「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
無人覺得上面個篇完全唔知做乜鳩?

明呀!我好感動終於見到呢幕
我聽到呢個消息,久久不能平復。

終於搵到佢嗱…

我好想即刻搶個電話過黎自己同晨哥講,不過我怕Cherry嬲,所以無咁做。

我一直等,等到Cherry講完個電話先。

我:「晨哥話乜?搵到Proto Zero?佢而家係邊度?」

Cherry:「哎呀你冷靜D先啦,你睇下你一聽到Proto Zero既消息就激動成咁,真係吖。」

佢咁講我先發現自己一直捉實張櫈既扶手。啊,的確係激動左少少。

我唔知點解係度抹個扶手,諗起都覺得自己on9。

Cherry:「好喇,晨哥話Proto Zero而家係Ada度呀。」

我:「你話佢係Ada度..?你係指果個Ada?」

Cherry:「乜你識好多個Ada咩魯路修?」

我:「呃..唔係..一個啫,但點解佢會…」

Cherry:「詳情我都唔係好清楚。不過晨哥話已經搞掂哂,以後Ada會照顧Proto Zero,叫你唔洗擔心喎。」

晨哥話Ada會照顧Proto Zero…?發生左咩事?唔合乎情理喎,而且…

我:「Cherry…」

Cherry:「我知道你想講乜,我都係一樣,覺得件事有D唔知點形容既奇怪,好多野想知同想搞清楚。」

我:「我最怕就係Ada會…都係要快D同晨哥見個面問清楚先。」

Cherry:「啊,關於呢個,晨哥約我地食飯喎。」

我:「幾時?有無Proto Zero佢地份?」

Cherry:「哎,俾人講埋D野先啦你,當然有佢地份啦,兩日後食呀,去Ada間餐廳。」

仲要等多兩日…

Cherry:「我明白你係度諗緊乜,都係等多兩日啫,反正都已經搵到佢咯,唔洗再擔心D乜啦。倒不如諗下到時見到佢同佢講乜好過啦。」

我:「嗯,你都講得岩,等多兩日同無止境咁等比起上黎好好多,好喇咁我去個廁所先。之後就去打機先。」

Cherry:「喂lulu。」

唔?佢仲有野想同我講?

我:「咩事?」

Cherry:「eh…我肚餓喇…」

唉,真係無佢收。
兩日既時間,一眨眼就過去。

唔知道Cherry係咪有心想分散我既注意力,呢兩日佢都係帶住我地三個周圍去。

幾乎成個香港我地一家四個都去哂,chur到不得了,我連可以靜落黎諗野既時間都無。

不過亦因為咁,我睇到唔同既野。

我睇到兩個細路既笑容。

自從身體好返之後我都係一直係度自責緊,啊唔係,正確黎講係由我係製造左咁多事之後就已經開始自責緊。

因為呢D自責,令我錯過左好多野,忽略左眼前應該注意同重視既野。

明明我咁大費周章做咁多野麻煩左咁多人都係為左令Cherry同Chase佢地可以開心,但當所有野都重回正軌既時候,我居然無一心一意對待佢地。

應唔應該用重回正軌呢?我好似又用錯字,不過唔好理呢d啦,總之我就唔岩啦。

係求得Proto Zero既原諒之後,我一定要做返一個好老公,一個好爸爸。

嗯,希望今日之後我就可以專心一意做呢兩個職位啦。

Cherry:「我諗應該係呢度啦,晨哥俾我地既地址係咁寫。但係唔見佢地既…?」

我:「嘛,可能佢地未返到啦,係我地早到啫,入去坐低等下先啦。」

Cherry:「唯有係咁啦,不過間餐廳好靚啊可?」

我:「eh…都係既,俾人既感覺好舒服,明明同美星間café既裝修完全相反,但居然可以俾到人同一種感覺,真係神奇。」

waiter:「你好,請問你地幾多位?」

咦,幾時走左個waiter埋黎架。

我:「呃…我地兩個,Ada又兩個,晨哥就…」

Cherry:「我地六位吖唔該你。」

Waiter:「好,請過黎呢邊吖。」

之後佢就帶左我地去一個卡位坐低,仲放低左個menu。

Cherry就專心睇個menu,睇下有乜好食,留低我一個係度如坐針氈。

餐廳每入黎一個客人,我就每緊張一分。

救命吖,咁等法真係好辛苦,不如殺左我啦。

「辛苦哂啦,我地返黎啦。」

呢把聲!!終於黎嗱?

我忍唔住企左起身,望左過去門口,見到佢地兩個。

太好喇…見到你笑就太好喇,我個心總算舒服D。

無錯,Proto Zero笑緊,行係Ada旁邊笑得幾開心。

Ada:「魯路修,你好野吖搞咁多野出黎。」

吖…係可以同佢好好傾下之前好似仲有一個好大既麻煩要面對。

覺唔覺得我呢兩日d文完全唔知做乜
好辛苦
好似冇乜推進,不過睇落都ok

覺唔覺得我呢兩日d文完全唔知做乜
好辛苦

講好多野 不過劇情冇咩郁咁慢慢黎啦 你有野忙
其實真係覺有啲唔知做乜

想話所有野變返好應該係好事,但又有種空蕩蕩既感覺
可能一切太突然..定感情描述得太淺薄?
其實真係覺有啲唔知做乜

係,我其實有個位要寫,但事前要鋪設好多先有效果
問題就係我自己而家好唔滿意呢個鋪設...
btw好多謝你
其實真係覺有啲唔知做乜

係,我其實有個位要寫,但事前要鋪設好多先有效果
問題就係我自己而家好唔滿意呢個鋪設...
btw好多謝你

放鬆啲啦巴打,cherry同lulu都經歷左太多太多
由佢地一齊,結婚生仔到發覺有病中間都有咁多年

整幾篇回憶講下甜下先都好吖,虐左咁耐
「三十九」未來

我:「唷Ada…Hello…」

屌,聽到佢咁既開場白我就不自覺咁驚起上黎。

Ada:「Hello?你居然夠膽咁輕鬆…

佢既說話只係講到一半就停左,被人打斷左。而打斷佢說話既人正正就係Proto Zero。

Proto Zero咩都無講,只係輕輕咁拍左Ada膊頭一下,搖一搖頭。

簡單既兩個舉動,Ada既態度就馬上軟化,無再出聲,表情亦無好似頭先咁惡。

Proto Zero亦係呢個時候行左上前,仲伸左隻手出黎,想同我握手。

我望住佢隻手,唔知點解無即刻作出反應,而係呆左係度。

Cherry:「魯路修~

哎我知道喇,只係一時分左神啫,我咁大個人唔洗你教我禮貌。

我伸出手,好好咁同Proto Zero握左一下手。

我:「終俾我見到你,我地好耐無見啦Proto Zero。」

Proto Zero:「哈哈,咁講好似有點gay,同埋呢…」

Ada:「佢而家唔叫Proto Zero喇。」

哦?改左名?

我:「係啊?咁敢問大俠尊姓大名?」

Proto Zero:「呃,而家我叫阿新喎,佢話既。」

佢用一個好似有點勉強既表情講,仲用手指向Ada。睇得出佢好似唔多滿意呢個名。

Ada:「咩呀阿新唔好咩,新代表新人生嘛。」

我:「嘛…幾好既,唔錯唔錯。

仆街,我都差d忍唔住笑。

Proto Zero:「算喇你地都係叫返我做Proto Zero啦,反正我都要一個英文名。

Ada:「喂。

見到佢地兩個咁樣打情罵俏,我覺得好開心,好似終於可以放低一塊心頭大石咁。

但都只係「好似可以」,我同Cherry最大既憂慮都仲未解決。

一陣要小心D探下佢地口風先得。

Proto Zero:「啊,係啊,有樣野之前無交返比你…

佢一邊講一邊摷衫袋,好似係度搵緊D野咁。

「呢個。」

佢最後拎左一隻手鐲出黎,交到我手中。

我望望隻手鐲,發現上面刻有「lulu,Cherry,Chase,Nicole」四個名。

呢隻手鐲係…

Proto Zero:「呢隻係之前你生日個陣Cherry佢地打算送比你既生日禮物,但係因為當時…」

佢講到一半就無再講落去,不過唔緊要啦,都無需要講哂成句野,我明白佢既意思。

「對唔住。」

巧合地,我地一齊講左呢三個字出黎。

我地互相對望左一下,之後係度大笑。

晨哥:「有乜咁好笑呀兩位?

What the fuck!?晨哥幾時係度架?

晨哥一副悠閒表情咁同阿欣一齊出現係Proto Zero佢地後面。

晨哥:「黎遲左少少唔好意思,我地開始啦。」
加速
點都要同阿明(班女)講番聲多謝
順面比Anna, Sarah出下場
晨哥既領導力真係與生俱來,佢一句說話大家都即刻坐低,無人敢講其他野。

晨哥:「嘛,首先俾左呢兩樣野你先喇。」

晨哥將佢一直拎係手既銀色手提箱放上檯面,仲打開左佢,拎左兩樣野出黎。

一樣係passport,另一樣係身份證。

呢兩樣野好快交到去Proto Zero手上,Proto Zero拎住佢地,望到成個人入哂神。

我諗唔係Ada拍佢佢既魂魄都唔會咁快返到黎。

Proto Zero:「唔該你啊晨哥。不過你係點樣搞到手…」

晨哥:「傻啦洗乜唔該,點搞返黎?嘛呢個真係有少少麻煩,用左我唔少關係。」

「但都唔重要啦,搞掂就得啦。」

屌,睇你個得戚樣。

我偷偷咁係側邊望下晨哥個箱,想話睇下入面會唔會仲有乜野,點知入面居然乜都無。

我:「晨哥,咁大個箱就只係裝呢兩樣野?」

晨哥:「係呀,個箱係咪好型?」

唉真係無你收…

Ada:「身份證同passport,咁回鄉証呢?」

Ada講完之後晨哥都愣左一愣。

晨哥:「嘛…要申請回鄕証好容易啫,自己搞啦呢D。」

「好喇,會面我就安排好啦,你地有乜就傾啦,阿欣。」

阿欣:「Cherry,Ada,我地過去個邊啦,等佢地三個自己傾。」

Ada:「吓不過…」

Cherry:「無事既無事既,我地過去啦。」

Cherry半推半就咁帶走左Ada,佢臨走之前仲同我打左個眼色,好似叫我加油咁。

嘛,你都要加油啦。

張檯而家得返我地三個。氣氛有少少尷尬。

女仔個邊好快就傳黎笑聲,但我地呢邊卻鴉雀無聲。

先唔提晨哥啦,呢條友既姿態完全就乜都唔關我事咁坐係度。

屌點算好呢…

就係我苦惱既時候,Proto Zero咳左兩聲。

亦因為呢兩下咳,我諗起晨哥之前同我講過有關Proto Zero既情況。

我:「你既身體..最近點呀?」

Proto Zero:「無乜野既…都係咁啦,晨哥都應該有同你講架。」

晨哥:「唔?有啊我有同佢講,放心啦魯路修,我有俾藥Proto Zero食,Ellie都做緊野。」

晨哥講得咁輕鬆,但卻搞到我個心更難受。

我:「Proto Zero,真係好對唔住,如果唔係我你就唔洗受咁多苦。」

終於,我終於將心底話講左出黎。

Proto Zero:「點會呢…我從來都無怪過你..我反而仲覺得係我對你唔住…」
找回少少感覺
聽日再黎
加油 話時話 幾時出呀明 第二季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞