[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
呢D車房佬先熟喎
不過SSP應該走唔甩
Acorn HFW都得啦
我整條Gurkha都係Acron十幾Quid平布
我試過HFW啲twill就覺得麻麻地.
魚旦工房提供來料及技術支援
Red Line 棉花同 Mirror Gloss真係打得幾快

上之前
你有慧根啫,我搭兩句咀之嘛
Acron顏色選擇少
多謝你的意見 其實我的心態係買條PT01 或 rota 都差不多3千 仲要唔係咁多地方有size42 所以用total cost 的角度去睇係差唔多但起碼啱身唔使去搵同左改右改 。唔知你有沒為意但我的身型咁瘦 買褲堅痛苦。

Btw 可以請敎你 L&S 的料好不好?我想做套純色
其實棉如果你想多色,最多色水揀反而通常係平平日本野

L&S全名係?
Lesser & sons
H Lesser?
其實我同牛肉麵都係咁瘦,棉褲都真係用平野多
上次用Dugdale整Gurkha Shorts都幾出血啦
之後咪用返買錯既Acorn,睇返數都成21.9quid,唔算平
但百幾就真心唔對路,真係LGB都買到

當學費啦
算啦巴打,我都成日買嘢買貴咗,今次當買個經驗囉,以後多啲同其他「玩家」或者好嘅裁縫舖交流,最緊要係知道自己買緊啲咩啫
舊Lesser比較好,轉手之後水準有跌,尤其是高枝,150s個光澤係靚,但drapeness甚至耐磨都比Loro Piana Proposte Albiti 差。一百到百二枝水準有響度,佢地搵T&L定織既LGB花紋同表現都唔錯,響英國賣緊既價錢亦合理,作為中價位牌子好ok。

香港買就不了。可能好多人覺得我同萬年有牙齒印,事實上亦的確係。但就事論事,LGB 12/13oz flannel人地大陸T&L agent賣緊零售千六人仔一米,Lesser自己響英國賣都係under 200鎊(唔知係咪updated,不過二百附近唔會差得遠),萬年賣Lesser一樣Spec既布賣三千黎緊一米零售(一樣係T&L織同提供原料)。

我自己就唔會響香港買Lesser囉,響意大利或英國見到平都可能會買下既,有時都見到啲三四十歐一米既舊貨。
我頭先喺DB 到睇緊有乜料做Ricky 有介紹lesser 同Scabal 所以就問一下仲有乜好介紹
Ricky 都話近排少做Lesser同Harrison 因為好貴,差不多價佢做到H&S同Scabal啦⋯⋯講到好明喇wo
拿上手Scabal 好像好薄 H&S 又太厚 所以先問仲有冇其他好介紹 我不是一定要用lesser 的
好有錢既老世蘇
H&S同scabal個系列大過Lesser多多聲啦,厚得滯薄得滯咪問下佢有無第個厚薄囉,唔洗下下搵第個牌子既
有無人夾leather healer 得對 loafer 想買
打完臘著走
H&S同Scabal 無可能無你想要的厚薄,你睇真D先啦!
三個大户
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞