「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
痴線,無啦啦對病人鏈頸
晨哥好大壓力咁
「二十六」 悲劇的序曲

晨哥:「一有咩事就食佢啦,你應該明我咩意思架。」

我:「嗯…我想問…」

晨哥:「唔?係咪有咩事?」

我:「唔係…只係我想知…我仲有幾多時間?」

晨哥:「唔好去諗呢d野啦,只會令自己辛苦,一定有辦法既。」

可惡…

-------------------------------分隔線-----------------------------------------

我:「喂傻仔lulu。」

lulu:「嗯?做乜呀?」

我:「我問你做乜就真呀,無啦啦成個人呆哂既。」

lulu:「嘛,只係有d野要諗下啫,無野既。」

「啊,我返一返公司先,兩隻野就交俾你啦。」

我:「返公司?咁今晚洗唔洗等你食飯?」

lulu:「um…唔洗喇,我自己食埋先返喇多數。」

我:「咁好喇,唔好做到咁夜呀記住。」

就係咁,我同兩個細路目送左lulu出門口。

難得我放假,仲諗住同佢出去行下街架嘛,不過算啦難得佢主動話要去公司做野。

佢都好似有一段時間無返公司啦。

咁而家我做乜好呢?稿又差唔多寫哂差個收尾,啊咁不如準備下lulu個生日party先。

場地就已經決定左,用美星姐間café,野食就叫到會,而家就係差請咩人同到時玩咩啦。

Um…請人都係請返個d架啦,唔知子琪朱雀佢地係咪香港呢?一陣打個電話先。

至於玩遊戲呢…

Nicole:「媽咪你係度做咩呀?」

我:「唉喲Nicole豬,媽咪係度幫你個傻仔Daddy計劃緊生日會呀。」

我見到Nicole行左埋黎,就抱起左佢,哇衰豬而家咁重既。

Nicole:「生日會?咁有無蛋糕架?我想食士多啤梨蛋糕~」

係喎!!生日梗係要有蛋糕架啦!!點解我會咁蠢無左回事架!

我:「多謝你提醒媽咪呀Nicole豬~媽咪好蠢呀差D唔記得左蛋糕添!

蛋糕…自己整有無得諗呢?
今日去到呢度
屌 lulu唔好死呀 cherry 會頂唔順架 我唔要複製人
sad到呢..
未入戲肉呢段時間最難捱
lulu
我諗如果到時佢知道個蛋糕係由我親手整的話佢一定會好開心架啫。

我記得佢好鐘意食一款芒果士多啤梨蛋糕,唔知我整唔整到呢?

Nicole:「媽咪?」

我:「好!決定左啦Nicole!我地一齊整蛋糕比Daddy好唔好?」

Nicole:「好呀好呀,不過我唔識架喎,點算好?」

我:「其實我都唔係好識架,但我記得我之前買左本教整蛋糕既書,我地邊學邊整啦好唔好?」

「Chase你都會幫手架可?」

我望向一直坐係另一邊自己一個係度玩ipad既Chase,我見到佢一聽到我叫佢佢就即時成個人彈起,好似做左虧心事咁。

衰仔,一定係打機又課金或者尋晚玩到好夜啦。無佢收。

Chase:「哎..整蛋糕咁難好麻煩架喎,叫我試味就無謂,整就不了。」

懶過鬼,似足老豆,由佢啦夾硬迫佢幫手都唔會有好結果,加上佢口味又同lulu好似,就比佢負責試味啦。

我帶住Nicole走入廚房,check下整蛋糕要用到既野齊唔齊,好彩要用到既都有係度,夠我試做一次。

之後就係去拎本蛋糕書…本書我記得之前交左俾lulu叫佢幫手放入書櫃話遲d先睇。

係邊呢係邊呢,幾個書櫃每個都有咁多書一時三刻真係搵唔到添。

哎點解會有咁多書架,真係麻煩。

Oops,學左lulu添哈哈。

噢,搵到啦,睇下係咪呢本先。

我係書櫃入面一下抽左本書出黎,哇d書排到密密麻麻咁,想拎一本出黎都難。

我揭揭本書,揭揭下就比我exactly搵到芒果士多啤梨蛋糕既食譜,睇黎連個天都想lulu食到我親手整既蛋糕。

好,而家即刻出去整下啦。

唔?好似踩到D野咁既?

我望一望地下,發現原來自己踩住左個公文袋。

啊我記得啦,個公文袋係頭先抆本書出黎個陣跌出黎,只係我掛住睇本書無執返起。

公文袋放係書櫃…入面會係咩黎架呢..?

會唔會係lulu偷偷地買左層樓呢哈哈?

我出於好奇,打開左個公文袋,拎入面既野出黎睇。

呢份係…身體檢查既report?點解…

Nicole:「媽咪你要去邊呀?」

我:「乖,同細路留係屋企!唔好出去!媽咪好快返!」

我要去搞清楚呢份野到底係咩事…!
唉⋯⋯
Sorry今日俾風吹到個頭好痛
我保證聽日下晝會有文
所以俾我早d訓
都唔知比cherry知係好定唔好
等你
cherry好快會哭崩
放心 進度條唔會去得咁快
「二十七」 危險

Ellie:「咁樣實在太危險啦,我唔可以讚成。」

我:「佢而家既情況都危險,我要搏一搏。」

Ellie:「但係如果移植左之後出現排斥反應的話後果會更加…」

「我地而家起碼仲可以用裝置去維持住佢既身體機能,所以請俾多兩星期時間我,兩星期後就一定可以移植。」

我一時間無言以對。

道理其實係Ellie度,係我太急躁。

但見到佢而家咁,我又點可能唔急躁啊…

如果換轉係Cherry,佢肯定會比我更加激動添呀。

快D醒啦魯路修…你唔可以係呢度死架…

至少你唔可以係Cherry唔知既地方死…

事到如今我好唔好話俾Cherry知呢?如果你有咩事佢起碼都可以見到你最後一面嘛。

但係若然我話左俾佢知,你肯定會憎我一世…

藍洛晨啊藍洛晨,如果係平時既你你會點做?

Ellen:「晨哥,醫務所打電話黎喎。」

我:「醫務所?魯路修去開個間?」

Ellen:「係啊,佢地話有位自稱魯路修太太既小姐拎住一份報告要求見醫生喎。」

仆街,比Cherry搵到魯路修之前Body Check既Report?不過唔緊要,我早就估到會有呢一日。

我一早就已經做好所有準備去防止Cherry察覺到異樣。

我:「同醫務所講,叫醫生按之前藍洛晨教佢地講既去做就得。」

「Yui你就幫我去聯絡Proto Zero,叫佢即刻搵我,我而家去搵美星姐先。」

危險既事真係一浪接一浪,想搵時間抖下都唔得,唉點解我要搞到自己咁辛苦呢。

最衰都係你呀魯路修。
晨哥
我之後馬上就去左搵係客房既美星姐,將成件事講哂俾佢知。

美星:「吓咁大鑊?屌以前就成日提佢叫佢將D重要野收好D架啦,而家比Cherry搵到啦。」

「咁我地而家應該點做好?唔可以係呢個關頭比佢知道魯路修有事架喎。」

我:「放心,我早有對策,我已經叫左Proto Zero盡快聯絡我,我之後會同佢做場戲去瞞Cherry。」

「不過依我推斷,就算做完場戲都好,Cherry應該都會有所懷疑,佢八成會搵美星姐你問,所以希望你到時…」

美星:「得啦我明白,我識點做。而家你話左比我知先等我有定心理準備,到時我就唔會慌。」

我:「嗯,咁就麻煩你啦,我而家就出去搵Proto Zero。」

美星:「我麻煩你就真啦,要你為我個白癡細佬做咁多野。」

我:「唔麻煩,應承左人既野就一定要做到嘛。」

係,應承左佢既野我一定要做到,包括保守秘密。

Ellen:「晨哥,搵到Proto Zero啦。」

我:「俾個電話我唔該。」

Ellen:「嗱,電話吖。」

我接過Ellen遞比我既電話,一聽就發現電話既另一邊非常之嘈。

我:「你係邊。」

「尖沙咀文化中心…」

我:「出咗事,你而家去搵間café坐低等我。」

我都無等佢覆就收左線,之後忽怱咁去換衫出去尖沙咀。

多得司機手車快,唔洗半個鐘我就已經去到尖沙咀,仲好快搵到Proto Zero。

Proto Zero:「出左咩事?」

我:「Cherry發現左魯路修收埋既Body Check Report,去左醫務所問到底咩事,我要你配合我做場戲。」

Proto Zero:「好,無問題。」

哦?意外地爽快喎,明明早排仲扭扭擰擰鬧情緒架。

啊係喎,可能佢都意識到…算啦而家唔係講呢件事既時候。

我好快咁同佢講解左一陣應該點做,佢亦都理解到,好快就搞掂。

啱啱講好哂果一刻,Cherry就打黎比Proto Zero。

不過佢已經遲左一步,所有野我已經準備好,戲就快要公演。
黎啦黎啦 公演我啦
會唔會係Porto zero有心俾份野Cherry睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞