[Nitroplus+DMM.com]続・刀剣乱舞-ONLINE-綜合討論區

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
Btw原來山鳥毛被日審眾籌咗
刀劍亂舞fans籌旗8億買山鳥毛返鄉下
https://lih.kg/1898897
有無歐洲人鍛到鬼丸?
鍛咗 3 日,超過 1000 鍛,都係得 3 次 4:00 (2 次數珠丸 + 1 次爺爺)

(*其實仲有 30 萬資源)
D人傳今次刀舞可能同之後歌仙嘅特命調查事
如果真係咁會唔會有新刀出場?
前幾日重玩翻 發現有新擴戰
仲未開極 E3 E4最低入門係幾多lv
E3你當圖7咁打就ok
太刀 lv60+ (4-5花)
lv70+ (3花)
打刀 70+ 記得帶投石
E4 要再高d lv
E4 後段有檢非
首先恭喜絲打搵到依個Post
其次係歡迎你加入依個post~

講翻正題
E3我試過用2把5花太加3把3花打加1把極大太(普刀全部4x lv,極大太係lv35石切丸)全金刀裝冇遠程純白刃戰A勝係冇問題嘅
都冇爆刀裝
就算絲打冇極大太要用普大太嘅話咁只要全員6x level都應該夠穩陣

但E4同一隊配置就完全唔得啦
因為有檢非
而檢非嘅強度起碼有lv70
由於本人其實都冇咩仲練緊嘅普刀所以試唔到具體要幾lv嘅普刀先得
但我諗都起碼要lv 80嘅四五花普刀同lv90以上嘅二、三花普刀先過到
絲打介唔介意講下你依家有咩刀都幾lv我地再幫你睇下?
唔該哂巴打同埋樓上巴打建議
目前我有
大太 螢丸(99) 石切丸(99) 太神(55) 次郎(44)
打刀 安定(99)清光(98) 咖哩醬(98) 和泉守(59) hsb (53) 被被(50) 長曾彌(44)
太刀 獅子王(98) 光忠(63) 江雪(60) 鶴丸(46)
脇刀 堀川國廣(89) 鯰尾(60) 青江(59) 籠手(40)
短刀 藥研(48) 今劍(47) 秋田(41) 退(40) 亂(39) 前田(39) 厚(38)
其他都未練起
絲打練刀嘅次序同想當年嘅我好似呀
我最初一隊都有清光、俱利,獅子王同papa
只係你係安定我用被被、冇螢而係光忠

回正題,如果係咁就分成兩隊刷E3同E4會比較好
E3就鶴、鯰尾兩把壯馬一齊一定好煩膠或者青江江二揀一、兼さん、光忠、長谷部或者被被是但一把再加太郎或者次郎是但一把

E4就螢、國廣(建議做隊長)、安定、清光、俱利ちゃん、獅子王
想練刀可以試下以江雪換安定,但未必穩

短刀就all in E2啦
唔該巴打 最初鍛刀狂出呢幾隻所以一直都係用佢地非到至今都仲未帶到爺爺翻屋企
順帶一問平時係邊到睇攻略?
我見巴哈而家好少講活動既野 日本兩個wiki網站有d難明
我最初都好非
都係要刷到圖五先開始出貨
依家都全刀帳了

開post果d攻略網站雖然係我寫上去嘅
但其實我都好少睇
日文攻略算update得快但唔係人人識日文/對日文一知半解
英文攻略/巴哈update 得慢好多
要快又要睇得明,如果絲打唔介意中國網站嘅話貼吧會偶爾會有人寫攻略(不過依家嘅大吧中服玩家居多)
再唔係睇Bilibili 嘅影片攻略都有
我自己依家就多數直接靠自己刷圖唔睇攻略行
(雖然唔睇人寫攻略就有機會撞板)
絲打有需要都可以係到問嘅
我相信有人見到就會答你

全刀帳膜拜
見到佢地中傷個樣會好心痛 所以每次都要睇一次攻略先敢出去
E3、E4有高速槍冇極短以速度解決/極脇發動技能閃避攻擊嘅話受傷不可避
打多幾局嘅話中傷好正常
不過依家手入0資源嘅話就算受傷都唔太緊要
睇攻略唔係唔得
但寫得攻略嘅一定都係老手
自極化實裝開始老手玩家都係練極化刀,寫嘅攻略大都會以有極化刀為前提
未必啱每一個玩家
信自己有時仲好
又有新刀
兩個都好正
上面d人話係同今劍同後藤同一個親媽...?
下面似係同我家niki同一個親媽
上面平川配果一振我見有人話係古今伝授の太刀(原文個名真係咁
但如果係咁就唔知點樣稱呼依把太刀,不過唔掛除遊戲會魔改刀嘅

至於下面果一振
彫貫盛光《—冇著西裝唔係牛郎所以唔係
清水藤四郎《—雖然我好想但一睇就知唔係啦
太子屋國吉《—雖然我好想但一睇就知唔係啦x2
正好正宗《—件衫完全冇嘅成份所以唔係
松浦信國《—刀男並沒有實裝小太刀所以唔係
鳥飼國俊《—刀男並沒有實裝小太刀所以唔係x2再加感覺唔似來派
細川家の大三原《—個名....而且仲要淺野家又有一把同名刀所以大概冇咩機...?
芦葉江《—件衫完全冇嘅成份所以唔係
八重畳《—依個都算係長船派..?咁姐係冇著西裝唔係牛郎所以唔係x2
面の薙刀《—冇著西裝唔係牛郎所以唔係x3
再黎嘅就(太多啦所以直接略過)長岡貞宗、長岡藤四郎同二見左文字都冇可能

咁應該就浮股?希首座?晴思劍?三個其中之一..?
咁我all in希首座啦
個名得我心
新刀好正又要課金擴本丸鳥
係好正正到期待埋再下次特命調查會唔會實裝菊一文字
講起上黎我已經好耐冇課金了
啱啱先醒起兩把新刀都有類似鱗片嘅野
可能係兩兄弟黎添
如果上面果把真係係古今伝授の太刀,咁下面果把就有機會都有可能係果把由細川贈比明智光秀嘅地藏行平了

明·智·光·秀
開始胃口了...
出菊一文字我個沖田組推嘅fd應該會爆炸
我個本丸唔擴佢地連企都冇位企

btw希望唔好又摘骰仔,我次次都係3步就玩完,毫無遊戲體驗
暫時黎講特命調查主要實裝嘅都係同五振初始刀有關
第一次聚楽第係大家期待已久嘅本科—山姥切長義
第二次文久土佐藩所實裝嘅都同吉行或者其前主坂本龍馬有關
第三次天保江戶所實裝嘅源清磨為鍛出虎徹家......果把贗品嘅刀匠所鍛造嘅刀,而水心子正秀為同源清磨齊名嘅江戶三作之一
(蜂須賀:說好的初始刀相關呢?)
第四次就關歌仙事
咁第五次就算唔係真係實裝菊一文字都一定係沖田組相關
不過應該都係摘骰仔架啦,傳統黎
睇緊tori今日條片個月亮
仲要方死人唔知咁賣埋廣告

仲未開始研究活動點打,見到玩骰仔就唔想開
官方粒骰仔一定唔係true random
既然唔係true ramdom就應該可以人為tune到
咁比著我係官方我都會tune到正常可以拎哂兩把新刀為止(如果唔係實比玩家話爆)
雖然係冇效率咗d
但其實我都幾建議為咗拎哂兩把刀而開黎打(當然如果唔想要依兩把刀就當我上面役野係bs啦)
新刀好正
把聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞