
即是第3張圖對boot橙橙啡啡咁用埋light brown都可以?

感謝
我會light brown算
雖然我依家幾乎完全唔落cream
唔落有咩好處 我本身淨係用renovatuer 但朋友話最好搞埋cream + wax 搞到要買幾罐野
咁其實啲細廠嘅 last 喺邊度嚟?靠做代工接人地啲 last?
同楦廠買,楦廠抄埋抄埋都抄唔少
我唔鐘意補色,一補無晒啲natural patina,同埋我唔鐘意鞋身咁令,鞋頭鏡面就夠。我喜歡用油,如果delicate d既皮我就會用delicate cream。renovatuer 之類多功能conditioner我亦很少用。
大陸D廠我唔知喇,從前香港D工場就大部分有師傅做,只是老闆願唔願意做啫。
莫講話香港同大陸,依家連西班牙某幾個大牌,入面所謂last making部門都係買出名牌子既鞋倒石膏抄,再改下寬窄。楦師買少見少架喇
做楦師有咩特別skills 點解買少見少
想學嘢
其實依家香港d傳統訂造西裝鋪頭,
係鋪頭度完身之後係扔返上大陸造?
幾十年前應該由香港度身個裁縫自己造返
咁依家香港個裁縫淨係同你度身,即係佢手工點都無關係啵
度身同裁衫畫門 可以係同一人
做就通常是其他人
佢用邊個工場同佢點裁塊布影響好大呢!唔好以裁咁簡單,裁唔岩方向、啲紗既力走向唔岩,就算你尺寸完全無問題一樣會唔順,再者好多時裁果個都會同做果個交流,教埋佢地點做先可以達到裁果個人想要既效果,你估真係咁容易?

意大利、英國、法國都好,有無自設公場都好,除非你細規模到得兩三個人,否則做手同裁通常都分開,即使只講做,都有分coat marker, trouser maker等等,唔會一個師傅識晒全部方法架。

尤其是近期好興既raglan coat,好少男裝師傳識上果種袖,響中港台多數都係俾女裝師傳做,又或者Safari jacket,其實基本上都係恤衫師傳做。

呢行分工分得好細架!
師傅明白了 其實依家香港係咪大部份都裁完send返上大陸造?
咁不如我問番你,裁手、打版師同designer要有咩特別技能

做楦咪同你做衫要打版一樣,你估淨係做咩,都要人畫紙樣同裁架!設計一個楦出黎要參考客戶數據、要有經驗同要有審美天份,同designer差不多,做完個楦通常會跟番楦去設計pattern,唔同楦就有唔同proportion,唔同楦會有自己專用既pattetn,要放落第個楦度就要重新執過無得照搬。
超過九成。不過大陸工其實可以非常好,係可以好到你唔信係大陸做,甚至有部分工場水平超過香港唔止一個level(始終人工平,手作野比較容易搵到人做)。當然,好手工工錢相對黎講亦比較貴。

如果你話支持本土產業,情懷上我覺得好好,但如果只講做工部分,香港真係除左陳記荔枝角個工場(自設)仲有AC沙頭角個工場兩個大工場,其他工場鬥做工都真係可以慳返啖氣。
牛肉飯
傳統上,做楦同做面係兩個師傅來的,造鞋分工都係好細的。
造楦的是不用理會個面點劃的(他們會有溝通,但出面不是造楦的工作)。當然依家有好多工序已是電腦輔助「出格」(即你所講的pattern)
明白 因為我就係見好幾間出名造工好既都係返大陸廠整
補充,零零散散都仲有啲唔錯既做手響香港,但多數係只做一個工序例如鎖鈕門,同埋多數獨立或小型。
傳統上係咁,實際上就睇邊間,不過依家除非大廠,否則通常楦師要開埋紙樣,而且不在少數。當然,我係講緊鞋廠唔係楦廠。楦廠又係另一回事。

有些獨立鞋匠幫大牌子做楦,例如黃牛幫united arrow設計楦、ugolini幫伊勢丹設計楦,都係要交埋pattern。
香港有邊間西裝係10k 樓下full canvas?
一堆啦 爬下post 好嗎
你講的兩間日本公司本身都不是鞋廠,可能要求不同,方便之後找人生產。
其實有楦係手,放個格話咁易。你見Vass用Ugolini個last任玩乜款,唔通佢地又問Ugolini或伊勢丹拿pattern咩
爬左10幾個post 萬幾個回覆鳥
見到post頭講既 Jantzen / Hackney / Dreams / Browns 但係唔知佢地整唔整full canvas
其實我想知佢地唔係用膠水痴已經夠,之前7k係中環買左套原來係膠水fused黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞