[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
一黎就大佬
AC都唔算大佬啦,大佬係Pecora Ginza 同Sartoria Neapolitan (Jun)果堆
呢埋仲有邊個 冇錢都想save低定先
呢堆
其實好多裁縫店都有幫人造過Safari,例如Panico、Anna Matuozzo、法國嗰班裁縫店(因為多非洲客)等等,不過暫時印象最深都係 liverano 同牛巴提到嗰兩間
王國興Cosplay

Turnbull & Asser Informalist Button Down
Ascot Chang H&S Cashmere Tweed Safari
王國興有著Safari?
睇你高唔高要求
只求款平平地無印都有
之前出差台北見到pecora ginza 件 safari 的實物真係好靚
個袋真係做得靚
個價唔野小
其他貴同平的safari jacket,個proportion, fit同個袋差別係邊?
手工差好撚遠,係好撚遠。鈕門靚,珠邊極靠邊緣,成年野全手縫,少少機車都無。香港你俾十倍工錢都無人肯幫你做
特指Pecora Ginza呢件

Jun 果件都係好靚,手工雖然無PG咁fine,但都已經係極高水準,proportion 同各樣野都做得好好,不過都係果句,價錢都係大佬級
本來我想寫,但中間太多家事又病未寫。

簡略講係,個腰身點樣就好線條,裁個時係就咁直落定有少少孤度,有無考慮過你膊、胸、腰既比例,以及長度。袋型反而係睇審美觀,有部分平版做到下袋太大,方袋又突出來。

另一樣係領口,好多平版最大問題係用左好普通的Shirt Camp Collar,整出來真係一件Shirt咁,個人覺得要做返大少少領片會比較好睇,同埋個設計實在作用係擋風,做咁細邊似樣呢?

係AC整個時,佢地度得好仔細,退左休的Thomas有講MTM同RTW分別,特別係我呢類橫膊但無胸無腰的人,RTW就膊會變水桶,就腰會膊緊,平的MTM我覺得係呢部分的比例拿捏得唔好。

至於B & TAILOR/ChadProm個隻,佢地設計會係膊伸延少少,好似Levis Jacket Type 1咁,XS都有近18.5寸膊,但胸竟然得19.5寸,袖長又得23寸,成個比例係倒三角咁,撐得起係好雄壯,撐唔起就跌膊。只要改一改膊,成個型就靚曬。

http://us.chadprom.com/product/b-tailor-safari-jacket/48/?cate_no=44&display_group=1

我自己係偏好袋下方有切角或圓角,而做貼袋做得靚唔靚,都係手工一種。平版自然唔會認真同你搞啦。
訂咗未?
橫膊冇胸冇腰+1
我掉轉,窄膊無胸有腰
無$ 另外未必就到去台北fitting
你有腰咩
34半胸28腰算唔算有?
有啲亂 有腰係指幼定肥
幼掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞