[購在深秋] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (21)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
循例都問吓Tassels有無驚喜
琴日去行過好似冇乜
普遍8-9折
之後對belgian loafer 就半價
Btw,其實tassels 點先做到VIP?
好似半年內買夠2萬蚊
剛走,買左對berwick, 7折
邊對
買左對啡紅derby
(有d想買埋chukka....)
7折
咩款
想問下大家black tie event著tux
如果件tux係navy 褲係襯番同色定黑色?

另外做shawl lapel定peak lapel穩陣d?

最右
係年半
緊係同色啦!
我揀peak
Peak加一票
好似冇左話2萬就有vip,而家話買夠一定數就可能會邀請成為vip
其實vip 好兒戲
最後d rare shell 得10對都係賣比熟人
而加佢話抽,同埋佢而家唔想俾咁多vip
小弟啱啱返工,家景唔太好,老豆都拎咗一千畀我做恤衫 話返工要好好睇睇,唔好失禮人
我去咗cwb個間shirtable. 800/3件
對於各位可能唔算貴,但對於我已經算一件令我感動嘅禮物,因為我爸平時好慳,兩個麵包就一餐。

個mk staff 幫我度身 第一件試個時已經覺得肩圈緊同埋䄂短,條友同我講改鬆肩圈一吋就會ok,我信咗,到拎衫試都係袖短,我話點解咁短咁,佢話係咁,修身cutting,佢問我有無做過衫,我話無,佢話做衫係咁,只會啱啱好

除咗佢啲西裝污糟之外,

我返去著埋西裝,仲短過件西裝褸,無露到袖不突止,我坐低做嘢,個䄂縮到上個手腕,我同事話件衫入晒膊,明顯唔啱,完全唔似度身訂造,我當時同返鋪講,條友都係話我冇做過衫所以唔識,佢哋只做修身會入膊啲,要正常係膊位,要特別講明。無再幫我處理

個日我爸見我著恤衫個樣佢好開心,好少笑得咁開心,個仔終於出人頭地,佢自己成世人除咗結婚都未着過恤衫,覺得咁就好好睇,仲影相send上group分享。
個一刻我真係覺得自己好蠢,我唔忍心話畀佢聽,恤衫其實唔啱着,好唔舒服,做嘢逼到就爆,一舉起手就縮起哂。我真係唔忍心話比佢知,佢辛苦搵嘅$1000,畀我曬咗
我純粹分享我第一次做衫嘅經歷,我的確無做過,係我唔識,我唔係想爭取啲乜抹黑啲乜。

Btw,有無巴打可以分享下邊度有恤衫可以做?因為小弟都有買過現成,身形問題好難買得啱。我都有睇返舊post,但有啲簡稱睇唔明,麻煩可唔可以指點下,無言感激
簡單去DB 600蚊整件先,呢三件你唯有掉左佢
原來如此 有冇話個一定數係幾多?
巴打下次上黎爬下文先做啦,而家太多所謂訂造又唔入流 希望下次你可以做返件好既
淘寶?
唔得啊,掉咗返工就無得著,而且老豆送唔啱著我都會留係佢
知道
當交學費啦巴打。巴打你老豆對你咁好,搵到第一份人工記得俾番兩千老豆飲茶,之後有無能力俾家用係另一回事,第一份糧點都要表示下。

就算唔岩身都好,呢幾件洗乾淨keep住,始終你老豆送,但係著就咪喇,學喵巴話齋去DB做過幾件啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞