「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
晨哥
欣係晨哥條女?
欣係晨哥條女?

對的
一齊左好多年啦 佢兩個 陳家兩姐妹出曬lu
詠琪又出埋 差Sarah anna
留名,支持下先
晨哥都係人一個,但佢成日做到人做唔到既野
所以晨哥無野無可能既,in晨哥we trust!

就係呢種 信 令晨哥壓力更大
「二十四」 相遇

我:「lulu呀,我今日要去採訪呀,可能趕唔切返黎同你地食飯,你地自己食啦。」

lulu:「採訪?咩採訪咁威呀連飯都唔同我地食呀?」

我:「唔…點講好呢,老闆突然話無聊得濟俾左個專欄位我任我寫,所以我就去取下材啦。」

lulu:「咁勁呀,咁你就加油啦,但係唔好做到咁夜喎,自己要小心啊。」

我:「得啦長氣,警告你唔好又send d野食相過黎呀,我真係會打你架。」

lulu:「哈哈,睇下我心情囉,係咁先啦Bye Bye。」

我:「嗯,Bye Bye。」

呢個傻佬,性格好似突然變左咁多既,成日都咁開心,換轉係平日一定會係咁話好麻煩好麻煩。

可能係因為諗通左之前做野個D煩惱啦,嘛呢d變化又唔係咩壞事由它去吧。

話時話,到底個專欄寫乜好呢。我想借呢個難得既機會抒下情添,試下自己文筆。

但係寫抒情野都需要d靈感先得架,咁樣坐係office都唔會變到d乜靈感idea出黎。

去邊好呢?我又想離開d高樓大廈,啊我諗到喇。

我要去馬鞍山,個度有一個好有回憶既地方。

一決定左要去馬鞍山我就立刻收拾行裝,離開左office,跳上一架開往馬鞍山既巴士。

對上一次去係幾時呢?唔記得左lu,不過我好清楚記得第一年同佢過既情人節就係係馬鞍山過。

係幾多年前既呢?嘩原來已經係十幾年前既事,時間過得真係快得恐怖,仔女都已經有兩個。

係入去馬鞍山既途中,我不斷諗起種種往事,好似佢係舞會同我跳舞,我向佢求婚,Chase仲有Nicole出世個陣。

不過真係無諗過佢呢個人而家會做到一個稱職既爸爸。

佢係我眼中總係傻傻呆呆又帶幾分可愛,永遠都係一個大細路,但必要時又會好可靠。

正正因為咁,我先會比佢吸引住。

死喇諗到喊左添,點解我會咁既,好奇怪耶哈哈。

「下一站xxxx..」

咦原來到喇,快d落車先得。

我急急用手擦走臉上既眼淚,之後就落左車。

一落車,我就企左係原地,郁都無郁。

眼前既呢份光㬌,同十幾年前真係一模一樣,樓梯既顏色,商場既外牆,的士站既燈光都係同以前一模一樣。

我見到咁笑左一下,因為我發現左一件事。

我對佢既感情同呢片光景都係一樣,十幾年來都無變過,我仲係咁愛佢。

諗到啦,專欄既標題。

就叫「我,總是愛著你。」啦。

呢種情況我地唔相信佢咪仲衰
係故事入面最有機會化腐朽為神奇既人都咁樣
我地除左信又可以點

呢種情況我地唔相信佢咪仲衰
係故事入面最有機會化腐朽為神奇既人都咁樣
我地除左信又可以點

晨哥都未sad完又到Cherry
真係成個故都係呢種sad到飛起嘅氛圍⋯⋯
仲以為見到lulu添
晨哥 仲係咪7星 定係退左9世?
睇完live見到情人節就醒起果次lulu條頸鍊...
睇果時覺得佢比條頸鍊既事搞到神不守舍..
點知cherry可以記住呢次約會到依家仲覺得幸福..
果陣真係睇到心都塞埋
仲有無人
有人
有人

Cherry出黎啦
俾少少時間我
1:20出
有人
馬鞍山仍然好靚,心形石依舊健在,只係人變多左,但無損我既心情。

我坐係一舊石頭上,吹住海風望住個海。

果一日既事我仲記得好清楚,黃昏個陣佢帶我黎呢度睇風景,我仲拎左D親手整既曲奇比佢食,佢仲好搞笑咁叫我飲左啖荼先之後先俾自己飲,話咁做之後佢就會聽哂我話。

而家諗返都覺得好好笑,點解當時佢可以諗到d咁肉麻既說話架呢?

不過我都記得我係個晚傷左佢心,話唔可以應承佢永遠同佢係埋一齊,唉每次記起都內疚。

但係唔緊要啦,我地而家都已經結左婚,仔女都有埋仲要咁大個,之後都會永遠係埋一齊既。

嗯,一定會白頭到老,一齊睇Chase娶老婆同Nicole嫁人,之後一齊弄孫為樂

唔知到時候我會唔會變到好醜樣呢?死喇好擔心添。

不過我變成點佢都走唔出我手心架啦,因為佢同佢既世界都已經係我既野啦。

諗起「我想要你,仲有你既世界」呢句說話我又忍唔住dup低頭笑左一下。

好喇,去其他地方行下啦。

我企起身,拍拍屁股,再望左一次海。

下次要一家四口黎呢度睇,之後再影全家福。

我之後一邊行一邊諗去邊度好,行下行下結果走到去巴士站。

咁岩既係,係呢個時候有一架去西貢既巴士埋站,我心血來潮就又上左車,仲上左上層睇風景。

西貢…好似有好多好野食,今晚既晚餐都係個度搞掂埋啦。

到時我一定要係咁影相sd比佢地睇,串返佢地。

嘻嘻,好期待今晚晚餐。

咦…?好靚啊…

我再一次心血來潮,係未去到西貢總站之前就按下左落車鐘。

因為我係車上見到斜坡下有一個半月形既沙灘,係遠處望落去真係好靚。

我忍唔住想影低佢,可惜有太多大樹遮住,好難影到,所以我決定一直行,行去一個空矌d既位再影。

最後我發現自己幾乎行到去個度。

嘛,反正都行到黎呢度囉,影埋張相順便落去行一陣囉。

女人做野,總係會搵到理由比自己。

我沿途行落去,發現呢度原來都有幾間獨立屋,好似別墅咁靚。

哇間間都咁大咁靚,唔知要幾多錢先買到呢?有機會我都想住下。

算啦,我對我而家間屋已經好滿意lu,因為係同佢地一齊住。

而且呢度交通咁唔方便,出入都係靠揸車,lulu又唔肯考車牌,都係不了。

哇…

我行到去個沙灘,成個人呆左,甚至連手袋都跌左落地。

呢度實在太靚,靚過頭先千萬倍。

而且呢度又要少人,唔係,直頭係無人先岩,而家係我一個人獨霸呢片美景。

天公造美,黃昏黎到正係時候,令呢片美景昇華去另一個層次。

唔得,要坐低欣賞。

我詞窮啦,搵唔到詞彙去形容呢份美。

好想只係同lulu,唔帶Chase同Nicole,兩個人咁黎呢度拍拖…

啊~住係呢度既人就好啦,日日都可以睇到咁靚既景色。

一諗到咁,我就好好奇係沙灘上面既獨立屋望出去既景會係點,所以我擰轉臉,望向係我後面其中一間獨立屋。

咦…?

我:「lulu…?
晨哥 仲係咪7星 定係退左9世?

仲係七星,但已再無參與七星既活動
有機會的話可以講下

btw今日去到呢度
cherry...
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞