「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
自推下先
扮咩輕鬆
我真係好憎佢,憎到佢爆。

明明我已經收得咁埋, 點解佢係都要挖出黎。我以為自己可以忍住唔係佢地面前喊架嘛。

可惡呀,點解我咁渣架。連忍喊都做唔到。

老豆:「你忍得已經夠耐啦,已經夠啦,唔洗再一個人承受架啦。」

「係我地呢d屋企人面前,根本唔需要強顏歡笑。」

「你係我個仔,你諗乜野我又點會唔知呢。」

屌…唔好再講啦好唔好呀。

其實佢講得一D都無錯,我係忍左好耐,甚至差d連自己都呃埋。

我對住佢地總係笑笑口,因為我唔想佢地擔心。不過我自己好清楚事實。

事實就係我咩都做唔到,只可以聽天由命,睇下趕唔趕得切。

當然,呢d說話點可以同晨哥講,講左咪只會令人唔好受。

最後我都係自己一個受哂,嘛,呢個本來就係我自己既事,自己面對返都係岩。

而家諗返,可能亦係因為我心入面覺得自己未必可以救得返,所以先會寫果個故啦。

用黎記低我同Cherry發生過既一切。

嘛,不過而家咁樣,我已經唔係自己一個面對,感覺好似舒服左。

老豆:「相信老豆,你一定可以好返既,之後就可以返去搵Cherry。」

我:「嗯…」

老豆:「所以你想攬到幾時?兩個男人咁好核突。」

屌,仆街,食屎啦。

我推開左佢,擦一擦眼淚,發現佢地三個都笑住咁望住我。

我:「做..做乜呀咁樣望住我。」

美星:「喊完個人有無好返d呀?」

我:「咩呀,我邊有喊啫。」

美星:「唔知頭先邊個成個人撲埋去老豆度喊呢。」

我:「你!咳咳!!

仆街,一時激動得濟添。

老母:「哎,你兩姐弟到呢d時候仲玩,美星快D幫手執魯路修d野啦。」

我:「點解執我d野呀?大哥我仲未死架喎!!」

我見到老豆仲有美星唔知咩事開始係度幫我pack野,搞到我好愕然,唔知點好。

老母:「又亂講野! 我地接你走呀!

我:「接我走?去邊呀我仲未…」

美星:「接你去第二度休養呀on9仔。

去第二度..?
「二十二」轉移

晨哥:「嘛,費事你日日對住四幅牆咁悶,而且俾你吸收下出面既新鮮空氣都係好事。」

「我準備左一間獨立屋,個度環境清靜,空氣又好,好適合休養。」

「我已經係果度set好埋醫療crew,可以全天候照顧你,Uncle Auntie同埋美星姐都可以住埋入去添。」

就係咁,我終於離開左間研究所,準備同老豆老母仲有美星去晨哥為我準備個間屋。

一踏出研究所,我忍唔住深呼吸左一下,品嚐新鮮既空氣,抬頭望下好耐無見既太陽。

見到,體會到呢兩樣好耐無見既野,成個人既心情都好d。

不過又再麻煩到晨哥,真係唔係幾好意思,我又係度諗我到底值得大家對我咁好咩。

明明我咩都無為大家做過,點解大家都對我咁好。

過左無耐,我地就到左間屋。

我落車一睇,嚇到我傻左。

哇…呢間屋完全係tvb拍劇同D節目介紹個d豪宅既level黎架喎…

晨哥:「喂,呆左係度做乜。仲唔入去?」

我:「唔係,咳咳..晨哥你要我住呢度?會唔會太過誇張呀…」

晨哥:「嘛…差唔多啦,呢D地方既住宅都係咁上下大細,快D入去啦,要幫你check下先。」

我:「哦哦…」

真係太大啦掛..?入到去個樓底高到呢…抬高個頭抬到條頸都痛。

之後我去左一間睡房,入面set好哂機,應該就係我之後既睡房了。

呢度比研究所好千百萬倍,至少完全無壓迫感,好似去渡假咁。

之後有一批醫生護士黎幫我check呢check路,話完一切正常之後就走左,又留低我同晨哥兩個。

晨哥:「點呀,鐘唔鐘意呢度?」

我:「呃…鐘意,呢D正過研究所多多聲,不過…」

晨哥:「嗯?不過D咩?有野唔滿意?」

我:「唔係!我無野唔滿意,只係我覺得唔洗對我咁好啫…」

晨哥:「屌講呢D,我地兄弟黎架嘛,邊有得計。」

「咁你係度好好休息,等我帶好消息黎啦,我落去睇埋個手術室先。」

我:「哦,慢行啦。」

咦…咪住先?佢岩岩係咪話手術室?

呢間屋都有手術室?真係估佢唔到,神果然係無法捉摸。

不過兄弟啊…俾佢咁講搞到好想見下肥豬佢地添。

但最想見既,始終都係佢呀…

呢個景觀,可以同佢一齊睇的話真係死然無憾…
下篇將會係晨哥視角,講下D重要野
開始鋪下結局
今日去到呢度
好憎proto zero佢無辜架喎
好憎proto zero佢無辜架喎

lulu係話憎佢老豆
推一推
有家人係身邊陪住都好,日日對住研究所真係明明唔係傻都會搞到人都癲
留名
屌訓著左
半個鐘後出
屌訓著左
半個鐘後出

「二十三」 失敗

我唔可以失敗。因為失敗的話意味著我會失去呢個咁多年既朋友。

連一個朋友我都救唔到,我仲有乜臉係其他人面前自稱晨哥。

「晨哥」係所有人心目中係一個從來唔會失敗既人,以前唔會,以後都唔會失敗。

而且魯路修,佢對我黎講係一個好特別既朋友,一個真真正正可以交心既朋友。

所以係咩方面都好,我一定要救到佢。可以用到既手段我都會用上。

我:「情況點樣。」

醫生:「都係之前咁…真係好神奇…有咁多器官衰竭到呢個情況居然都仲可以咁精神。」

「正常人咁既情況早就要靠呼吸機先可以過㓉…」

唉果然情況唔可以放鬆…

我:「Ellie 咁你個邊呢。」

Ellie:「今次已經係第十七個,今次轉左另外一款細胞同培養液,應該可以成功,但係時間實在…」

我:「唔緊要,只要成左形而無出現排斥反應的話就預備隨時移植。」

「但係係等待成形既呢段時間都繼續改進下款細胞,以免有乜突發狀況。」

Ellie:「嗯我會..啊..」

Ellen:「Ellie你無事吖嘛,你已經幾日無訓架啦,休息下先啦。」

Ellie:「但係…Beta version仲需要再觀察…」

Ellen:「之但係你睇下你而家…」

睇黎我逼得佢地太緊。

我:「唔緊要啦Ellie,你去休息啦,觀察既事交俾你隊crew啦,何況我都係度,唔需要擔心太多。」

Ellie:「但係…」

阿明:「晨哥都講到咁囉,你就去休息下啦。」

Ellie:「咁好啦,之但係…」

Ellen:「但咩係吖,快D去訓啦。」

Ellen一邊講一邊推左Ellie出去,而我亦走到去屋外既草地坐低。

睇黎我都係未夠成熟啊…逼得身邊既人太緊…

阿明:「晨哥你會唔會逼得自己太緊呀?」

哦?原來係阿明。
好似第一次見晨哥視角
我:「唷,送左Ellie返去啦?坐吖。」

阿明:「佢唔肯返去啊,話點都放心唔落,只係肯係客房度訓,我完全無佢辦法。」

我:「哦…唔好意思,逼得Ellie咁緊…」

阿明:「唔似你喎晨哥,居然會用呢種語氣。」

我:「嗯?你咩意思?」

阿明:「我係話咁樣會低聲下氣唔似你,你總係高高在上架嘛。」

我:「嘛,可能係啦,最近終於體會到自己原來好無力。」

阿明:「因為魯路修既事?」

我:「嗯,我始終有種唔好既預感。」

「總係覺得自己救唔到佢,所以我而家先用䀆我有既一切辦法去…唉。」

阿明:「所以先逼得自己咁緊?」

我:「係。我一定要救到佢,因為我應承左佢。」

阿明:「但就算你失敗左,lulu都唔會怪你架。」

我:「唔係,就算佢唔怪我,我都會怪自己。」

「而且救唔到佢的話,Cherry就會太可憐啦…佢地對仔女而家先七歲…」

阿明:「咁又係…聽講佢地兩個經歷左好多野先可以有咁樣既生活,如果比Cherry知道左件事的話,一定會崩潰…」

我:「啊係呀…而且Proto Zero都唔可以要求佢一直扮演魯路修,所以…」

阿明:「係喎講起Proto Zero,佢地好似已經準備好D野。」

我:「係呀?咁我過兩日就拎去比佢啦。」

兩個魯路修我都想救,就算另外個個係複製品都好,始終都係魯路修,我之前終於都意識到呢點。

不過最壞既情況至少都要救一個…

阿欣…我應該要點做…我人生之中未試過有一刻好似而家咁惆悵,我好似可以做到好多野,但結果卻係咩都做唔到。

我真係好失敗。
終於安排好了
今日去到呢度啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞