「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
慢慢 一日少少吊住癮 好正 痴線
Fb個post
巴打加油
Fb個post
巴打加油

仲有讀者係度 加油
我:「嗯,呢樣亦係我呢兩個月黎煩既其中一件事…」

「你話見到佢而家咁又點忍心唔話俾Cherry知…話俾Cherry知起碼可以比佢地兩個一齊面對,但講左出黎的話…」

「我而家真係唔知應該點做…阿欣不如你話我知我應該點做…」

阿欣:「我..我都唔知…點做都係傷害到佢地兩個,我真係做唔到決定…」

「咁樣而家係Cherry身邊既又係邊個?點解會同魯路修一樣樣?」

我之後就將Proto Zero既所有野講哂出黎,因為事情比較複雜,我都花左唔少時間去解釋。

換黎既又係佢既愕然。

我:「係咪太複雜你一時間消化唔到?」

阿欣:「唔係..但我有無聽錯?你話個個Proto Zero都有魯路修既記憶?」

我:「呃..係呀,我地開頭都覺得好奇怪,因為我地手頭上係完全無有關記憶上傳既技術,我地仲因為咁煩惱過一排諗應該要點做好。」

「不過神奇既係佢見完魯路修之後就有哂所有魯路修既記憶..」

阿欣:「阿晨,如果…我話如果咋,Proto Zero鐘意左Cherry,我地應該點做好?」

我聽到呢個問題之後呆左一呆,唔知點答好。

我:「點解你會咁問?」

阿欣:「咁你話Proto Zero有魯路修既記憶,而魯路修又一直都咁愛Cherry…」

「假如佢繼承左記憶,會唔會同魯路修一樣鐘意Cherry..?」

呢個問題,我好似忽略左。

而家阿欣咁講我先留意到,Proto Zero既舉動太似魯路修,我既意思係似對Cherry好既魯路修。

我:「我諗應該無問題掛,畢竟之前Proto Zero應承左魯路修會暫代佢而唔係取代佢。」

阿欣:「承諾同自己既感情兩樣野只可取其一的話,你又會點做啊…」

再一次,無言以對。我都唔知自己到底發生乜事。智商好似急劇下降,連眼前既野都無辦法好好睇清楚咁。

我深呼吸左一下。

我:「點都好喇,而家首要既工作始終都係用盡所有方法去保住魯路修條命同醫好佢。救唔到佢的話我地傾呢個問題都無意思。」

「之後既事,之後再算。若然到時真係變成你講既情況的話…」

「我會出手。」

藍洛晨,要返黎啦。
我返黎啦
晨哥
因為太夜,所以我決定同阿欣係度留宿,等第二朝先走。

佢係度訓,而我就行左出露台,望住個海。

個腦不斷諗緊點樣應對阿欣提出既個個問題。

最簡單直接既方法我有,但呢個方法實在有少少殘忍。

假如魯路修知道我用呢個方法對Proto Zero的話,佢一定會話我架啦。

不過無所謂,幫到佢同Cherry就可以。所有野就由我承擔啦。

反正我都慣左。

好,去研究室個邊睇下先。

我打算行去研究室,途中經過阿欣床邊,見到佢訓得好開心,我都不自覺咁笑左。

多謝你,同你講完之後我成個人都舒服哂,好似放低左一舊大石咁。

同你一齊真係好神奇,同你一齊我可以做返一個普通人,可以依靠你,哈哈。

嘛,唔好講咁多啦,都係快d去睇先。

「撻,撻,撻。」

我坐係電腦前面㩒keyboard,睇下個批器官既情況。

融合度90%,無任何排斥反應。睇黎今次終於成功…

起初仲以為可以一次就成功,結果要試成十四次先叫做成功,果然世事總係不如人意啊…

不過只要唔放棄希望,希望就唔會放棄我呢句說話果然係岩。

而家只要搵個好手勢同守得秘密既醫生就可以…

等所有野都解決左同埋確保好複製技術既完成之後不如我都…

算啦都係唔好諗咁多,去訓啦,聽日起身就去搵醫生。

阿明:「晨哥?仲未訓既?」

我:「哦?阿明?你都係度既?」

阿明:「哦係呀,Ellen話Ellie最近都訓得唔好,所以我咪過黎陪下佢囉。」

我:「係啊..辛苦哂你地啦,按情況只要做埋移植手術所有野就結束啦。」

「呢段時間辛苦你地啦。」

阿明:「唔辛苦~難得Ellie可以有機會一展拳腳。」

「而且唔知點解見到佢咁既情況就好想幫佢,咩都唔在乎咁去幫佢。」

我:「係啊…?唔講啦我要去訓啦,聽日仲要去搵醫生預備手術?」

阿明:「啊,醫生我地一開始已經準備左啦,仲要係你指名既,你唔記得左?」

我:「啊,又好似係,死喇開始無記性添。」

阿明:「佢聽日就會黎做手術架啦,我會隨時向你報告情況。」

我:「嗯,拜託啦。」

我拎左部電話出黎,打算睇下而家幾點,但眼卻望左去日期度。

啊…原來聽日就係呀。

生日party…
一邊就生日一邊就分分鐘死人

Btw 咩叫訓得好開心
一邊就生日一邊就分分鐘死人

Btw 咩叫訓得好開心

Sorry
始終有少少..不在狀態
大概意思係好安祥,訓緊都會笑笑口咁
今晚十點見..
第三十一篇 「生日禮物」
「三十一」 生日禮物

終於到今日喇,準備左咁多野終於可以實行喇。

好期待佢到時會有乜野反應。會係驚喜定係好似平時咁用對死魚眼話好麻煩呢?

啊不過佢最近好似都講少左好麻煩,份人比之前積極左少少。

肯定係因為我教得佢好啦,而家先識點做人爸爸。

好喇,都差唔多係時候叫醒佢喇,條友仔尋晚肯定又係廳打機打到訓著左,真係無佢收。

果然不出我所料,我走出廳就見到佢訓左係梳化,左手仲拎住個game controller,唉。

眼訓就好心你停機乖乖咁去訓啦,咁樣訓好容易傷到條腰架嘛。

轉game就收返好之前玩緊既game啦,打機玩到一地都係game盒,真係吖。

我一邊幫佢執返好D野一邊係度自言自語,好似一個傻婆咁。

唉,唔傻又點會鐘意佢吖。吖差D唔記得佢手上既controller添,收返好佢先。

我踎低打算拎走係佢左手既controller,但係我呆左一呆。

我記得佢左手好似係有條疤痕架…定係右手先係呢?

正當我想睇埋佢隻右手個陣,我就聽到Chase把聲。

Chase:「媽咪?你地係度…

弊啦,呢個姿勢肯定會令Chase誤會添!

一諗到咁我就即刻企起身,仲唔小心咁踢左lulu一下,搞到佢成個人跌左落地。

佢又好野喎,咁樣都唔醒。

我:「咩..咩事呀Chase!

唔知係咪因為心虛,我而家講野特別大聲。

Chase:「嘛,無乜野既,只係我岩岩起身出黎就見到你地覺得出奇啫。」

我:「係咩哈哈,係喎你準備好送個份禮物比Daddy未呀?

扯開話題,快d扯開話題先得。

Chase:「呃…今晚先啦都係。」

岩既,留返今晚Party先送比佢效果肯定會更好。衰仔又諗得幾周到喎。

Lulu:「嗯…好痛…咦你地兩個…」

呢邊呢個傻佬都醒左啦,終於醒左啦。

我:「醒左就好啦,快d去換衫啦,我地要出去啦。」
新一批器官就係魯路修嘅生日禮物
一陣再黎..
佢生日就梗係要帶佢四圍去啦,我地四個一黎就去左食lunch buffet,又有生蠔又有牛,食到不知幾飽。

食完之後有咩做?就梗係去行街啦!

我:「喂lulu,食飽不如去行下街囉?」

lulu:「嘛…我就無乜所謂既…你問下佢地意見先啦。」

Nicole:「我無問題!我想去睇衫!」

衰妹,細細個就咁貪靚,大個都唔知會洗幾多錢係化妝品度。

Chase:「哎去睇衫..咁又要行唔知幾耐,真係麻煩…

Lulu:「哈哈…唔緊要啦Chase,大家開心最重要嘛。忍耐下啦。

見到lulu咁同Chase講好似就見到而家既佢話緊十幾年前既佢咁呀哈哈。

當年同佢去日本我同家姐去shopping佢又係好似Chase而家既反應咁,陪我地shopping好似攞左佢條命。

唔,都係時候plan下一家四口去下旅行啦,聖誕節去好無呢?

Lulu:「咁事不宜遲,不如而家就起程啦好無,埋左單就唔好霸住人地張檯啦。」

我:「嗯,行啦行啦。」

夏日炎炎仲帶住兩個細路,行街最岩就當然係行商場啦有冷氣。

而家D商場真係無左我地當年種感覺,好似個個商場都係一樣咁。

雖然話呢個商場本身就係大財團既商場,但我記得以前都唔係咁。

講開又講,真係好懷念以前學校附近個間士多呢。

睇衫,當然就係我同Nicole既天下啦,我同佢兩個一間接一間咁行,衫一件接一件咁試。

話Nicole貪靚真係無講錯,佢八歲人仔就已經自己揀衫,完全唔洗我比意見。

揀衫就當然要試下添啦,我逐件逐件咁試比lulu同Chase兩個睇,問下佢地意見。

Chase就唔洗講啦,我每試一件佢都係用個死魚眼黎做回應,至於lulu呢,就每件都話好睇同靚。

我:「喂呀,點解你件件都話靚架!請認真一點去評分,速度不要太快!

lulu:「呃…咁你真係件件都著得好靚嘛,可能係本身人既問題啦。」

哼,口甜舌滑。

Lulu:「不過你睇住時間啊…我地唔係約左晨哥佢地食飯咩?

唔?而家應該仲好早啫…嘩!!原來五點幾架啦!

我:「唉呀唉呀咁晏啦?快D快D行啦!!

Chase:「終於可以離開呢個無間地獄。

我而家都無心機理Chase講乜,拿拿聲俾錢就帶佢地三個走。

我地趕頭趕命咁飛的去家姐間café,但係去到門口已經聽到入面傳出吵雜聲。

咁睇黎佢地應該到哂啦,死啦我地仲要拎住一袋二袋,今次真係失禮啦。

Lulu:「入面咁嘈既..?」

我:「我諗佢地應該到哂啦哈哈..」

我一邊推開門一邊同佢講,門只係推開左少少,入面既熱鬧氣氛已經走哂出黎。

「乜你地咁遲架!」
今日去到呢度啦
到底生日禮物係咩呢
希望晨哥唔好對zero太殘忍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞