「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
lulu cherry呀 又番黎啦 開心

會唔會係開心呢..
今日去到呢度啦
Yui
yui
留名
無人睇?
無人睇?

無人睇?

點會冇人睇
留名
Yui bb
依家係咪變左女神
Yui bb
依家係咪變左女神

彤彤
lulu
我:「咩事..?」

晨哥個樣好認真,我見到佢咁認真我自己都無啦啦緊張起上黎。

佢要我做d咩呢?唔通佢想問我拎錢?

咁都正常啫,做手術都要俾手術費啦係咪先。

希望佢唔好收太多啦,我怕我俾唔起呀…

「你要接受我地準備既療程。」

無錯,晨哥講既就係呢句短短既說話,我聽到之後成個人呆左,一時之間唔識俾反應。

我:「晨哥…你講既療程係…」

晨哥:「就係字面上既意思,醫返你既療程。」

我:「喂唔好玩啦晨哥,你應該都有睇我份報告架…我已經…」

晨哥:「我連複製你呢d咁高難度兼離哂譜既事都有把握做到,更何況係救返你?」

「魯路修,我係唔會比你死架。」

「你條命,一早唔係只屬於你一個。」

我:「晨哥…」

晨哥:「而且,絕好既研究材料點可以咁輕易放過呢?阿明你話係咪呀?」

阿明:「當然啦,難得有人自願做白老鼠喎,你睇下Ellie佢而家幾投入。」

阿明佢一路講一邊指住頭先同佢咬耳仔,而家猛係度㩒電腦既女仔。

佢地講得咁輕鬆,唔通佢地真係有辦法?我真係可以有機會醫返好?

我個心突然鬆左一鬆,係一種好耐都無過既感覺。

我:「不過你地會用咩方法?好多醫生都話無可能…」

「的確你既情況用藥同手術都係唔可以,但係我有方法可以幫到你。」
Ellie bb Yui bb
藥同手術都唔得既情況下,你仲有辦法?小姐你講黎聽下好喎。

無錯,講野既人係個個猛係度㩒電腦既女仔。

晨哥:「講黎聽下啦Ellie,我呢個朋友好蠢但又好有好奇心,你唔介紹清楚佢肯定會心煩到傻。」

晨哥...你真係太了解我...

Ellie:「好啦咁就等我講下啦,其實就係將你所有有問題既器官用我研究既細胞複製一次,再移植返去你度。」

「不過一定要快,你既情況已經好嚴重,而家要同時間競賽。」

「你呢段時候都係留係呢度,等我地既醫療團隊監察你既情況好d。」

我:「咁事不宜遲…」

Ellie:「已經做緊啦,你既複製品都已經準備緊。」

「不過講起複製人…我都要好小心處理,因為我本身無諗過會咁用呢D細胞。」

「原先既用法係病人既細胞為主,呢種細胞為副咁等新細胞可以複製到好似本體咁。」

「但而家既情況係岩岩相反,我怕出黎既會…」

「而且我地仲未有方法可以確保複製人都會有你既記憶…所以你不如都係…」

我:「唔洗啦…始終我都唔係有百分百把握可以醫返好,而且呢段日子我都無辦法係Cherry身邊…」

我講完之後大家都靜左落黎,無人出聲。

大約兩三分鐘之後,晨哥開聲。

晨哥:「就按佢既意思去做啦。」

Ellie:「明白,我而家就同Yui去準備病房。」

晨哥既說話總係有種力量,令人信服同行動既力量。

阿明:「辛苦你啦lulu,要你同時做兩個實驗既實驗對象…」

我:「我多謝你就真。你俾個新既希望我。」

講真既,多得阿明,我先有返少少既希望,可以唔洗死既希望。

阿明:「話時話,你既複製人聽Ellie講起碼要一星期先完成,你洗唔洗同你屋企人講聲先?」

啊…咁打個電話同Cherry講都好喎…

呢個電話,我應該要用咩心情打好呢...

多謝你一直支持
「四」 暫別

「好老婆Cherry」

我手指放係呢個聯絡人名上面好耐都唔敢㩒落去。

要點同佢講好呢…點先唔會令佢起疑呢…

唔可以令佢擔心呀…算啦再拖落去都係無用,打左過去先啦。

電話通左都唔夠3秒,Cherry就接左。

Cherry:「做乜事吖傻佬?」

我:「嘩你唔洗做野架?咁快聽電話既?」

Cherry:「咁係你打黎架嘛我梗係要即刻聽啦,搵我咩事呀?」

我:「eh…我諗我一星期左右唔會返屋企…要做野…」

屌做乜咁講呀我係咪傻撚左…講到咁心虛想人唔懷疑都難啦…

唉今次真係仆街了…

Cherry:「無問題啊,但我可唔可以搵家姐幫手接Nicole佢地放學?」

我:「呃…可以啊,不過…」

Cherry:「唔?係咪仲有咩事?」

我:「你…唔問下我因咩事?」

Cherry:「咩呀傻佬你頭先咪話左要做野囉,你唔記得自己講過d乜架?」

我:「唔係我記得..只不過…」

Cherry:「我唔係個鐘意問長問短既女人,我知你一定唔會對我唔住就得啦。」

「唔講啦,我要做野啦,下星期見啦我地。」

我:「嗯,遲d見啦咁。」

「我愛你。」

Cherry:「傻佬,我都愛你,Bye Bye。」

之後佢就收左線。

啊…唔知講咩好添。

個心…好䁔…

咁好既老婆,應該唔會再有第二個。

屌我有Cherry仲洗諗第二個?我痴左線呀?

晨哥:「同佢講左啦?」

我:「嗯,講左了。」

「晨哥。」

晨哥:「唔?咩事?」

我:「我一定要返去Cherry佢地身邊,一定要。」

晨哥:「無錯啦就係要有呢種諗法!只要你唔放棄希望,希望一定唔會放棄你!」

晨哥講完就一手拍落我背脊,痛撚到呢。

不過,痛得開心呢。

等我呀Cherry,我一定會返黎,好快就返黎你身邊。

呢一刻,所有野睇落都係向緊一個美好既方向前進。
睇落都係向緊一個美好既方向前進
手好凍...
今日都係去到呢度啦
ellie 第一次重出江湖 呀明竟然客串
阿明 Yui 同Ellie啊 仲有無其他人會出現返?
間研究所係咪李生注資

我想見返美星~ 不過兩個細路好似都幾有趣

睇黎個故會好虐。。。
阿明 Yui 同Ellie啊 仲有無其他人會出現返?
間研究所係咪李生注資

我想見返美星~ 不過兩個細路好似都幾有趣

睇黎個故會好虐。。。

hi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞