「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
呃...
係,你無睇錯,的確係奇幻加純愛。

之所以話係奇幻,係因為今次會有好多離哂譜既設定之類,大家笑下就算啦
而主角,係好多年後既lulu同Cherry。
唉屌我都唔知可以講咩好

Facebook page : https://www.facebook.com/hkglelouch/
一「 禁忌」

「佢地三個就交俾你啦,幫我好好照顧佢…」

「嗯,放心啦,我一定會,所以你就…」

「嗯,我都知道你會,因..為..我..地..係..」

所有野都要追溯返去三個月前。

呢三個月發生左一件事,一件令人感覺非常複雜既事。

大家好,我係魯路修,今年三十幾歲。

我有個同我同年既老婆叫Cherry,仲有一對仔女,個仔就叫Chase,個女就叫Nicole,佢地兩個都係七歲。

我地一家四口一直都過住D好開心既生活,可以話非常幸福。

睇住對仔女大,入埋小學讀書,果種感覺真係難以用筆墨去形容,一定要形容的話就係幸福囉。

不過,我成世人都係咁幸福架啦。

可以同Cherry經歷一段如此深刻而又美滿既愛情,我簡直就係呢個世上最幸福既人。

而家我都會經常諗起當年同佢經歷過既事,我都會忍唔住笑出黎。

因為果一段日子,實在太開心。

嘛,唔係話而家唔開心既,只係人大左就容易想當年啫。

啊,係喎唔記得講添,我而家叫做有一間小公司,接下job做下廣告咁,可能因為同事們做得野,我自己就覺得好輕鬆。

基本上我自己就唔洗成日返公司既,所以我就有好多時間陪佢地,接送仔女返學,買餸煮飯呢D野係大部分時間都係我做既。

可能你會問咁Cherry呢?Cherry而家都要返工,仲忙過我好多好多,晚晚都要九點先返到屋企。

見到佢咁忙,我都唔好意思要佢再煮埋飯,於是我幾年前就的起心學煮餸,萬幸既係成績都唔錯,佢地都話好食。

就係咁,日子一復一日咁過,呢種平淡而充實既日子好似永遠唔會完咁。

至少我開頭以為唔會咁快就完。

我唔敢同佢地幾個講,怕佢地受唔住呢個衝擊,就連我家姐美星我都無透露半句。

尤其係Cherry,我真係唔想再見佢傷心難過既樣。

至少唔好比我見到。我見到我個心一定會好痛好痛。

你可以話我自私,但我咁做係因為我愛佢地…

我只係自己一個默默咁承受,自己去面對。

可惜既係,苦無對策。

我唯一可以做既野就係好好咁同佢地過好每一日,就係得咁多。

好似今日咁,我地又約左成班中學同學出黎食飯敘舊啦。

之所以用個又字,係因為我地一直都保持聯絡,仲經常約出黎。

每次見到大家都會諗起以前大家既樣,好似會有個幻影係旁邊咁。

Jason:「喂晨哥你就勁啦,而家連醫療都玩埋一份,仲一黎就出哂名咁。」

哦?真不愧為晨哥,做咩都咁勁。

晨哥:「哈哈,又唔係我發明既,係我有份投資研發啫,再講呢個技術到而家都仲有好大爭議,尤其係果班道德撚,真係麻煩。」

Cherry:「我無太留意新聞,其實晨哥你研究緊D乜會牽涉到道德層面既?」

晨哥:「哦,其實係有關細胞既研究啫,我地既團隊研發緊一種細胞,可以同病人自己細胞完美融合既細胞。」

「若然呢種細胞完成的話,係醫療上既一大突破,要再生返一隻手,一隻腳都唔係問題。」

師父:「哇你咁講咪即係火影入面既柱間細胞?好勁喎,點解無啦啦會做呢方面既研究。」

柱間細胞…?

晨哥:「嘛,要簡單解釋就係咁囉,點解?eh…早排我朋友屋企有人出左事,咁岩佢本身係做開呢方面,所以佢就研發啦。」

「最後呢個研究未完成佢屋企人就好返,但係佢就繼續落去,防患未然咁話。」

或者…晨哥可以幫到我…

就係因為呢段對話,呢餐飯我無辦法開心暢快咁食,亦因為咁我比晨哥捉住左。

晨哥:「喂你搞乜呀,成餐飯都古古怪怪咁,係咪等錢用?」

我:「唔係,雖然我錢唔算多,不過都係夠用既。」

晨哥:「咁你係咪有咩事,大家兄弟唔怕老實講喎,幫到既我一定幫。」

既然你都講到咁,我都唔好意思扭扭擰擰。

我:「晨哥,我可唔可以拜託你一件事?」

「用你而家研究緊既細胞複製一個我。」
lulu同cherry個故好正
LM
lulu同cherry個故好正
LM

Thx
呢個故可能會摧毀一切
唔知點解我自己有咁既預感
但我自己真係好想將呢個idea用係佢地度
留名
唔緊要啦
好嘅題材怕咩
馬上正皮
bad end既話我打死你
一見你出文即刻正皮Lm
二 「複製」

晨哥:「喂魯路修你知唔知自己係度講緊乜…複製你?先唔講可唔可以成功,如果真係複製到你又想做乜?」

我:「我想…」

「咳咳!!」

我只係岩岩開口,又忍唔住咳,咳到停唔到,被迫打斷左說話。

晨哥:「喂魯路修…你有無事?

我:「暫時都無事既…不過之後就難講啦,唉真係麻煩…

晨哥:「喂而家唔係講麻煩既時候呀,你到底發生咩事啊?

我:「唔知呢,醫生都係咁講,話唔知道原因。」

「佢只係話我身體好多器官同時都有衰竭既跡象,哈哈講出黎真係好似韓劇咁呀可?

可惜既係,呢個係事實。

我:「所以我想複製一個我,代替我去照顧Cherry佢地。」

晨哥:「搞咁多野,倒不如我諗辦法去醫好你…

我:「如果係有辦法我早就已經用左啦晨哥..我自己知自己事…」

我咁講完,晨哥都無聲出,deadair左一陣。

咁其實諗深一層我呢個要求又真係過份左少少既,複製人好似係禁止既,無理由要晨哥做犯法野架。

我:「算喇晨哥,當我無講過啦,不過你可唔可以唔好話俾Cherry知?我怕佢擔心。」

我講完就轉身準備返去搵Cherry,但又比晨哥叫住。

晨哥:「魯路修。」

我:「得啦我知啦,我會自己再去搵醫生架啦。」

晨哥:「唔係,你聽日去呢個地址搵我,但記住保密,唔好話俾人知。」

晨哥塞左張卡片比我,上面有一個地址同公司名。

我:「晨哥…」

晨哥:「得啦,唔洗再講,返去啦,Cherry等緊你。」

我:「哦…」

我發現,晨哥臉色好凝重,好似入左認真mode咁,所以我都唔敢再多口。

不過講起認真mode…又係一個令人懷念既回憶呀…
好喇要訓了,聽日開sem
有咩人大家會想係呢個故度見返?
正皮
唔好sad end
之後大家就散band,我亦同Cherry坐車返屋企。

Cherry:「頭先同晨哥傾咩傾咁耐吖傻佬?

我:「無啊,都係敘下舊,講起以前D野啫。」

Cherry:「每次見佢地都會諗起以前中學既野,你話係咪啊?」

我:「係啊,你仲記唔記得晨哥個認真mode?

Cherry:「梗係記得啦!以前晨哥一出認真mode你地班男仔就會投哂降,個個都聽哂晨哥支笛。」

之後Cherry講既野我都無留心聽,只係一味望住外面既風景同埋諗返今日既事。

Cherry,對唔住…

我好想講出口,但我知道我唔可以,因為我一旦講出黎,Cherry佢一定會問到底。

到時我就會被迫和盤托出成件事,最後只會令佢唔開心。

所以,就比我講多一次大話啦Cherry。

反正,今次都會係最後一次大話啦。

Cherry:「lulu?

佢突然咁樣叫我,一下拉左我返現實。

我:「咩事?

Cherry:「做咩呀你,今晚你好似怪怪地咁既。

我:「無事~可能係飲左少少酒見攰啫。」

係鬼,我一啖酒都無飲過。

Cherry:「傻佬,明知自己唔飲得仲飲咁多,黎啦挨住我訓陣先啦。

我:「嗯…」

我無推卻佢既好意,挨係佢膊頭訓著左。

我真係好唔想離開佢…

明明以前經歷左咁多野先可以去到而家呢一步,點解我咁唔爭氣呀…

對仔女而家先七歲…我仲想睇佢地大架…點解偏偏係我呀…

Cherry:「喂起身喇傻佬,我地到左啦。」

哦…咁快就已經返到屋企嗱…

我跌跌碰碰咁落左車,好似飲醉酒咁,仲差d仆左係度,好彩佢扶一扶我咋。

Cherry:「咁大個人連照顧自己都唔識既你。

我:「Sorry…麻煩到你…」

Cherry:「傻啦我講下笑咋,我地兩夫妻黎架嘛邊有咩麻煩唔麻煩吖。

兩夫妻…

聽到佢咁講,我忍唔住行上前緊緊攬住佢。

Cherry:「呃..?lulu..?唔好咁啦好多人望住架。

我:「無所謂啦,我地夫妻黎架嘛,你自己講既。」

Cherry:「傻佬lulu..」

就係咁,我同佢兩個人係條街上面攬埋一舊,完全無視身邊有無其他人。

我本身係攬到唔想放手,但無理由咁樣攬住返屋企架嘛,所以最後就變到拖住佢一齊返屋企。

明明而家已經成十一點,但我地一返到屋企兩個小怪獸就衝左出黎迎接我地,Nicole更加係一下撲左去Cherry度。

Nicole:「媽咪!!

Cherry:「唉唷Nicole豬,做乜咁夜都未訓啊?」

Nicole:「我掛住媽咪嘛!

Cherry:「抵錫!等媽咪錫啖先!

講完Cherry就錫左Nicole一啖,引到Nicole笑到咔咔聲。

呢一切,全部都係我同Chase面前上演,佢地兩個好似當我地兩父子無到咁。

我:「喂Chase咁你又因咩事咁夜都未訓。

Chase:「唔好諗太多啦你,唔係等你地門,只係聽日放假我唔想咁早訓啫。

果然係我個仔啊…把口衰到…真係好有親切感。

我忍唔住,摸下佢個頭。

Chase…你大個之後一定要搵個好似你阿媽咁好既女人啊知唔知?

唉屌我做乜好似係度交代身後事咁,我又唔係聽日就死。

不過,可能今次真係會係最後一次見佢地…

我捉緊每一分每一秒,好好咁記住我眼前呢三個人既樣。

好喇,就咁喇。

第二日,我去到晨哥比我既地址,係一座商業大廈黎。

仆街啦,張卡片無寫幾樓添。我而家要點搵晨哥呢?

「唷,魯路修,我等左你好耐啦。」

咦!原來晨哥已經企左係度等我!

我:「喂Sorry晨哥,黎遲左。」

晨哥:「唔緊要,行啦我地。」

我吞左一啖口水,之後就跟左晨哥行。

老實講,我而家真係好驚。
留名,唔會搞散佢地
留名,唔搞散佢地
留名,唔搞散佢地

#
三 「實驗」

晨哥並無帶我進入棟大廈,而係同我去停車場,上左一架七人車離開,去唔知邊度。

我:「哇晨哥好勁喎,連司機都有。」

晨哥:「屌,我都想自己揸車呀,係我公司班人唔比,話有危險,都on9既。

「而家連我放假想同阿欣揸車去下街拍下拖都唔得呀屌。

「屌,咁我考個車牌托柒?唉遲早真係搵野鑲起個車牌算,反正都用唔著。

哈哈…晨哥突然間就開始自己講起上黎,我連插嘴既機會都無。

好彩既係佢都需要抖氣換氣,我就食準呢一刻插嘴,問我想問既野。

我:「晨哥我地而家去緊邊?」

晨哥:「唔?啊…Sorry唔記得同你講,我地而家去緊研究所。」

「因為其實呢個project唔係我發起,我只係負責注資同對外既工作,所以研究所並唔係設係我公司。」

哦哦,原來係咁…

屌,我問黎做乜啫,唔通驚晨哥賣我豬仔咩。

晨哥:「啊,話咁快已經到左。」

聽到話到左,我就跟左晨哥落車,見到眼前有一棟好有科學感既建築物,一睇就知入面係做研究個d。

不過點解我第一眼會覺得咁似紅磡火車站既…

唔係因為呢度無人推喼同埋有一堆著住lab袍既人行黎行去的話,我真係會以為自己去左紅磡火車站…

之後有幾個人出黎為我地帶路,哇沿途見到好多人係呢棟野入面做野,好似好pro咁。

最後我地被帶到去其中一間房,入面有好多唔同既儀器,好似醫院咁。

係入面等緊我地既係一班睇落同我差唔多大既人。

「我地好耐無見啦lulu。
lulu cherry呀 又番黎啦 開心
邊位?我識既?

呢位同我打招呼既男人,好似識我…

晨哥:「喂阿明,叫你準備既野準備成點?」

阿明?邊個阿明?

我即刻係我腦入面搵所有叫「阿明」既人出黎,但都係都唔似眼前呢個人。

最後,我決定偷偷咁問晨哥。

估唔到我問完之後卻引黎佢既大笑。

晨哥:「唉呀你唔記得左佢嗱?阿明呀!陳煒明呀!」

陳煒明…?呀!!屌我有印象啦!!我中學個陣幫過晨哥手去幫佢!!

估唔到佢而家咁勁…做埋細胞研究喎…

晨哥:「唔係你諗既咁,D細胞唔係佢研究。」

我:「屌你我好肯定自己無講出聲…」

晨哥:「哈哈,我估到你諗咩啦。」

阿明:「哈哈,事實黎,D細胞的確唔係我研究。」

我:「咁你又係度既…?」

阿明:「無啊,想見下你啫話哂咁多年無見。」

「而且,我終於有機會報恩。」

我:「報恩?好地地報咩恩?」

阿明:「或者你已經唔記得,但好多年前你幫左我一個好大既忙,我一直都好想搵機會多謝你,而家終於有機會。」

有d咁既事咩?好大既忙?我印象中又無喎。

阿明:「好啦敘舊一陣先再敘,我估佢地都已經準備好D儀器,Yui麻煩你帶佢去隔離房啦。」

阿明講完就有位一身護士打扮既女人行左出黎,俾手勢我示意我跟佢行。

之後我就跟住佢去左隔離房,個度有幾位應該係醫生既人幫我做一系列既檢查,好似抽血啊,照X光之類。

搞完一大輪我再一次被帶返開頭同晨哥一齊果間房。

今次,我見到頭先見到頭先係阿明身後既女仔係度睇緊我張X光片,仲同阿明咬耳仔,臉色相當沉重。

唉,我知自己事…

相反,晨哥好似好輕鬆咁,一見到我返黎就撩我傾計。

晨哥:「唷,辛苦哂,飲杯野先啦。」

我接過晨哥杯野,坐係佢對面張梳化。

我無即刻飲杯野,而係開口講野。

我:「晨哥…」

晨哥:「唔洗講,我應承得你既野一定會做。」

「不過,你都要應承我一件事。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞