「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
會唔會係Porto zero有心俾份野Cherry睇

應該唔會突然醒起有份咁嘅野,要講起先刺激到啲記憶(好似係)
Ellen Ellie

阿明呢?
Ellen Ellie

阿明呢?

一早出左

Sarah Anna有無
Proto Zero好快就話左我地既位置比Cherry知,不過並無提起我都係度。

過左一陣,Cherry就黎到,拎住個公文袋滿腔怒氣咁行埋黎,好似想殺人咁,我都係第一次見佢呢個樣。

佢行到埋黎,一下將個公文袋拍落檯面,大聲到其他人都望過黎我地呢邊。

老實講,呢一下我有少少驚,即時諗起阿欣。

我:「唷芷睛,做乜咁…」

Cherry:「魯路修你老實答我,呢份野係咩一回事。

Proto Zero:「咩黎架等我睇過。」

Proto Zero按照我之前同佢講既咁,毫不在乎咁打開個公文袋,睇入面既野,就好似魯路修平時咁。

Proto Zero:「哦,原來係呢份野,哈哈我仲諗緊放左係邊添。」

「晨哥我搵到啦,之前同你提過果份呢。」

佢之後就遞左份野比我,成功交個波比我。

我隨便睇左一眼就算,因為我一早就知道呢份野係咩黎。

就係呢份野差D壞左大事…

我:「哦屌 呢份。芷睛你就係因為呢份野所以咁嬲?

Cherry:「晨哥你知道呢份野?D內容…」

Proto Zero:「假架傻。 之前無聊想整蠱下你咪搵晨哥幫手整份假report。」

「結果整完出黎又唔想玩了,咪求其slip係屋企唔知邊度囉,我都已經無左回事。」

Cherry:「你話係假既..?

Proto Zero:「嗯,哈哈雖然係遲左D,不過呢份野最後都整蠱到你,哈哈。」

Cherry:「份野係咪真係假架晨哥…

Cherry用對好似想喊既眼神望住我,望到我心都痛埋,差少少就失守,講左個真相出黎。

好彩,我忍得住。

我:「係吖你放心,份野假架。

Cherry:「即係話,lulu你無事..?

Proto Zero:「份野係真的話我就已經係醫院啦傻婆。

呼…睇黎總算安全,完美謝幕。

Cherry:「衰人! 呢D野可以用黎玩架咩!你知唔知我見到呢份野個陣係幾咁擔心呀!

Cherry突然喊起上黎,仲打左Proto Zero心口幾下。

「去醫務所醫生又唔肯講,去埋間化驗所又係話唔可以透露,搞到我個人不知幾慌。

「唔係啦,你而家同我去醫院,再check一下,俾我知道你真係無事!

大鑊!唔可以!Proto Zero去醫院的話會!!

Proto Zero:「無事既,放心,我唔會有事。

Proto Zero突然伸手去摸Cherry個頭,Cherry即時呆左無再出聲。

我自己都呆左,因為佢呢一下真係同魯路修一模一樣。

如果我唔係知道真相的話,我估我都會以為眼前呢個就係魯路修。

算啦,危機總算解決左。

但就連我都無注意到,另一個危機已經慢慢浮現。
今日去到呢度啦..
我地注意到好耐啦⋯⋯
真係真假孫悟空啦今次
死啦 今次都喊 如果係真既話 哇 跳樓都似
唔係wo
想分 唔難吖
只要晨哥爆真相既話
邊個有住院記憶個咪係真lulu
唔係wo
想分 唔難吖
只要晨哥爆真相既話
邊個有住院記憶個咪係真lulu

我覺得女主又會唔忍心趕走假lulu
「二十八」 自私

Cherry:「晨哥吖,既然你係度我就同埋你講啦,我打算約大家出黎食餐飯,時間係下個星期六。」

晨哥:「下星期六?哦我眀白喇,我會留定時間架啦,如果無乜野的話我就走先喇,我仲有野做。」

Cherry:「好咁到時見啦,啊你介唔介意幫我搵埋Jason佢地?」

晨哥:「當然無問題啦呢d小事,一於交俾我啦。」

Cherry:「咁就麻煩你啦。」

晨哥:「好,咁我走喇,到時見啦兩位。」

晨哥就係咁自己一個走左,留低我同佢係度。

大家咩都無講,佢有佢飲咖啡,我有我食,氣氛總係有種說不出的怪。

雖然明知道佢擔心緊既唔係我,但我見到佢咁緊張咁關心我,我都有一點高興。

成件事變得好矛盾。

明明我好清楚佢對我咁好係因為佢以為我係魯路修,但我都照單全收。

將佢本來係付出俾魯路修既愛意一一據為己有。

係由幾時開始鐘意左佢呢?我都唔知啦,或者其實係由一開始見到佢個一刻就已經鐘意左佢啦。

理由?我搵唔到,應該就係當初個感覺咁。個心feel到。

不過愛人需要理由架咩?我都只係想係剩餘既時間感受下幸福啫。

你咪當我自私囉,反正我本身都係因為一個自私既人先出現,可以話係自私既產物。

可以同佢一齊,咩都變得唔重要了。

就算要我一生都扮演另一個人過活我都無所謂。

可以的話,我想一世陪係佢身邊,但係我知咁係無可能。

因為我地兩個之間始終隔住一個謊言,一個一旦暴露就會令我一無所有既謊言,而且…

Cherry:「講明先呀我未嬲完架,咁既野你都可以拎黎玩你實在太過分。」

我:「係係~我知道係我唔好,咁你要點先肯原諒我呀大帝?」

Cherry:「唔…起碼都要請我食蛋糕先啦,呢度d蛋糕好..咦?」

佢講講下突然掩住自己個嘴,表情仲相當驚訝,好似記起某d野咁。

我:「做乜呀?」

Cherry:「我醒起Chase同Nicole兩個自己係屋企…我地快d返去啦都係!」

我:「唔洗驚啦,兩個都咁大個囉,唔會有事既。」

Cherry:「唔得呀我放心唔落!!快D返去啦!」

真係吖,認真無…!!

又黎嗱..?今日係第幾次呢…

呢D可能就係我違背承諾既代價啦…

不過我唔後悔,因為我無違背我自己既心…
live
同佢十萬火急咁趕返屋企,返到去我地兩個都呆左。

呆左唔係因為佢兩個闖左咩禍或者搞到屋企好亂,應該話係岩岩相反。

屋企非常整齊,好似平時咁。令我地驚訝既係飯檯上多左樣野。

飯檯上多左一個蛋糕,一個一眼就知道係自己整既蛋糕。

點解一眼睇就知?因為如果呢個蛋糕係鋪頭既出品,個間鋪應該十年前就要執。

Cherry:「Nicole…個蛋糕係…?」

Nicole:「係我同細佬整架,快d試下啦好好味架!」

Cherry:「你同Chase整既…?就只係得你地兩個?」

Chase:「我唔想整架,係家姐逼我幫佢手咋。」

Nicole:「咩呀你頭先食得好開心架!」

Chase:「喂!」

Cherry:「吓即係呢個已經係第二個蛋糕嗱?」

Nicole:「嗯!我地都要試左一次先敢比你地食架嘛。」

兩個八歲既細路居然可以自己整到個蛋糕,仲要係兩個..

我:「你地係點整架?」

Chase:「咪跟住書既咁做囉,唔通我地叻到可以無帥自通咩。」

唔係,你地而家基本上已經係無師自通既程度啦…

我:「咁點解無啦啦會整蛋糕既?」

Nicole:「哦,係因為…」

Cherry:「因為我突然想食!!」

Cherry突然好似賽跑選手咁跑左去Nicole掩住佢把口,唔俾佢講野。

雖然唔知佢地想做乜,不過見到佢地咁我唔知點解就笑左出聲。

我:「好喇好喇,快D食蛋糕先啦,我都想知咩味。」

我拎起檯面上既是刀準備分蛋糕,但我好快就放返低。

因為我發現自己隻手不停係度震。

我:「呀我去洗個手先,Cherry麻煩你幫我分左個蛋糕佢吖。」

我講完之後就急急腳走左去廁所。

入左廁所之後,我即刻係自己衫袋度拎左個盒野出黎。

唉…
聽日趕assignment
未必出到但我會盡力
同佢十萬火急咁趕返屋企,返到去我地兩個都呆左。

呆左唔係因為佢兩個闖左咩禍或者搞到屋企好亂,應該話係岩岩相反。

屋企非常整齊,好似平時咁。令我地驚訝既係飯檯上多左樣野。

飯檯上多左一個蛋糕,一個一眼就知道係自己整既蛋糕。

點解一眼睇就知?因為如果呢個蛋糕係鋪頭既出品,個間鋪應該十年前就要執。

Cherry:「Nicole…個蛋糕係…?」

Nicole:「係我同細佬整架,快d試下啦好好味架!」

Cherry:「你同Chase整既…?就只係得你地兩個?」

Chase:「我唔想整架,係家姐逼我幫佢手咋。」

Nicole:「咩呀你頭先食得好開心架!」

Chase:「喂!」

Cherry:「吓即係呢個已經係第二個蛋糕嗱?」

Nicole:「嗯!我地都要試左一次先敢比你地食架嘛。」

兩個八歲既細路居然可以自己整到個蛋糕,仲要係兩個..

我:「你地係點整架?」

Chase:「咪跟住書既咁做囉,唔通我地叻到可以無自通咩。」

唔係,你地而家基本上已經係無師自通既程度啦…

我:「咁點解無啦啦會整蛋糕既?」

Nicole:「哦,係因為…」

Cherry:「因為我突然想食!!」

Cherry突然好似賽跑選手咁跑左去Nicole掩住佢把口,唔俾佢講野。

雖然唔知佢地想做乜,不過見到佢地咁我唔知點解就笑左出聲。

我:「好喇好喇,快D食蛋糕先啦,我都想知咩味。」

我拎起檯面上既是刀準備分蛋糕,但我好快就放返低。

因為我發現自己隻手不停係度震。

我:「呀我去洗個手先,Cherry麻煩你幫我分左個蛋糕佢吖。」

我講完之後就急急腳走左去廁所。

入左廁所之後,我即刻係自己衫袋度拎左個盒野出黎。

唉…
到時六國大封相咪pk
連zero都有事
巴打真係要係標題加返悲劇兩個字
連zero都有事

係咩,大家無諗過架咩
連zero都有事

係咩,大家無諗過架咩

有諗過複製完有副作用
(壽命較短、記憶喪失之類)
但無諗過要食藥
多數複製人壽命好短 所以有機會結局係 lulu,複製人兩個都活唔到
多數複製人壽命好短 所以有機會結局係 lulu,複製人兩個都活唔到

無人能夠幸福既結局,希望唔好變成咁
「二十九」 派對

萬事俱備,而家要做既就係等個日到啦。

唔知到時佢會唔會鐘意呢個驚喜呢?

一定會鐘意既,因為係我為佢準備架嘛。

但係點解我硬係有d不安既?硬係覺得自己做漏左D野,錯過左D野咁。

係咪我多心左呢?最近我既感覺都唔係咁準,全部都估錯哂。

好似係自從佢出左去一星期做野之後我既感覺就唔中。

之前覺得佢古古怪怪,好似成個人唔同左咁,結果係自己諗多左,佢仲係以前個個白痴。

仲有份body check report,如果唔係晨哥都開口話份野係假,我肯定已經捉左佢去醫院。

我硬係覺得佢有野瞞住我,但又搵唔到任何證據去證實我既預感。

可能真係我多心啦,都係專心搞佢既生日party啦。

聽日就要去家姐間café睇下可以點佈置同check定d器具,之後仲要去買…

Chase:「媽咪。」

Chase突然出現係我面前,將我係自己既世界中拉走。

我:「唔?做乜呀Chase?同你阿爸打完機嗱?」

Chase:「嗯,佢仲落左街,話想食麥當勞喎。

正一為食鬼。

我:「哦~咁你黎搵我做咩呀?講明先呀我唔會俾錢你課金架。

Chase:「唔係啦我課金會用自己錢架。

我:「咁你有乜事呀傻豬?」

Chase:「我訓唔著…唔知點解我呢排好似好古怪,個心總係靜唔到落黎…」

我:「傻豬,你做過咩黎吖?講大話先會訓唔著架喎。你係咪講過大話呃人?

Chase:「無呀…但係我最近成日發夢夢見老豆…老豆病左,得返我地三個,我好驚…

呢個傻仔,講講下突然踎低仲抱住自己個頭,成個人係度震。我見到佢咁我即刻去攬住佢,仲輕輕力咁掃佢個頭。

我:「傻豬,夢黎架啫,無事架,你睇下你老豆而家咪好地地,啱啱仲同你一齊打機添係咪?」

Chase:「但係…我真係訓唔到…一合埋眼就會見到個D情景…」

我:「唔…咁好啦,媽咪講故仔氹你訓啦,想聽咩故仔吖?」

Chase:「我想聽…你同老豆既故仔。」

我忍唔住笑左一下。

我:「無辦法,由我講一次啦,所有野都要由中一講起…」

見到Chase,我就會諗起lulu中學個陣既樣,唔知Chase大個左會唔會好似lulu咁呢?

不過估唔到Chase會發夢夢到lulu病左…我既預感會唔會…
Chase明知係真都同阿媽講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞