[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
如果出面造到suitsupply既quality大約咩價位?
SS咁多條product line你講邊隻先
間百貨交完租又要抽水,政府又要打稅
想平都平唔到啦
今日收到之前減價買的ring jacket. 但點解突然又䁔返 20幾度點著 camel
VBC 110 purple line
香港訂的好似不是bespoke來㗎 喎,如果比四五萬造咗件大陸返來就
唔該牛肉巴,見有減價返工又要,去入對先
AC 嘅 safari jacket 本地嚟講是咪無得輸
本地應該係
想狗衝件rtw 望落好啱身
Loafers唔著襪一定冇死,實唔會出事
同craftsman co比呢?
他們不是做皮褸的嗎?
孖煙囪長期顧客
我係知係英國去馬莎係阿叔阿伯阿婆多

以佢價錢同fused,相比之下SuitSupply做到Half canvas,而且cutting有幾種,馬莎個隻比較傳統的cutting真係幾難搞。

但馬莎的shirt都算可以的,雖然去到英國,Charles Tyrwhytt 同 T M Lewin重平重抵啦。
馬莎最好是橡皮糖同朱古力夾心餅
我隻貓會搶食雞髀同三文魚
馬莎黑絲同內衣係唔錯既(逃)
Suede safari 同tweed safari比
例如比例/車功嗰啲
Chocolate chips cookies先係極品
橡皮糖近年幾都差左
香港仲要加埋價
以前有時$40兩樽可樂糖好抵J
香港買食品太貴啦,由其知英國價,貴成兩三倍
由其ready meal,英國係10quid 甚至 3quid for one,香港折左都55-68

Tesco/華潤都無mark up咁誇張
大學有同學做part time 係咁買野食勁平
差好遠wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞