[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Twill
會唔會焗身/定係都好透風?
呢個天氣可以
唔算透風,Irish Linen織得密
其實只係Thomas Mason
Simone Abbarchi 個價位係抵玩既
想買cotton twill/moleskin fabric 整布
大約300/米係咪冇乜選擇
香港cut length?
對, 網上搵到有嘅 但想睇下香港有冇散剪
剛剛在DB hea時間,有個客帶左塊cotton上去做cmt褲,無聊偷聽Ricky同個客對話,言談間講到scabal,個客爆出一句,我見「上網買佢地啲cotton都唔係好貴姐,都係百鬆啲鎊一米」

唔知果位朋友係唔係呢度巴打,希望佢睇到。一千鬆hkd買一米棉係「好撚鳩柒貴」架喇,當年我地同蛋爺一齊團碌Fox,都係19鎊鬆啲一米。就算係散叫,幾靚靚既cotton俾盡5舊一米已經好鬼高級架啦

做cmt既巴打,唔係做啲稀有布、舊布,我諗多數都係想慳少少錢,但如果對咩布咩價都係概念,自己用緊咩錢買緊咩貨都唔知,隨時偷雞唔到蝕揸米呀
大把啦⋯⋯其實cotton做Chino真係唔洗買咁貴布,百零二百日本仔野我已覺得好ok
某幾間比某代理搞到貴晒
千幾蚊一米cotton都唔覺貴的人應該唔志在。
我仍懷念牛肉麵幫我買的跳樓好撚犀利cotton,從來未見過咁平
其實英國仲有D平嘅廠的,只是香港無乜人識。
以前我買HFW d cotton都應該係十幾鎊。
十令廿鎊先係正常價。
D大廠應該無自己織棉布的,他們都是買番來賣。
原來大神就在附近
其實cotton大把選擇,麻同棉不嬲都係屬於低價野,大部分牌子甚至廠都唔會自己織,都係同專織棉、麻既牌子訂或買番黎賣。

換句話講,嫌W bill貴咪買Spence Bryson/HFW囉(同廠同原料),嫌Fox 卡其貴咪買Dugdale之類囉⋯⋯除非有品牌迷思,如果唔係其實大把同級同品質既選擇,個agent賣幾錢咪由佢囉,訂價太貴就唔同佢地買,買野原則黎。

尤其是一街都係同一間廠織既唔同牌子
香港邊頭有得散剪多?
英國雜嘜布郁啲都250一米起 計埋shipping都唔平
依家好多人都係懷著想慳錢既心去蝕俾人 結果做死晒啲正當裁縫鋪
下次有再通知你
Acorn fabric 大約21磅一米 cut length 仲係分0.25米計
但可惜佢顏色選擇唔多
Brisbane moss又好似唔做散剪
想平買日本仔野囉
甚至大陸野有啲都ok

一條casual cotton chino根本無必要買貴料
你話cotton solaro果啲特別野就話姐
舊cotton 我去拿坡里啲舊布鋪
十歐唔洗都有一米vintage cotton twill喇
深水埗會比較多日本cotton散剪?
唔該曬
我買左半碌荷蘭啫哩跳樓有排未用晒 (話唔定用成世都得),無乜點留意,不過之前鋪頭有用開一隻日本仔野,平平地百零蚊我又覺得幾好。

散剪邊樹買等蛋答你
搵到邊度有唔該牛肉飯同魚蛋哥
Hfw原來都唔貴
都係£1x/米
我仲on99買 £2x/米
就算2x都還好啦⋯⋯二百零蚊,都叫合理價錢。成千蚊買棉都唔覺貴果下得人驚,我買到LGB喇
牌子效應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞