「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
今日去到呢度
個女似cherry應該都會幾醒目架喎
其實cherry好似都幾醒架wo 冇理由唔知有問題
訓唔著講兩句
其實我今次真係覺得自己寫得好差,lulu 同proto zero之間做得好差
好想諗辦法補救
之後應該會用cherry視角多d
其實cherry好似都幾醒架wo 冇理由唔知有問題

Cherry個邊我已經埋左幾個伏線
好差咩 我覺得還好呀 起碼我感受到佢兩個各自既處境同感覺 可能我係低質讀者
好差咩 我覺得還好呀 起碼我感受到佢兩個各自既處境同感覺 可能我係低質讀者

Thank you
Chase講嘢個粒膠真係好頂癮
雖然無乜人睇,但都係講聲先
因為少少私人事我今晚真係一隻字都寫唔出
Sorry各位
雖然無乜人睇,但都係講聲先
因為少少私人事我今晚真係一隻字都寫唔出
Sorry各位

好啦,take care lulu
我好似逼左自己入死角
明明無人逼自己,但成日都覺得自己所有事都做得好差
今日諗到好多負能量野,一直困住自己甩唔到,所以先唔想寫,怕搞衰
無文比你地睇真係好對唔住
我好似逼左自己入死角
明明無人逼自己,但成日都覺得自己所有事都做得好差
今日諗到好多負能量野,一直困住自己甩唔到,所以先唔想寫,怕搞衰
無文比你地睇真係好對唔住

加油
對住自己比d信心
你可以嫁
有咩所謂呀 最緊要好睇
之後我就按照佢既所謂「計劃」,同佢去左買左盒玩具。

嘩呢個細路果然係公器私用,揀左份五百幾蚊既玩具,唔怪得我頭先會覺得怪怪地啦。

不過算啦,反正又唔係我錢。而且見佢買到個下咁開心,由佢啦。

呢個細路將來要背負既野太沉重啦,而家有得比佢開心就盡量滿足佢啦…

買完玩具,就係時候要返屋企。

我拎住條鎖鑰企係門口,成個人呆左。

可唔可以話係呆左呢?因為我個腦一直都係度轉緊。

我係度諗既然Chase都已經發現左,Cherry會唔會都察覺到有所異樣呢?

我可唔可以做好呢…

Chase:「放心啦,有乜事我會幫你兜既,快D開門啦,我好想去廁所呀。」

我:「哦哦…而家開而家開。」

係喎,仲有Chase係度,之前魯路修拜託過佢幫我,Chase咁聰明,咩問題都一定可以拆掂既。

估唔到一個三十歲有多既人居然要個七歲既細路幫,好似好無用咁添我。

不過講時講,我到底算係幾多歲呢?

唉呢D仆街問題又會諗死我架啦,都係唔好再諗好D。

Cherry:「你地終於肯返黎嗱?到底去左邊!

唉呀,果然如我所料,Cherry佢係度捕緊我地返黎。

嗱,係你發揮作用既時候啦Chase。

Chase:「我好急,要去洗手間,家姐幫我拎住先。

Chase你算計我!!

Chase一交左盒野比Nicole就一支箭跑左去廁所,快到連尾燈都見唔到。

廳入面,而家就得返我,Cherry同Nicole三個,今次真係孤軍作戰啦我。

Cherry佢一見到Chase盒玩具表情就更加不悅,好似隨時準備鬧人咁。

Cherry:「又買玩具比Chase!?你寵壞哂佢啦!

我:「嘛…想鼓勵下佢,等佢俾心機讀書嘛。

Nicole:「咁點解唔買埋比我?只係買俾細佬既?

屌!係囉點解既!

我:「eh…Nicole你本身就已經好叻嘛。

Cherry:「肯定又係Chase佢唔知用咩手段屈到你買啦?一陣真係要同你傾下先得。

岩啦岩啦,有乜都去搵Chase啦。

Cherry:「你快D去換衫洗臉啦,我已經煮好飯啦。」

我:「好好..辛苦哂。」

呼,總算Safe。

之後我換完衫出黎餐檯已經放左一碟碟意粉,卡邦尼意粉。

我:「又話飯?意粉黎既?

Cherry:「我以為係你煮飯架嘛,返到黎先發現屋企無人,Nicole又話肚餓喎,我咪唯有煮意粉囉,唔滿意呀?

我:「唔係,好滿意,黎啦食啦唔好等啦。」

我係食之前環顧四周,見到Chase塊臉黑到咩咁,肯定係比Cherry鬧左一餐。

哈哈,抵你既,岩岩借尿遁吖嗱?

我圈起左一抽意粉,直接放入口。

呢種感覺係咩…死喇我做乜無啦啦會喊既?

Cherry:「哇lulu你做乜呀?好食到喊吖哈哈?

我:「邊係,我覺得辣啫。

Cherry:「低能!卡邦尼又點會辣呢?嗱俾紙巾你。

我:「唔該。」

我接過紙巾之後就即刻抹走d眼淚。

卡邦尼意粉當然唔會辣,不過我自己都解釋唔到點解我會喊。

同樣,我無深究呢個問題,因為我已經知道我最後搵到既答案會係乜。

魯路修既記憶。

食到咁上下,Cherry突然講左句野,令我知道我又有新既任務。

Cherry:「啊係喎,下星期就家長日,你唔會唔記得架可?」

Shit,真係麻煩。
都係慢慢黎啦...
今日去到呢度
對唔住大家
慢慢寫啦
慢慢黎啦 唔急得
留名
「十六」 觸怒

家長日..一聽就覺得麻煩…

以前中學都係自己去架啦..啊屌..算啦當我無講過啦。

Cherry似乎非常緊張呢個開放日,係家長日前一日已經係屋企走黎走去,又話要揀衫又盛,搞到好似要去飲咁。

Cherry:「唉呀點算好呢聽日著邊件去家長日好呢?

佢左右手各拎住兩件衫企係客廳電視機面前,遮住左大半個電視機。

啊…好想叫佢讓開。

與其叫佢讓開,不如我自己就角度好過啦。

我好似一條蛇咁,郁黎郁去,為既就係睇下電視。

結果激嬲左佢。

Cherry:「喂我同你講緊野吖!唔好掛住睇電視啦!」

我:「嘛…無所謂啦,著邊件都ok啦,去個家長日啫搞到咁麻煩為乜..」

Cherry:「咩叫去個家長日啫呀!好重要架!

Chase:「麻煩死…媽咪你著乜都咁靚架啦,叫家姐幫你揀一件咪得,我想睇電視呀…

同感呀Chase,講得好。

Cherry:「兩父子一擔擔!算!我去搵Nicole!」

佢講完就拎住個一抽衫走左去,頭也不回個種。

我:「佢好似嬲?」

Chase:「好似就係啦。」

我:「你話我洗唔洗去氹下佢?」

Chase:「嘛,唔洗啦咁麻煩,不過睇黎你今晚都係要訓廳架啦。」

訓廳仲好呀,起碼我唔洗訓到咁辛苦。晚晚訓係佢隔離都好擔驚受怕,怕自己做左d過分既舉動。

不過講起又講,每朝訓醒都會發現佢攬住左我,搞到我幾鬼尷尬。

我:「喂咁我今晚同你孖鋪得唔得。」

Chase:「唔得喎,我需要私人空間。」

屌你串柒柒係咪真係未比人打過?

就係咁,我今晚最後都係做左廳長,自己一個睇睇下電視訓著左。

訓醒個陣天已經光,我仲聞到好香既早餐味。

咦,點解我身上會有張被既。

Cherry:「醒左嗱?去洗個臉之後黎食早餐啦,食完就差唔多夠鐘出發喇。」

我:「哦…」

我完全唔知發生咩事,傻下傻下咁跟佢既說話去做。

食完早餐我就諗住去換衫,點知比我見到床上面已經有一套裇衫放左係度。

睇黎係Cherry為我準備架呢…

雖然我對裇衫無乜好感,不過今日呢d日子都係要著架啦。

之後去到學校,我唔知點解望左Chase一眼,見到佢黑口黑面咁。

我:「喂你做乜野,塊臉黑過包公喎。」

Chase:「唔知咩事我硬係有種唔好既預感…

家長日,可以有咩唔好既事?
仲有冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞