「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
新讀書留名 好好睇
「二十」 傻瓜

呢個傻佬,煮碗麵比佢食佢就開心返,早知我就唔洗麻煩Jason佢地啦。

不過可以見到佢笑返,咁就已經夠啦。

咁搞到我都好似一個傻瓜咁添。

一個傻瓜去氹另一個傻瓜開心,都唔錯啦。

家長日之後就已經係暑假,兩隻野都唔需要返學,日日係屋企痴住個傻仔lulu。

而我?我要返工架,邊好似兩個細路咁幸福。

個衰人lulu衰到每日係我返工個陣都send一大堆同兩個細路去玩既相過黎,真係豈有此理。

連續返左好多日工,今日終於有得休息,一定要同佢地出去玩下先得。

同埋我都要趁呢一日假期好好計劃一下lulu佢既生日party,去邊度搞,請咩人黎,食d乜都需要好好plan下。

我要做到一百分!一定要俾到驚喜佢!

不過..我而家真係好肚餓,都係食左野先再諗啦。

我:「喂呀lulu,我好肚餓啦…去食飯啦..

lulu:「呃…但係兩個細路都仲未訓醒wor..」

我:「哎…都差唔多一點半啦,咁懶訓架。」

lulu:「哈哈..由佢地啦反正又唔洗返學,啊係喎,老豆老母佢地返左黎想搵我地飲茶。」

我:「飲茶!?好呀好呀!快d打比佢地啦!」

lulu:「你睇下你..好啦咁你去叫醒兩個細路啦。」

我:「好野!」

正呀可以去飲茶!!
繼續繼續

聽日啦,聽日可以加倍出返..
今日終於完左project..

聽日啦,聽日可以加倍出返..
今日終於完左project..

辛苦哂
等你聽日出文
一聽到可以去飲茶我成個人都興奮起黎,即刻跑左入房叫醒兩個細路,叫佢地快d起身換衫。

雖然佢地兩個完全唔知發生咩事,但係佢地好乖,一叫就醒完全無賴床。

亦多得咁,我地趕得切係兩點下午茶開始之前去到酒樓,仲好好彩唔洗點等位就可以入座。

由於我實在係太過肚餓,我一坐低就不停咁左剔右剔,之後就即刻遞紙入單。

跟住就係漫長既等待…

係呢段時間入面,老爺奶奶仲有家姐都到左,老爺一見到Chase同Nicole就好開心咁走埋黎摸下佢地個頭。

老爺:「好耐無見啦我兩個乖孫~又高左喎~」

Nicole:「好耐無見啦爺爺。

老爺:「Nicole乖~Nicole真係似足媽咪咁乖咁靚~

老爺講完之後就望向Chase,應該係想睇下Chase會有咩反應。

Chase好似都意識到呢一點,斜視咁望左老爺一眼。

Chase:「嘖。

之後就擰轉臉望返張檯。

原本我打算話佢架啦,點知係我開聲之前老爺就搶先我一步,自己係度大笑。

老爺:「哈哈哈哈,呢邊呢個都似足個老豆。」

我:「唔好意思呀老爺,我會再好好教下呢個仔禮貌架啦..

老爺:「唔係唔係,我唔介意架,反而仲覺得有份親切感,以前魯路修都係咁對我。」

「同埋Cherry啊,唔好叫我老爺啦,叫到我老哂,跟魯路修咁叫我老豆啦。

我:「啊…係既..老..豆。」

奶奶:「好啦唔好再掛住傾啦,野食都黎喇,一邊食一邊傾啦。」

我;「嗯!咁我唔客氣啦!

聽到奶奶咁講,我就一於小理,開懷咁同兩個細路大吃大喝。

至於lulu,我見到佢係家姐黎到之後就一直同家姐傾計,好似有重要野咁。

咁我都唔好麻煩到佢地喇,由佢地兩姐弟自己傾下啦。
做咩會挽複製人咁虐心 睇唔落去
利申舊讀者
cherry lulu 真係經歷一波三折 分開5年以為 最後可以順便一齊到以後 點知8年後到lulu出事 如果比cherry發現真實 佢會唔會崩潰呢
食呀食,我最後食到好飽,果然飲茶就係最好。

飲茶除左食野之外,另一件事就係大家一齊傾計啦。

老爺奶奶佢地因為唔係成日可以見到,所以話題都係問返我地過成點,細路讀書讀成點咁。

Lulu好流利咁回答哂所有既問題,完全唔洗我出聲,我自己都嚇左一跳。

我以為依照佢既性格,呢d問題佢肯定會拋哂俾我答添。

不過,都唔算差吖起碼唔洗我煩。

好,去個洗手間順便埋左張單先。

正當我係洗手間洗手個陣,奶奶突然出現係我旁邊,老實講我個心真係離一離。

我:「奶奶你又去洗手間吖?」

廢話喔,我居然會講呢d廢話都有。

奶奶:「嗯,算係啦,我係黎搵你。」

我:「黎搵我?係咪有乜事吖?」

奶奶:「呃…無乜特別既,只係想同你講聲辛苦哂啫,要你照顧兩個細路。」

奶奶一邊講一邊輕輕咁捉住我隻手,搞到我突然感覺有少少愕然。

我:「唔係既,lulu辛苦D,平時我返工都係佢負責照顧兩個小朋友既。」

奶奶:「魯路修…呢個仔…總知就係辛苦你啦。」

我:「唔?唔係吖佢最近都變左d吖,成熟可靠左,開始似返個爸爸。」

奶奶:「係咩…咁就好啦,唔好要佢地等啦,我地返去啦。」

我:「嗯!」

然而奶奶呢一番說話背後既含意,我要一個月後先知道。

我真係一個傻瓜。
Cherry
新讀書留名 好好睇

楚軒
「二十一」 故事

嘛,將回憶當故事咁寫出黎,原來另有一番感覺。

麻煩啦,自己睇返都喊添。今日都係去到呢度啦,唔好再寫啦。

晨哥:「係度搞咩呀你,一日到黑都係度用電腦。」

我:「嘛,見無聊自己又有精神,咪上網寫下故囉。」

晨哥:「寫故?寫咩故咁巴閉呀大作家,個故叫咩名?等我又追下故先。」

我:「哦,個故叫「我想要你,仲有你既世界。」,希望我唔洗爛尾啦。」

晨哥:「喂你…」

我:「無野,我只係怕我懶得濟唔寫落去啫,無野我信你既。」

晨哥:「嘛,你識正面思考就好,美星姐話佢一陣會黎探你,我返過去搵Ellie先。」

美星又黎?咁麻煩架,佢係咪真係咁得閒?唔洗返café架?

我:「嗯,我唔阻你啦。」

晨哥走左之後間房又得我自己一個,反正又要等美星,再寫多陣文好了。

啊,如果而家有杯紅茶飲下就好了,日日都只係可以飲水同維他命c真係好悶。

好多野想食呀真係…唔知有無機會再食到呢…尤其係Cherry煮既卡邦尼意粉…

「喂,帶左D野食黎探你呀。」

咦,美星把聲喎,咁快黎左啦。

佢話帶左野食黎探我?正喎。

我:「唷乜咁客氣啊,有無紅茶?我想…哇屌!!點解你地!!

我之所以突然咁大反應,係因為美星並唔係一個人黎。

佢帶左老豆老母黎。

屌…除左Cherry,我最唔想就係比兩老知道…

老豆:「係幾時既事。」

仆街..佢黎料喇...
仲有無人
有!
十五分鐘出
Here
我:「唷,乜你地都知道左啊..」

老豆:「我係問你,你搞成咁係幾時既事。」

我:「得喇得喇,我話你知啦得未?我搞成咁你都仲要咁對我。

「係幾時呢,我都唔係記得好清楚了,好似差唔多一年前左右到喇,我見自己成日都好似唔係好舒服,咪走去check下囉。」

「之後就發現左咁啦哈哈。」

老母:「點解咁嚴重既事你仲可以講得咁輕鬆..?點解你發現左唔第一時間通知我地。」

我:「因為…」

老豆:「因為唔想Cherry擔心,係咪?」

唉,真係好怕面對老豆,咩佢都知道咁,但佢又要我講喎,感覺真係超級麻煩。

但始終都係老豆,唯有死忍啦。我都係人老豆既而家,已經唔想串自己老豆,怕有報應。

我:「嗯,同埋就算話俾你地知都無用,根本無辦法醫,不過而家就唔同講法,所以我先話俾美星知。」

我講個陣突登啤左美星一下,因為我無諗過佢會話俾老豆老母知,搞到佢地返左黎香港。

美星:「喂唔好咁啤我啦,我唔可以對老豆老母講大話架嘛,放心啦我真係無話俾Cherry佢地知,嗱Chase知唔知我就唔清楚。」

「你知啦,你個仔特別醒架嘛。」

啊,係喎佢唔知Chase已經黎過,算啦都係唔好講,廢事煩。

我:「你係先好,有無紅茶呀,整啖黎飲下啦。」

我開口都未夠三秒,老母已經遞左一杯埋黎,搞到我幾唔好意思。

不過令我估唔到既係,美星居然帶左卡邦尼意粉黎,我見到已經即刻流哂口水。

但一食落去,成個人頓時大失所望。

可能因為期望太大,所以反差先更大。

美星:「哎,我知無Cherry煮既咁好食,但都俾下臉好喎,本小姐知你鍾意卡邦尼意粉我先煮架喎。

我:「多謝囉咁,多謝埋你帶老豆老母黎。

美星:「你真係好小器。

我:「大家咁話。

老豆:「你個替身,扮得你好似。如果唔係美星話我知,我估我都會以為個個係你本人。」

係我同美星鬥嘴既時候,老豆突然插嘴,拉哂我地既注意過去佢度。

「佢而家同Cherry一齊好開心,好似你之前同Cherry既咁。」

老母:「喂Daddy..

我:「嗯,我知道。

老豆:「你話你知道?」

我:「嘛…叫做感覺到囉,畢竟果個都可以叫做係我黎吖嘛,我同Cherry一齊梗係開心架。

老豆:「傻仔,想喊就喊啦做乜要忍啫,阿爸阿媽都係度,放心喊啦。

佢一邊講一邊走埋黎坐係我床邊,仲向我伸出雙臂。

果然佢可以睇穿我…

我見到佢咁就忍唔住,衝左入去佢懷抱裏。

放聲痛哭。
今日都算加倍左啦可
好凍,今日去到呢度
前面嘅「輕鬆」同放聲痛哭個轉折好似好快

咁凍都出到咁夜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞