「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
仲有無人呀
一陣再出
仆街,要計時間真係好麻煩
我:「佢去左邊?」

我講左呢四個字之後大家都望住我,尤其係美星條友,佢用一個「你做乜撚野呀」既表情望住我。

點解我會咁問?因為我知道Proto Zero應該仲未死。呃,正確黎講應該用生死未卜會好D。

聽完佢咁講,再加上之前佢同個waiter既反應就令我有咁既諗法。

加上「已經唔係度」呢句野本身又唔係明確話佢死左。所以我先會咁問。

Ada:「我仲以為你第一句說話會係Sorry添哈哈。」

我:「哈,無人可以係我面前講大話架。」

美星聽到我地既對話之後顯得好混亂,而Cherry則微笑住咁飲咖啡。

睇黎聰明既佢已經意識到係咩一回事喇。真不愧係我老婆。

Ada:「嚴格黎講我無講大話喎,佢的確已經唔係度。」

佢又用返個個憂愁既語氣講野,令人莫名地心酸。

到底Proto Zero發生左乜事呢?

Ada:「莫講話佢去左邊,其實佢而家係生係死我呢個做老婆既都唔知。」

Cherry:「你地..結左婚啦?」

Ada:「嗯,我諗都已經有年半喇啦。」

美星:「邊個求婚架?

講呢d野就咁興奮,女人。

Ada:「呃,其實係我求婚既…因為佢當時情況好差,我想俾D動力佢所以咪…」

我:「情況好差?咩事?

Ada:「係晨哥為佢準備既療程,話係…係更改返基因排序同細胞既..詳情我都唔記得了。」

「總之之後佢就好返,我就按照承諾同佢結左婚啦。」

哇,聽落係一個好浪漫既故事。

不過點解我覺得Proto Zero係被迫同Ada結婚架呢哈哈。

Cherry:「咁既然你地都結左婚,點解佢會…」

Ada:「大約係一年前左右,我記得係係晨哥幫佢出左本攝影集之後,有一日佢同我講話想自己出去睇下呢個世界。」

咦,句野咁熟既。

我無意咁望左過去Cherry度,點知原來佢都係度望緊我,大家四目交投之後即刻明白大家都係度諗緊同一件事,大家都笑左出黎。

Cherry:「你無叫佢帶埋你去咩?」

Ada:「我當然有喇,不過佢唔比,因為當時我其實已經…」

我:「shhhhh…聽唔聽到?好似有BB仔喊聲咁。」

Ada:「唉呀!

一聽到我咁講,Ada就好緊張咁企左起身,一支箭咁跑左去。大家都唔知咩事。

但過左一陣,大家都呆左。

Ada抱左個BB返黎。

大家…Eh…唔可以用大家既,除左我同Chase之外,佢地一見到個BB就好興奮,圍住個BB係度傾計。

Nicole:「個BB係…?

Ada:「係啊,係姨姨我既囡囡啊。」

Cherry:「幾多個月喇?

Ada:「差唔多五個月喇。」

Cherry:「咁佢知唔知佢有個女?

我:「傻婆,Ada頭先話左係阿新走個陣自己已經有左,阿新就係知道咁先唔俾Ada跟埋去架咋。」

Cherry:「收聲呀,男人都係無本心,個個都想dup低個老婆走左去。

Chase:「笑。

吖仆街仔Chase。塞你一拳先。

Ada:「哈哈,佢知架,佢仲係我生之前Whatsapp左BB個名比我,之後仲有寄postcard返黎添。」

我:「咁BB叫咩名?」

Ada:「雨晨,林雨晨。」

我:「意思係雨後既晨光啊…?

Ada:「你又知道既?

我:「無啊,斷估啫哈哈。」

雨晨。應該同時代表住佢自己既經歷啦我諗。

經過左咁多風風雨雨,最後終於雨過天睛,仲建立到自己既家庭,猶如見到晨光咁。

嗯,真係一個好名。

我諗如果佢親眼見到自己個女的話一定會好開心。

Proto Zero,你既幸福等緊你返黎領取呀,快d返黎啦。

「乞嚏!

「邊個講我壞話呢…屌泰國真係好撚熱…

「嘛,諗落都係時候返香港了。」

「係時候返去見我兩位天使。
仲有無 定已經完
完喇好嘛
仲有無 定已經完

我想當完
但又想寫多一篇以Proto Zero角度出發既
點做好
仲有無 定已經完

我想當完
點做好

當然繼續寫
仲有無 定已經完

我想當完
點做好

當然繼續寫

咁...今日去到呢度
btw紙言click左開放打包,但我仲係唔見有得打包,係咪唔係即時生效?
仲有無 定已經完

我想當完
點做好

覺得已經可以完
當然,你想完滿d緊係寫埋
樓主幾時再有新故
比Ada 開心返啦
樓主幾時再有新故

可能唔會再有
暫時都未諗到寫乜好

比Ada 開心返啦

佢而家都係開心架
每日同個女一齊等待Proto Zero,期待佢既歸來

btw 補完篇星期五出啦,想休息一下
樓主幾時再有新故

可能唔會再有
暫時都未諗到寫乜好

比Ada 開心返啦

佢而家都係開心架

出阿明第二季la
講下二家姐同轉校生活
樓主幾時再有新故

可能唔會再有
暫時都未諗到寫乜好

比Ada 開心返啦

佢而家都係開心架

會唔會續寫其他故
可以的話我想寫新野,唔係咩s2又唔係續寫
但到而家都未有d好既idea
阿明s2會做,不過未咁快,而且形式上都好大機會係之前講既咁,未必係阿明做主角
Btw有無人知阿明去左邊間學校
可以的話我想寫新野,唔係咩s2又唔係續寫
但到而家都未有d好既idea
阿明s2會做,不過未咁快,而且形式上都好大機會係之前講既咁,未必係阿明做主角
Btw有無人知阿明去左邊間學校

有講過咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞