「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
聽日有野爆
Chase唔係要搵lulu咩?

巴打睇咩故都見到你

係wor估下DBH係乜

巴打睇咩故都見到你

廢青生活
係咪要Cherry面對現實喇

係wor估下DBH係乜

Daddy be healthy
Btw我係抄上面位巴打

係wor估下DBH係乜

Btw我係抄上面位巴打

我估be happy
由第一個故一路到以家
你寫嘅文永遠都有一種令人想繼續睇嘅感覺

Btw係未有睇agents of shield 如果係放哂所有人入frame work算啦
好sad啊
不過chase好型

係wor估下DBH係乜

Btw我係抄上面位巴打

我估be happy

起初我以為我係去醫院既途中會好驚,甚至又會喊,結果岩岩相反。

我成個人都好平靜,平靜到我自己都有少少驚。

家姐應該都係咁諗,我見佢每隔一陣就會撩我傾計,好似想睇下我反應咁。

我而家只係想快d見到佢,就只係得咁多。

多得家姐車我去,我好快就去到醫院。

一落車我就出盡力跑,想即刻去到佢身邊。

不過我跑左兩步就發現左一件事。

我唔知佢係邊間病房。

我尷尬咁擰轉身望向家姐,見到佢係度偷笑。

家姐:「咁心急做乜啫,慢慢黎啦,佢又唔係好嚴重。」

就算你咁講都好..我咁心急因為我想儘可能快d見到佢嘛。

反而我奇怪點解家姐可以咁冷靜?冷靜到好似完全唔緊張咁?

算啦唔好諗太多,而家都係去見lulu先啦。

我跟係家姐旁邊,一步一步慢慢咁行入醫院。

唔知係咪步伐既影響,我落車個一刻既緊張,心急既心情全部都消失哂。

而家既感覺就好似冷靜左咁,家姐係咪有心咁做,等我一陣見到lulu唔會太激動呢?

我地兩個行啊行,終於走到去病房個陣既走廊。

家姐:「係佢地啊。」

佢地,指既係晨哥仲有朱雀,旁邊仲有pair男女,但我唔係好認得佢地,我應該唔識佢地。

晨哥:「唷芷睛,咁夜仲黎既?聽日先黎吖嘛。」

我:「我想快D知道佢情況嘛…佢醒左未?」

朱雀:「頭先醒左,醫生幫佢檢查完之後又訓返啦。」

我:「即係話我黎遲左..?」

朱雀:「哎唔好咁講啦,佢又唔係唔會再醒,聽日再黎咪可以見到囉,而家就返去休息先啦。」

我:「咁反正一場黎到起碼都見下佢先啦…話說醫生有無講d乜?」

朱雀:「呃…」

晨哥:「醫生話無乜特別,應該只係疲勞過度啫。」

疲勞過度…同上次一樣…

晨哥:「你可以入去睇下佢架。」

嗯,都係…點都好,都係去睇下佢先啦。

我一個人入去病房,見到佢,頓時鬆一口氣。

見到佢只係訓左係度,好似平時咁,我就安心哂。

起碼佢無全身插哂各式各樣既儀器先,咁情況應該唔係差啦。

我走埋去床邊坐低,捉起佢隻手,仲見到佢戴住頭先Nicole送比佢既手鐲。

傻佬。

見到佢訓係咁安祥,唔知點解我就笑左出黎。

Lulu:「嗯…」

!!!

見到佢慢慢咁睜開眼,我成個人突然好緊張,完全唔知應該點做。

係咪應該去叫醫生?但係晨哥話頭先醫生先check完..

但係點都要做返D野架…

lulu:「你…」

係我猶豫不決既時候,lulu佢已經坐左起身。

我見到佢醒左仲好地地咁坐起我面前,心情好激動。

衰人,搞到我擔心左咁耐,我仲喊左咁多眼淚。

遲早要你補償我。

不過而家就算啦。

我上前攬住佢,攬到實一實。

我唔想亦唔敢放開佢,怕放開之後又會唔知發生咩事。

Lulu:「放開…我。」

咦…?佢推開左我?

呢一幕點解似曾相識?

我:「lulu..你係咪邊度唔舒服…?洗唔洗我幫你叫醫生?」

lulu:「唔係…」

我:「咁…lulu你係咪想飲水?我可以去幫你斟架。」

lulu:「唔係…!」

佢語氣開始變得急躁,我係咪講錯D乜?定係佢嫌我煩?

我:「咁lulu我有無咩可以幫你做…?」

lulu:「我都話唔係咯!」

我:「你講緊乜…咩唔係?我唔係好明…」

lulu:「你傻極都要有個限度架?都咁耐你真係注意唔到?」

「我根本唔係魯路修!」
Cherry 會有咩反應
今晚仲有冇
「三十三」 坦白

我:「你傻極都要有個限度架?都咁耐你真係注意唔到?

「我根本唔係魯路修!

呢兩句說話,徹底震撼我眼前呢個女人。

Cherry:「lulu你點解要咁講…點解要話自己唔係自己?

我:「我話左我唔係佢,我叫Proto Zero!係佢..係佢既…」

算啦,反正都已經講左,唔差左啦。

我:「係佢既複製人!我只係魯路修佢用新細胞技術製造出黎既產物!用黎代替佢!

「見到呢個你應該明白啦?你係佢老婆你應該知道架!」

我show左雙臂比佢睇,因為我記憶中魯路修手臂度有條疤痕,係學煮野食時整親。

但我無呢條疤痕。

連續兩個震撼彈,相信佢一定接受唔到啦。

果然,佢開始慢慢退後,擴大我地之間既距離,仲開始喊。

佢喊左一陣之後就停左,仲深呼吸左一下。

Cherry:「我應該早D發現到..但每次都有其他野分㪚到我既注意力…

「你又飲咖啡,又煮拿破崙意粉…性格又唔同左,我應該一早就覺得奇怪..」

「我點解要不斷搵理由去說服自己話你只係變得成熟左,點解唔好好相信自己既直覺…」

「我居然同另一個男人一齊過左兩個月…

見到佢不停係度自言自語,我個心又開始痛,但我唔敢表現出黎。

Cherry:「咁你可唔可以話俾我知,佢而家到底係邊度?我真係好想見佢…」

我:「晨哥收埋左佢,你可以去問佢。」

Cherry:「嗯,多謝你..eh..Proto Zero。

佢講完之後就離開左,頭也不回個種。

我應該早就預計到呢個結果,當佢知道左我唔係魯路修之後一定會離開我。

明明早就預料到,但點解我個心仲係咁痛,好似比人撕開兩邊咁…

過左唔知幾耐,病房既門再次打開。

明明我知道入黎既一定唔會係Cherry,但我仍然抱有一絲希望。

不過,現實係殘酷既,入黎既係晨哥。

晨哥:「點解你要咁做。」
今日去到呢度
佢又錯唔哂既佢都係人
啱啱睇返最開頭,魯路修係咪一定會死
如果Proto Zero已經無左佢存在嘅意義,佢係咪會被消失⋯⋯
proto zerp都幾慘
proto zero都幾慘
竟然係佢自己自爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞