「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
可以的話我想寫新野,唔係咩s2又唔係續寫
但到而家都未有d好既idea
阿明s2會做,不過未咁快,而且形式上都好大機會係之前講既咁,未必係阿明做主角
Btw有無人知阿明去左邊間學校

有講過咩

其實無直接提既,不過大家可以估下
阿明s2會做,不過未咁快,而且形式上都好大機會係之前講既咁,未必係阿明做主角

有講過咩

晨哥果間?

有講過咩

晨哥果間?

所以寫s2的話會無可避免提及lulu同晨哥
但我又話過呢個故已經係最後一個有lulu既故...
好矛盾呀

有講過咩

晨哥果間?

好矛盾呀

如果寫大學呢
劇情需要先寫lulu囉?
晨哥有機會嘅話出佢嘅外傳都有興趣
其實如果咁寫落去,你啲故嘅世界觀就會不斷擴大,所有人物都link得埋咁
其實如果咁寫落去,你啲故嘅世界觀就會不斷擴大,所有人物都link得埋咁

其實我係好鍾意同一世界觀,可以好好玩,不過時序上就好容易有bug
要寫就一定係中學架啦,中學好玩

其實我係好鍾意同一世界觀,可以好好玩,不過時序上就好容易有bug
要寫就一定係中學架啦,中學好玩

我都好鍾意,所以追開嘅作者如果出嘅故連得埋就會好好睇,好似真係建構左一個好大嘅世界,個世界同時有好多故事發生咁
Bug呢啲⋯⋯ 真係要慢慢鋪排同debug

有講過咩

晨哥果間?

好矛盾呀

記得上個故有講過晨哥叫阿明轉去佢果間
哇 呀明轉左校帶埋5條女 仲威過龍咁威
二家姐咁正比番我地la
第一次睇樓主嘅文覺得好正即刻上紙言追番我想要你,仲有你嘅世界掛住睇文完全無心情做essay
第一次睇樓主嘅文覺得好正即刻上紙言追番我想要你,仲有你嘅世界掛住睇文完全無心情做essay

咁我係咪害左你
btw多謝

咁我係咪害左你
btw多謝

終於睇完故入面啲對話勁似我平時同朋友啲對話希望趕到deadline
Pish
「Extra」 流浪

晨哥:「你準備好啦嘛?」

我:「唔好用一個咁沉重既語氣講啦好嘛,你咁搞到我唔驚都變驚啦晨哥。」

晨哥:「哈哈,都係循例講兩句啫。你知啦,無得返轉頭架嘛,一旦開始左就只是成功或者失敗兩個結果,無得退出或者放棄。」

我:「都係個句啦,由一開始我就無選擇既權利。」

晨哥:「喂…」

我:「唔做就一定會好快死.咁即係我只可以做啦。」

晨哥:「屌,唔好諗呢D啦,不如諗下好返之後做乜好過啦。」

做D乜呀…我又真係好似無諗過呢個問題添。

我:「好返之後…如果可以的話,我想有一個小朋友。」

晨哥:「小朋友…係因為Chase同Nicole?」

我:「一部分啦,而且有個小朋友感覺好似會好好,睇住佢大…睇住佢拍拖結婚。」

晨哥:「咁咪遲D同Ada生返個囉,反正之後大把時間。」

我:「啊講起佢…佢為左俾動力我,話咩我好返之後就同我結婚喎,真係搞笑。」

晨哥:「咁咪好囉,咁我就叫Ellie要更加落力啦,我都想睇到你地結婚。」

我:「哎結婚咁麻煩…而且我都唔知自己可唔可以俾到一世既幸福佢。」

晨哥:「咁既然佢而家揀得你,即係話佢覺得你可以俾到幸福佢啦,俾d信心自己啦。」

咁講又好似有d道理,啊我諗到啦我想去流浪…

我自己係心入面講,但講到一半就訓著左。

啊…係麻醉藥呀?

到我再一次張開眼既時候,我發現自己身處係另一個地方。

呢度係…邊度?
「Extra」 流浪

晨哥:「你準備好啦嘛?」

我:「唔好用一個咁沉重既語氣講啦好嘛,你咁搞到我唔驚都變驚啦晨哥。」

晨哥:「哈哈,都係循例講兩句啫。你知啦,無得返轉頭架嘛,一旦開始左就只是成功或者失敗兩個結果,無得退出或者放棄。」

我:「都係個句啦,由一開始我就無選擇既權利。」

晨哥:「喂…」

我:「唔做就一定會好快死.咁即係我只可以做啦。」

晨哥:「屌,唔好諗呢D啦,不如諗下好返之後做乜好過啦。」

做D乜呀…我又真係好似無諗過呢個問題添。

我:「好返之後…如果可以的話,我想有一個小朋友。」

晨哥:「小朋友…係因為Chase同Nicole?」

我:「一部分啦,而且有個小朋友感覺好似會好好,睇住佢大…睇住佢拍拖結婚。」

晨哥:「咁咪遲D同Ada生返個囉,反正之後大把時間。」

我:「啊講起佢…佢為左俾動力我,話咩我好返之後就同我結婚喎,真係搞笑。」

晨哥:「咁咪好囉,咁我就叫Ellie要更加落力啦,我都想睇到你地結婚。」

我:「哎結婚咁麻煩…而且我都唔知自己可唔可以俾到一世既幸福佢。」

晨哥:「咁既然佢而家揀得你,即係話佢覺得你可以俾到幸福佢啦,俾d信心自己啦。」

咁講又好似有d道理,啊我諗到啦我想去流浪…

我自己係心入面講,但講到一半就訓著左。

啊…係麻醉藥呀?

到我再一次張開眼既時候,我發現自己身處係另一個地方。

呢度係…邊度?

竟然更左
繼續
等你
要點形容呢度好呢…都無得形容啦,呢度暗到仆街,乜柒都睇唔到。

但奇怪既係,明明環境漆黑一片,正常應該會伸手不見五指,但我居然仍然可以見到自己既身體。

呢度係…夢境?

我諗都係啦,睇電視動畫就見得多,估唔到我都會經歷到呢d事。

按照劇情發展,而家應該…

啊屌,都未講完就已經黎左啦?

一段段記憶既碎片開始出現係我眼前。

啊,果然係咁呀…全部都係佢既記憶…

由佢細個,到佢中學,識Cherry,拍拖,分開,重遇,失憶,結婚生仔種種事。

段段對佢非常重要既片段好似落雨咁灑落係我眼前,好多好多,多到我唔想再睇。

正正係我合埋眼之際,有一道強光照左埋黎,道光甚至強到眼皮都完全無用咁,我被迫擰埋一邊,想話避開道光。

但出於好奇心,我最後都係開返眼,望左去道光度。

道光所在之處積聚左頭先係我面前跌落既記憶片段,原來已經堆出左一座小山丘。

道光到底係想我點呀…想我面對呢D野?

唔知咩事,我居然伸隻手埋去堆片段度。

但係,我隻手都未掂到堆野,堆野居然突然自己爆開,一瞬間就變成一堆玻璃碎。

我望住呢堆玻璃碎,唔知俾咩反應好。

應該要點好呢我?好似大文豪咁影低呢段野放上網?唔得啦我而家係係夢入面,邊有電話影相?

呀話時話,D人成日係夢入面唔會痛,其實係咪真架呢?

難得有呢個機會,不如實證下?

我執起其中一塊玻璃碎片,打算MK D,試下𠝹手。

仆街如果真係會流血會痛咁點算?呢度得我一個,無人幫到我架喎。

就係我猶豫既時候,神奇既事又再一次發生了。

堆滿一地既碎片居然自己組合返,形成左一個畫面。

最後連我手上既個一塊碎片都飛左埋去,令到個畫面變得完整,成為一個片段。而片段入面只有一個人。

果然夢入面就真係乜都有可能啊…不過…

我明白既。

我:「嗯…」

我再一次張開雙眼,無錯,係再一次。

今次,我知道自己唔係再係夢入面,我係返左黎現實。

點解我咁確相?因為我見到自己身處係一個熟悉既環境。

西貢既獨立屋,呢排我都係係呢度過活。

唔?點解左手咁重既,好似有野壓住我咁…

我望左過去我既右手邊,然後就笑了。

唔怪得隻手會咁重啦,原來係你責住我…真係吖咁訓對條腰唔好架嘛…

估唔到訓醒前最後一刻見既係你,醒左之後第一個見既又係你。

我講既係邊個?而家會咁對我既人咪只有佢一個。

頭先最後出現既片段,全部都係佢,而家我既世界入面就只有佢一個。

Ada。

我伸出另一隻手,輕撫佢個把秀髮。唔知點解咁做令我好安心,好有實在既感覺。

晨哥:「佢咁樣已經三日喇。」

哇屌!你幾時出現架!?

我而家先發現到晨哥原來挨住係牆邊,個心當堂離一離。

咪住先…

我:「你話三日..?」
要點形容呢度好呢…都無得形容啦,呢度暗到仆街,乜柒都睇唔到。

但奇怪既係,明明環境漆黑一片,正常應該會伸手不見五指,但我居然仍然可以見到自己既身體。

呢度係…夢境?

由佢細個,到佢中學,識Cherry,拍拖,分開,重遇,失憶,結婚生仔種種事。

段段對佢非常重要既片段好似落雨咁灑落係我眼前,好多好多,多到我唔想再睇。

正正係我合埋眼之際,有一道強光照左埋黎,道光甚至強到眼皮都完全無用咁,我被迫擰埋一邊,想話避開道光。

道光所在之處積聚左頭先係我面前跌落既記憶片段,原來已經堆出左一座小山丘。

但係,我隻手都未掂到堆野,堆野居然突然自己爆開,一瞬間就變成一堆玻璃碎。

應該要點好呢我?好似大文豪咁影低呢段野放上網?唔得啦我而家係係夢入面,邊有電話影相?

仆街如果真係會流血會痛咁點算?呢度得我一個,無人幫到我架喎。

最後連我手上既個一塊碎片都飛左埋去,令到個畫面變得完整,成為一個片段。而片段入面只有一個人。

我明白既。

唔?點解手咁重既,好似有野壓住我咁…

我望左過去我既手邊,然後就笑了。

唔怪得隻手會咁重啦,原來係你責住我…真係吖咁訓對條腰唔好架嘛…

頭先最後出現既片段,全部都係佢,而家我既世界入面就只有佢一個。

Ada。

我伸出另一隻手,輕撫佢個把秀髮。唔知點解咁做令我好安心,好有實在既感覺。

哇屌!你幾時出現架!?

咪住先…

係咪打錯左
今晚仲有冇?

呢度係…夢境?

我明白既。

唔?點解手咁重既,好似有野壓住我咁…

我望左過去我既手邊,然後就笑了。

Ada。

哇屌!你幾時出現架!?

咪住先…

係咪打錯左

你合格了
我特登打錯睇下你地有無留心睇
仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞