「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
一坐低佢就拎起個menu不停咁睇,雙眼仲好似識發光咁。

呢個情景,我好似有印象。印象入面既佢又係咁,一見到野食就會失哂控。

Cherry:「啊點算好吖好似樣樣都好好食咁呀!

我:「想食咪叫囉,最緊要係開心。」

Cherry:「嗱你講架!幾時都話我老公係最好既~

佢果然一D都唔掩飾,叫左好多野,個位負責落單既小姐聽左都呆左。

但佢一於小理,繼續篤篤篤。

Cherry:「啊,lulu你要唔要飲D野吖?

噢,睇黎佢都仲有少少理性,仲知道身邊有人。

自己諗到咁都忍唔住笑左一下。

我:「無所謂啦,你話事。」

Cherry:「咁呀…俾多一杯柚子蜜同一杯咖啡添吖唔該你,兩個都係要凍既。」

唔知一陣張檯夠唔夠放D野食呢…

我好快就發現我既擔心係多餘,D野食份量小到仆街,放係檯一陣已經比Cherry佢食哂,可以俾侍應收返隻碟走。

哇屌不得不提呢碟所謂既「拉麵」,細細碟既公仔麵夠膽收我幾廿蚊?真係同以前一樣,咁多年都無進步。

咦…我又講左D乜?

「你地既凍柚子蜜同凍咖啡,請慢用。」

啊,岩哂,飲啖凍野等個人冷靜下先。

我隨手拎起一杯野飲,大大啖咁啜左一啖,哇好凍好爽。

唔?做乜野佢呆左咁望住我?

我:「做乜眼甘甘咁望住我?係咪我塊臉汅糟左?」

Cherry:「唔係啊…lulu你飲緊既係我杯咖啡黎架…
咦乜係咖啡黎架咩,我真係完全無留意添。

我:「噢,唔好意思,我幫你叫個杯啦。」

Cherry:「咁又唔洗,我飲你口水尾咪得囉,拎返黎啦。」

佢一路講一邊伸埋黎拎走我手上既凍咖啡,個場景非常好笑。

我有一刻直頭想拎開D杯野等佢拎唔到,我諗到時一定會更加好笑。

我最後當然無咁做啦,我乖乖咁交返杯咖啡比佢,同時亦開始飲返自己杯柚子蜜。

Cherry:「你頭先真係唔知自己飲緊咖啡?」

我:「呃…可能因為D野食味道既關係啦,我真係唔知自己飲緊咖啡。」

Cherry:「哎~~會咁架咩,你真係傻佬黎,你快D試下呢個炒年糕啦好好食架。」

呼,好似總算過到骨。

韓國野我其實真係麻麻,所以我都係睇佢食多。

佢食野個樣真係非常有趣,可以睇十年都唔會厭。

佢食得好開心,好似D細路仔咁。

明明叫左好多野,但最後竟然一碟都無淨。

Cherry:「啊啊好飽好滿足呀。」

我:「梗係飽啦你食左差唔多廿碟野喎講緊…」

Sorry真係忍唔住吐嘈。

Cherry:「咩啫而家你無份食既,哦!你而家嫌我大食?」

我:「eh…我…」

仆街佢好似嬲添,我應該點做好呢,氹佢定…?

Cherry:「我講笑咋,睇下你個慌張樣,哈哈。」

「不過我地都好耐無試過咁樣二人世界啦,自從個兩隻小魔怪出左世之後。」

「難得佢兩個今日去左家姐度玩,不如我地去行街拍下拖?」

我一直都無回應,只係一直望住佢。

聽到「拍下拖」呢三個字既呢一刻,我完全唔知應該點做好。
今日去到呢度
「十一」約會

佢話拍拖…?

慘喇今次,今次真係無得避喇。

拍拖會做D乜架,拖手?攬?可能仲會kiss?慘喇慘喇。

我成個人都好慌張,仲幾乎打瀉杯柚子蜜。

死喇我個腦突然間實哂,乜都諗唔到添。

個腦而家就只係得「拍拖」呢兩個字。

Cherry:「喂你吖。

又係咁,又係佢既一句說話拉我返黎。

我:「係!咩事!

我好似大聲左少少,我發現有好多人望住我地呢檯。

Cherry好似都意識到呢點,即刻dup低個身細細聲同我講。

Cherry:「作死你呀!咁大聲做乜!

我:「呃,sorry我一時無為意就…」

Cherry:「你係咪係度諗衰野呀?

佢奸笑咁望住我,搞到我臉都紅哂 。

唔知佢係咪見到我塊臉紅左,佢突然就開始笑起上黎。

Cherry:「你睇下你,咩都擺哂上自己塊臉度,一眼就睇穿你啦。」

「玩下你咋,快D埋單走人之後去陪我去行街啦傻佬!我去洗手間吖。」

佢講完之後就自己拎袋行左出去,留低我一個on99咁坐係度。

同佢相處真係少D心血都死得…

不過,出奇地我唔討厭呢份感覺。

我個心仲覺得好䁔。

我完全唔知自己發生咩事,唔通我...
係我太早彈左一篇出黎吖...
定係真係無人睇
頭先上緊堂
有人架!
不過呢啲時間上緊堂嘛
上緊堂照睇
複製人同cherry 行房事個陣點算 遲早實懷疑 cherry 到左如狼似虎之年未 佢同lulu幾歲
複製人同cherry 行房事個陣點算 遲早實懷疑 cherry 到左如狼似虎之年未 佢同lulu幾歲

三十出頭 一開始有講 無估錯就應該結左婚7-8年 多左份人妻味嘅Cherry bb
新故留名
留個靚名
今晚十點左右再出..
其實cherry可能已經察覺到有啲野
我唔敢多諗,因為我知道自己係咩身份。

我只係急急腳咁埋左張單,離開間餐廳,係廁所外面等佢。

係等佢既期間,我再次陷入沉思,不過今次諗既唔再係拍拖會做D乜,自己到底係咪…之類既問題。

我諗既係魯路修。

而家咁樣諗返成件事,我就對魯路修呢個人抱有相當大既疑問。

由佢決定製造自己既複製人,即係我個一刻開始,佢應該就估到會有咁既情況架啦。

佢同Cherry係夫妻關係,佢搵複製人黎暫代佢的話,佢應該就會估到個位複製人會同Cherry一齊過生活。

啊…點講好呢…

因為Cherry唔會知「魯路修」已經換左人,所以會對呢個「魯路修」好似對真正既「魯路修」咁。

會可能kiss,仲可能會…屌!!我唔敢再諗呀!!

魯路修真係唔care自己老婆同一個同自己一模一樣既男人一齊…?

大佬,你到底想我點做呀…我而家真係好為難呀屌。

Cherry:「咦埋好單嗱?唔好意思呀要你等,行喇我地。」

佢已經係洗手間行出黎,令我不得不中斷沉思。

我:「唔洗唔好意思,洗唔洗我幫你拎個袋?」

Cherry:「拎袋…? 唔洗啦! 我自己拎得啦,行喇行喇。

好意居然被拒絕…

佢拒絕左我既好意,開始捉住我隻手係呢個大商場周圍行。

雖然唔想承認,但佢捉住我隻手果一刻,我不自控咁開心起黎。
仲有冇
仲有冇

我盡力係十二點前出
唉,同女人行街可以有乜行吖,黎黎去去咪又係衫同化妝品。

一個大商場到底要有幾多間衫鋪先滿足…

Cherry佢好似老闆巡鋪咁,每見一間衫鋪都要入去睇下揀下,就算唔買都起碼要入去轉兩個圈先安樂。

只係行左一個鐘,佢已經買左好多袋野,認真痴線。

不過又唔可以完全怪哂佢既,佢買親個d都係試過比我睇,等我話好睇先買。

問題係,佢試親出黎問我好唔好睇,我十次有九次都話好睇。

喂大佬啊,咁事實係好睇吖,唔通要我埋沒良心話唔好睇咩。

啊,又諗起之前同佢仲有美星行銀座行到幾乎死,果次好彩有Cherry佢個紅豆包續命咋。

唔係…呢D…唔係我既記憶,呢D係魯路修佢既記憶黎…

啊屌…個頭又開始痛喇…

Cherry:「lulu你聞下呢隻香水,係爽身粉…咦lulu你做乜啊係咪唔舒服?

咁都比佢發現到添,明明已經盡量扮到無事咁啦我。

我:「無事無事,可能因為頭先飲左啖咖啡搞到個頭有少少痛啫。

岩啦,有乜都賴哂落杯咖啡度就岩啦。

Cherry:「正一傻佬黎,明知自己一飲咖啡就會周身唔舒服都唔睇清楚D,等多我一陣喇!

「小姐麻煩你我要兩支,可唔可以盡量快D,我先生佢唔係咁舒服。

我係佢身後目睹哂佢同Sales姐姐交涉既整個過程。

佢對魯路修真係好好,直頭可以話係無微不至,一見我有少少唔舒服就即刻中止行程。

仲要講緊既係中止女人至愛既行街shopping啊。

莫講話係魯路修,我見到咁我都覺得感動啊真係。

可惜既係,我唔係魯路修。
今日去到呢度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞