「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
我:「佢..走左嗱?」

晨哥:「吓?呃…係啊。」

我:「去左搵魯路修?」

晨哥:「佢原本係打算即刻去,但我同美星說服左佢,叫佢聽日先去。」

「你仲未答我,點解你突然之間要自爆?你應該知道…」

我:「我諗我應該唔擺得好耐。」

短短既一句說話,換黎長久既沉默。

其實呢個決定都只係岩岩先作出。係我醒返之後Ellie話我知我自己既情況,仲有阿明講魯路修而家點之後先做呢個決定。

雖然我係好唔捨得,不過我覺得係時候啦。

再拖落去的話,我既身體只會愈來愈差,最後都係難逃..唉。

我唔想佢見到我有事而傷心個樣,所以我決定放手。

放開我原本以為可以捉緊一生既幸福。

與其要佢為一個唔係自己真正愛既人既病情而傷心,倒不如我而家就傷佢心,等佢痛一下,然後去返魯路修身邊。

同埋既然而家魯路修情況都開始轉好…我都好應該功成身退,離開Cherry,慢慢等個日既到來。

呢個亦係起初我同魯路修之間既約定。

我心係咁諗,而行動亦係一樣,成功送走左佢,但係我個心真係好痛。

我忍唔住用力捉緊張被。

晨哥:「原來係咁。」

我:「唔?你話咩話?」

晨哥:「無,只係覺得你地兩個連性格都好似。」

「雖然方式唔同,不過你兩個都為左所愛既人犧牲自己。」

「一個就為左唔想令佢傷心而講大話,而另一個就岩岩相反,為左唔想令佢傷心而講真話。」

「藥已經為你準備好啦,嗱比你既。」

晨哥將一個藥盒塞到去我手中,我望住個藥盒,恨不得揸碎佢。

我:「呢D野又可以幫到D乜…根本就無用。」

晨哥:「放心啦,今次係新配方,可以有效抑制分解既情況。」

我:「就算係咁,我根本唔會長命…我自己好清楚。」

「seed入面個古魯謝同雷都係複製人,佢地都係唔長命…」

晨哥:「喂你…

我:「晨哥,其實我有兩件事想拜託你。」

我又打斷左晨哥既說話。

晨哥:「好,即管講,如果係我幫到既我一定會幫。」

我:「你一定幫到…第一件事係送我去一個唔會見到佢地既地方。」

「就算係返去研究所我都無所謂…」

晨哥:「得,呢樣我可以保證,我可以幫你造一個身份,送你去你想去既地方。」

我:「多謝你。」

晨哥:「咁第二件事係咩?講埋啦唔怕喎。」

第二件事的確有少少難以啟齒,因為呢個要求實在有少少過份。

我:「我…想…」

晨哥:「有咩就講,我最憎人吞吞吐吐。我應唔應承係一回事,但起碼你要講出黎先。」

既然你都咁講咯…

「求下你唔好再製造複製人。」
呢兩日有d事..唔好意思
慢慢黎
Proto Zero其實好慘⋯⋯
Proto Zero其實好慘⋯⋯

就算zero真係無事可以生存落去都會令人感受到果種被製造出黎既無力感
痴線今日好黑仔...
斷鞋帶
出街跌左個新開既耳機
行行下商場成隻錶跌左落地
痴線今日好黑仔...
斷鞋帶
出街跌左個新開既耳機

隻錶有冇事?
痴線今日好黑仔...
斷鞋帶
出街跌左個新開既耳機

帶住點跌
痴線今日好黑仔...
斷鞋帶
出街跌左個新開既耳機

帶住點跌

中間條芯突然飛左出黎
痴線今日好黑仔...
斷鞋帶
出街跌左個新開既耳機

帶住點跌

中間條芯突然飛左出黎

Happy end 應該累積到幸福
痴線今日好黑仔...
斷鞋帶
出街跌左個新開既耳機

帶住點跌

中間條芯突然飛左出黎

與其話黑仔不如話一日裡面發生晒咁多野算係奇蹟
一日爆晒出黎之後就有運行
利申:經驗之談
痴線今日好黑仔...
斷鞋帶
出街跌左個新開既耳機

帶住點跌

中間條芯突然飛左出黎

與其話黑仔不如話一日裡面發生晒咁多野算係奇蹟
一日爆晒出黎之後就有運行
利申:經驗之談

應該話有事嘅都係身外物,個人無事就好
「三十四」 我恨你

「喀嚓。」

Chase:「媽咪你返黎嗱?」

我:「嗯…係吖我返黎啦。」

估唔到佢會等我門,會唔會係佢都想知道lulu既情況呢?

啊唔係,佢應該係想知個位Proto Zero既情況先岩。佢以為個個係lulu。

Chase:「老豆..情況點呀?」

果然係想知呢件事啊…我應該點話俾佢知好?定係作個故仔呃佢好?

畢竟佢都只係咁細個…呢D事就算係我呢個大人一時三刻都接受唔到,我真係唔知話左俾佢知佢會有咩反應…

Chase:「媽咪?係咪有咩事?」

我:「啊…無事,你Daddy佢只係…只係血糖有D低,所以先暈架啫,唔洗擔心架,快d去訓啦好夜啦。」

算啦,都係唔好話佢知,所有野等我見到lulu先啦。

Chase:「你講大話。」

!?點解佢知道我講大話?

Chase:「若然情況真係你講既咁普通,點解你對眼會咁紅仲腫哂?」

Chase一邊講一邊企上張櫈上邊,從而縮短我同佢之間既身高差距。

亦係因為咁,佢有足夠高度可以摸到我塊臉。

佢隻得意既手仔,令我差D就又喊左出黎。

佢既細心仲有個份溫柔,同lulu真係一模一樣。

我真係好想快D見到你啊魯路修,我有好多好多野想問你…

我:「件事有少少複雜,遲D啦,遲D等Daddy返黎媽咪先話你知,我應承你。」

嗯…一切都等我見到佢先再算啦。

Chase:「係啊…Proto Zero佢講哂出黎啊…」

!?

佢知道件事?
繼續出
文啊
一陣會再有
我:「Chase?

Chase:「果然係咁呢。」

Chase突然一下坐返低,好似變到好認真咁。

我:「你點解會知道?

Chase:「嘛,原本我都唔sure既,所以咪拋Proto Zero呢個名出黎,如果佢係同左你坦白的話,你肯定會有頭先咁既反應。」

「如果無的話,到時我都可以用發up瘋做藉口甩身。」

一時間,我都唔知俾咩反應好。

好想問佢到底知道幾多,但又好想問佢點解會知道,總知就有好多好多野想問啦。

我踎低個人望住佢,不過又唔知由邊問起好,結果就變成我成個傻婆咁踎係度望住佢。

佢起初都無理我,不過可能見我望左咁耐,終於都肯望下我。

Chase:「哎唔好咁望住我啦媽咪,有乜想問咪出聲囉。」

啊,我居然會俾個仔咁話添。

我:「咁你可唔可以話我知點解你會知道Proto Zero既事,同埋你到底知道幾多?」

Chase:「全部啊。」

兩個字,嚇傻左我。

我:「你話全部..?我有無聽錯?」

Chase:「係呀,其實我知道哂成件事,大概係兩個月前我就發現左其實老豆唔係老豆。」

「啊係咪唔應該咁講呢,好似有D唔岩咁,嘛算啦諗咁多好麻煩。」

「總知之後我就問Proto Zero佢到底係邊個,佢就全部講哂出黎啦。」

「啊佢之後仲帶左我去見老豆添。」

見魯路修?Chase見過魯路修?

我:「點解咁大件事你唔話俾媽咪知!仲同人瞞住媽咪!」

一知道佢係中間有見過lulu我就不受控咁激動起黎。

Chase:「呃…老豆佢千叮萬囑叫我唔好話你知吖嘛..」

我:「呢筆我唔同你計住!咁佢點?精唔精神?」

Chase:「其實我都好耐無見過佢,所以我真係唔知…」

「我原本仲打算過幾日叫Proto Zero帶我去搵佢,等我送份生日禮物比老豆…」

生日禮物…?係喎Chase話過隻手觸唔係送俾「佢」,原來係咁解…

我真係蠢,咁都留意唔到,唉。

Chase:「DBH其實除左可以掉轉解成Happy Birthday Dad之外,最主要我係想話…」

「Dad,Back Home。」

Chase一邊摸住手觸一邊講。

我估唔到呢個傻仔自己一個背負著咁多野…

之前佢話發惡夢原來唔係空穴來風…而係佢知道lulu既事所以先會驚…

我忍唔住上前攬住佢,不斷掃佢個頭。

Cherry:「呢段時間要你自己一個人揹住個咁重要既秘密,真係辛苦你啦。

「聽日,我地一齊去搵Daddy,好唔好?」

「聽日,我地一齊去搵Daddy,好唔好?」

加油呀lulu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞