「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
呢個位停
留名
其實我唔係人
有阿有阿有人阿
Ada:「魯路修就只係得一個,而晨哥又幫果一個咁鋪張搞Party,咁即係你唔係魯路修啦。」

佢尋日唔係咁同我講架?

我:「Ada咁你尋日又…」

Ada:「唔好意思呀晨哥,借左你過橋,因為我覺得你可以令佢自己講出黎,所以先咁同你講,真係唔好意思。」

我:「唉,估唔到我都會有咁俾人呃既一日。」

Ada:「哈哈,所以我咪話左唔好意思囉。」

Proto Zero:「咁你明知我唔係魯路修都仲收留我唔趕我走..?」

呢個問題我都想問。

Ada:「um…我都唔知呀,不過我見到你個個頽廢既樣就放心唔落喇。」

「你既然同得我求助,叫我收留你,咁即係話你可能真係無其他地方可以去,如果我趕你走,你又可以去邊?訓街?」

「而且我仲見你有食藥,咁即係話你身體應該有D事啦,一個有病而又無處可去既人,我邊可以趕你走?所以我咪繼續收留你囉。」

大家都靜左落黎。

唔係,唔可以完全話靜左落黎,因為有個人喊緊。

Proto Zero喊緊。

Proto Zero:「點解要對我咁好…明明我唔係個個你鐘意過既人…」

「我只係一個不被需要既人…一個只係為左少少事而誕..而存在既人..」

Ada:「點會不被需要呢,一定唔會既。而我咁對你,同魯路修一D關係都無架。」

「只係因為我想幫你啫。」

聽到Ada咁講,Proto Zero喊得更加大聲。

可能係因為佢終於感覺到有人對真正既佢好啦。

Ada:「反正你都開左個頭咯,不如講埋落去?」
再寫落去我會好亂
今日去到呢度先
Ada:「反正你都開左個頭咯,不如寫埋落去?」
不如講埋落去
不如講埋落去?
見到寫住純愛就㩒入嚟
點知啲角色咁熟口面。。。真係估唔到咁好彩
見到寫住純愛就㩒入嚟
點知啲角色咁熟口面。。。真係估唔到咁好彩

你覺得咁係好彩?
ada真係可以分得咁清
Proto Zero並無即刻答Ada,而係先望住我,好似係度等我指示咁。

而家先向我尋求指示有乜用,你都已經講左出黎啦。

我:「算喇,你都講左咁多咯,繼續講埋佢啦,唔需要再隱瞞D乜。」

聽到我咁講,Proto Zero先開始一五一十咁講佢既故事出黎。

由於佢既經歷比較多比較複雜,加上佢講既時候又夾雜左個人既感情描述,所以所費既時間比較多。

反正已經無野需要隱瞞,所以我選擇唔理佢地既交談,自己先享受D食物。

嘛,ok喎D野食,三款意粉都幾好食,我幾欣賞個黑松露忌廉蘑菇意大利粉,好香。

我突然都想開返間餐廳,可以招待下朋友屋企人,等大家可以有個地方聚下,飲下酒食下飯傾下計,諗起都寫意。

「嘭!」

邊個拍檯。居然夠膽係我面前拍檯,好大膽啊。

我放低手上既叉,終於將目光放返係佢地度。

哦?Proto Zero你講左D乜?居然可以搞到平時好少會嬲既Ada嬲到七情上面?

Ada:「晨哥!」

我:「咩事。」

Ada:「點解你會應承魯路修呢個咁過份既要求!」

「咩野叫做幫佢照顧住Cherry?咁而家佢可以點?你地當人係即棄餐具?」

「點解你地可以因為一d咁自私既理由就擅自去創造一個生命出黎?」

哦,我而家有個諗法喇。一個可以令Ada接受呢一切既方法。

我:「嗯,我地的確好自私。魯路修同我都知道呢一點,所以我地而家先盡我地既可能去幫佢,希望佢可以幸福快樂咁生活落去。」

「如果係你,又可唔可以令佢開心生活?令佢唔再活係魯路修既影子下?」

Ada:「我可以!」

呢三個字響徹成間Café。

我:「哈哈,非常好非常好,你聽到啦Proto Zero,佢會俾幸福你架。」

Ada:「呀!我..我唔係個個意思,我意思係..呀!晨哥!!」

Ada好似明白到我既真正意思,塊臉開始紅起上黎。不過今次係怕羞既紅。

我:「Proto Zero就交俾你啦Ada。」

Ada:「好啦…」

Proto Zero:「其實可以唔洗勉強…真係無必要為左我..」

Ada:「你咁講係咪即係唔想留係我呢度呀?」

Proto Zero:「唔係,我唔係咁既意思,只係..」

Ada:「唔係就得啦。以後就等我帶住你啦。」

見到佢地咁樣既互動,我忍唔住笑左一下。

其實佢地都幾襯吖,從各方面黎睇都。

咁樣的話,大家都可以幸福啦掛。

魯路修,咁樣你就可以安心啦?

屌,真係好攰...

咁樣所有野都可以完美地結束啦掛...
其實以前睇ada 已經覺得 佢同魯魯修好襯 但係可惜有個更襯既cherry 呢加終於比ada 了到個心願 真正擁有魯魯修
無人覺得上面個篇完全唔知做乜鳩?
「三十八」 太好了

點解我呢幾日總係心緒不寧?個心總係有D乜野煩住我。

Proto Zero既下落當然係其中之一啦,到而家都仲未搵到佢真係令人擔心,晨哥到底係度搞乜?

不過除此之外,仲有D野煩緊我。我唔知係乜,總知就係好煩,仲要好不安。

到底係咩事呢…

Cherry:「喂傻佬,你係度做乜呀?」

Cherry一句說話拉左我返黎現實。

我:「啊…係度睇書囉。」

我一邊係度揮動自己手上既書一邊係度講。

Cherry:「扮乜睇書吖你,我留意左你好耐啦,你睇左呢頁成半個鐘啦。」

啊…俾佢睇穿左添。

Cherry:「係咪仲係度諗緊Proto Zero既事呀?」

佢一邊講一邊推開我手上既書,坐係我上,仲用對手撟住我條頸,迫我同佢對望。

我:「嗯…我總係覺得自己欠左佢好多好多。」

「我給予左佢一切,但係過左兩個月又全部收返哂咁濟,我真係好衰。」

「我傷害左佢,傷害左你,每次諗到咁我個心就好唔安樂。」

「我好想做D野去補償,但又唔知自己可以做D乜…」

我長嘆左一口氣,之後閉上雙眼。

Cherry:「你真係好溫柔啊魯路修。」

吓?

聽到佢咁講,我嚇到即刻開返眼,發現佢用緊佢個招牌笑容望住我。

Cherry:「個件事的話,我已經講過無數咁多次話我原諒左你啦,你都係唔想我擔心先咁做啫。」

「至於Proto Zero的話,佢都一定會原諒你架,相信我啦。」

「你而家可以做既補償就係好好咁生活落去,同我,仲有Nicole同Chase一家四口一齊好好生活落去,明未?」

我:「嗯…」

Cherry:「哎…你真係一個令人放心唔落既男人。」

佢講完就捉住我塊臉,錫左落黎。

Cherry:「好啦,氹完你喇,乖乖地食藥啦。」

佢一邊講一邊起身,行去檯面拎我個藥盒。

Cherry:「啊~~

我:「哎,唔洗啦我…

係我講個「我」字個陣佢就dup左粒藥落我個口度,搞到我幾乎哽親。

Cherry:「嗱水啊。」

我大啖大啖咁飲左杯水,呼,總算得救。

Cherry:「咁就乖啦。

我:「唔好當我係Chase啦好嘛。

Cherry:「有咩哈哈。嘛,反正你地兩個對我黎講都係一樣,一樣咁重要。」

佢講完就又撲左上黎,攬住我。攬到實一實。

嗯,你係我心目中都係一樣,一樣咁重要。

「叮~」

電話響。

我想伸手去聽個電話,不過唔夠佢快,Cherry已經搶先我一步聽左。

Cherry:「喂晨哥?」

噢,原來係晨哥。九成又係問我身體點啦。

「你話已經搵到佢,仲見過佢?

咩話!?

太好喇...
今日去到呢度啦
加速加速

好似有d夾硬黎咁

好似有d夾硬黎咁

係啦
我都唔知自己做乜
一時病發搞衰左,不過有用既,好快用得著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞