「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
點解唔帶埋ada去

因為ada 有左了
希望佢地繼續sweet sweet
以前睇lulu cherry個陣 好想lulu 食曬兩件 呢加都算食曬兩件靚女啦
坐等結局
文呢
我尷尬地擰轉身,面對佢。

而家先留意到佢既衣著,原來佢一身白色連身裙,好似一個天使咁。

天使定女神呢?算啦,都係差唔多啫。

佢既神情有少少哀傷,我估都係係度擔心緊我既狀況啦。

我唔知應該點開口好,所以我選擇左以行動代替說話。

我再次舉起相機,將佢攝入鏡中。

嗯,構圖好好,佢既表情亦好有感覺,當然,呢一切都係我個人主觀感覺啦。

「喀擦!」一聲嚇到佢花容失色,成個人震左一下,場面非常有趣。

Ada:「部相機邊度黎架?」

我:「嘛,係晨哥送比我架。」

我一邊拋部相機一邊講,咁好似好型,但其實我好驚跌左部機落地,認真矛盾。

Ada:「點解晨哥會無啦啦送部相機比你既,賀你好返?」

晨哥做既野可以用三言兩語就解釋得到架咩。

我:「佢話叫我拎住呢部野去睇下呢個世界喎,同埋佢話呢部相機係當係我地既…」

屌,好尷尬添。點講得出口啊真係吖。

Ada:「唔?當係我地既咩呀?」

屌,唔好迫我啦,好難為情吖真係。

Ada:「阿新?」

我:「佢話當係我同你既結婚禮物呀!!」

我用一個前所未有既音量去講呢句說話,甚至可以話係震撼性既聲音。

唔知係咪因為太震撼既關係,佢一時間無任何反應,只係呆呆咁望住我。

過左大概一分鐘,佢先慢慢咁講左幾隻字出黎。

Ada:「結婚..?我同你…?」

頂,咁搞到我更加尷尬。好啦,一於扮傻搏過骨啦。

我:「哈哈哈哈,無啊見你之前話我好返就同我結婚,所以我而家咪…不過我都知你係講笑架啦,當我無講過啦哈哈哈哈。哇個黃昏好靚!」

我講完一大串野之後就即刻擰轉身,對住個黃昏舉起相機。

但我遲遲都無按下快門,因為我隻手緊張到震到阿媽都唔認得。

「邊個話係同你講笑架。」

咦?

我部相機俾佢從後一手搶走左。我好自然咁擰轉身睇下咩事。

就係我轉身呢一下,我聽到「喀擦!」一聲。

佢用我部相機,影低左我。

佢影完之後就放低左部相機,等我可以睇到佢既表情。

佢笑緊,仲笑得好開心。

Ada:「岩啦,同我結婚,以後永遠都同我一齊啦。」

「阿新。」

講完,佢就行前左一步,一下將我地既距離縮到好短,我甚至可以聽到佢既呼吸聲。

不過之後我咩都聽唔到了。

因為…

佢錫左落黎。

呢一刻,我既世界好似完全靜止左咁。
好sweet
ada終於等到 好滾動
終於等到了
甜到
錫左幾耐?唔清楚,只係覺得好似過左好耐。

直至佢退開,我既感官先完全返哂黎,聽到聲音。

我聽到拍手聲,係門口方面傳黎。

拍手既人係晨哥,佢同阿欣一齊企左係度。

仆街,佢地係咪睇到哂?

晨哥:「估唔到一入黎就見到你地係度咀咀呀,係黃昏下咀咀真係特別有情趣。」

「阿欣我地不如都咀下咯?」

阿欣:「正經少少啦你。」

屌,佢地果然睇到。好尷尬呀仆街!

晨哥:「好啦,咁我正經返先啦,恭喜您兩位拉埋天窗。」

「YES,我一定係第一個祝你地結婚啦。」

呃,唔識點俾反應佢。

Ada:「我地仲未結架,我隨時可以唔嫁比佢。」

阿欣:「你會咩?」

三個字,收左Ada皮,佢即刻無聲出。

我係佢後面睇到哂呢一切,差d就忍唔住笑左出聲。

我行前左一步,用我既左手,搭住佢左邊膊頭。

我:「我唔會放佢走架啦。」

聽到我咁講,Ada佢好似好開心,挨住個頭埋黎。

晨哥:「真係一個好畫面呢。」

晨哥一邊講一邊拎出電話影低我地,我地無反抗,由得佢影。

晨哥:「咁個婚禮,你地想點搞?」

呃…呢個問題我又無諗過喎。

Ada:「我打算註冊就算啦,低調D。」

阿欣:「低調D唔係唔好,但話哂係人生大事,起碼都要著下婚紗入教堂啦。」

Ada:「吓但係咁又要洗好多錢架喎…」

晨哥:「錢就唔係咩問題啦,我出。」

我:「我結婚,但係錢就你出?好似唔係幾好喎…」

晨哥:「有乜問題啫,最緊要係你地開心,一於咁話啦,三日後就搞有無問題?」

三日?咁快?我連佢既父母都未見過喎,一黎就要佢地嫁個女比我?

Ada:「我無問題吖。」

吓??

我:「你…唔洗同你父母講聲先咩?」

Ada:「佢地已經唔係度lu。」

Shit…

Ada:「所以而家我得返你一個架啦,你要好好照顧我呀知唔知。」

我:「當然,我一定會。」

忽然間,我感到自己背負起一份責任。

我一定要好好照顧佢。

呢三日,我地都無見面,晨哥話要保持神秘感喎。

所以我係完全唔知佢著婚紗係咩樣,不過咁仲好,令我更加期待。

晨哥為我地準備左一間小教堂,風景好好,風吹埋黎亦令人好舒服。

黎參加呢場婚禮既人唔多,不過咁正好符合我地既期望,低調。

黎既人應該唔超過二十人,都係得晨哥阿欣仲有阿明佢地。

但令我非常意外既係,美星居然都黎左。

見到佢,我當堂嚇左一跳。

美星:「恭喜你呀,Proto Zero。」

我:「多謝家…美星姐。」

美星:「無所謂啦你鐘意點叫就點叫啦,都係一句啫。」

「以後你要好好照顧人啦,知唔知?」

我:「知道!」

美星:「乖!」

佢一邊講個乖字一邊起勢咁捽我個頭。

呼…婚禮要開始了。

啊…果然同預期既一樣,好靚呢…

講緊乜?當然係話緊著婚紗既佢啦,靚到好似識發光咁。

當佢行到黎我身邊既時候,我個心跳得比之前任何一刻都要快,好似就快要跳出黎咁。

Ada:「我…靚唔靚?」

我:「靚,當然靚啦,全場最靚係你添呀。」

Ada:「口花花,不過你今日都好型。」

我:「嘻嘻,多謝。」

講完我地就係咁多人面前交換左戒指,簽左字,正式成為一對夫婦。

當然,唔小得kiss啦係咪先。

結婚原來係一件咁神奇既事,交換左戒指既一刻心態就已經唔同左,覺得自己好似真正有一個家咁。

無錯,我有自己既家了。
新婚生活係點?好美滿。

雖然我地無去咩新婚旅行,留左係香港,但都係好開心。

我地日日都係埋一齊,有時係我陪佢返去餐廳幫手,有時則係佢陪我去影相,總之我地就係形影不離。

我好似晨哥講既咁,拎住佢俾我既相機去睇呢個世界。

Eh…唔可以話係世界既,睇香港囉。

呢幾個月黎,我帶著部相機同Ada走遍幾乎全港九新界,影左成千張相。

每張相對我黎講都好有意義,佢地好似幫我記錄緊我既生活,我既足跡咁。

亦係有佢地,我更加感受到自己既生命。

呢D相,係我留下既足跡,係我活過既證明。

晨哥佢地好似都好喜歡我既相咁,話同我出本攝影集咁話。

我唔好意思拒絕佢地既好意,而且我可以有自己既作品都係一件開心事,所以我就欣然接受左。

係出版既同時,另一件開心事又來到了。一浪接一浪咁黎。

Ada話佢有左。

我當初聽到呢個消息真係開心到不得了,開心到幾乎跌倒。

我真係無諗過自己咁快就可以做爸爸。

不過,亦係因為咁,我做左一個決定。

Ada:「你話…你想去流浪?」

我:「嗯,我想去更多既地方,影更多既相,記錄同睇呢個世界。唔想只係局限係香港。」

Ada:「咁不如我同你一齊去啦。」

我:「唔得,你而家有左就應該安心養胎啦,唔好同我四圍去。」

Ada:「咁不如…等個BB出左世之後我地一齊去?

我:「等BB出左世之後我就要做一個好爸爸,無辦法再去咩流浪lu,所以只可以趁而家。」

Ada:「不過我唔想我自己一個人..

我:「放心啦,就算我地分隔幾遠都好,有呢樣野係度我地就係連埋一齊架啦。」

我一邊講一邊指住手上既戒指。

就算我講到咁,佢既表情仍係十萬個不願意,仲開始流淚,睇得我好心痛。

我忍唔住伸手抹走佢既眼淚,仲輕撫佢既面頰。

我:「我一定會返黎既,我應承你。」

佢無即刻答我,而係緊緊咁捉住我個隻停留係佢臉上既手。

Ada:「你返黎之後就唔準再離開我,唔準再掉低我一個人,得唔得?

我:「得,我應承你。

Ada:「好,總算賣到個好價錢,值得。

我:「值得?你講乜呀老婆。

Ada:「哼,我知就算我點講都好你都會堅持要去,咁倒不如我開條件等你應承咪仲好。

敗給她了。

我:「原來一切早已掌握於妳手,厲害厲害。

Ada:「哼,洗乜講。

「去啦,唔好令自己後悔。」

嗯,我知道。

就係咁,我開展左一年左右既流浪生涯。
好啦拖左大家咁多時間真係唔好意思
今次真係完了
有緣再會啦各位
媽啊,樓豬d故個個都咁好睇style好正 劇情好多時都估你唔到 特別中意睇有連貫性既故,好似睇曬d角色既成個人生咁 好感動 多謝巴打當初有繼續作埋個後記,好滿足好完美 我平時唔太中意睇奇幻故,因爲好易睇到好亂,
但呢個好吸引,有好多次assignment都唔做要追曬先做 期待下個故,到時再支持
魯路修
再會
有新故記得貼link
期待 呀明回歸
其實標題點解係我,總是會愛上妳
終於大團圓結局 心情輕鬆晒

其實應該係 《就算是複雜人的我,總是會愛上你—cherry 》 但係呢個ending 應該叫做《12年的等待》 姐係ada足足等左lulu 12年 由佢中五話過lulu隨時可以番去佢身邊,會等佢,足足等左12年。

其實大家都應該睇到係中段Proto Zero係有愛上過Cherry
我想寫既係佢作為複製人,都愛上左本尊既愛人呢種神奇現象,再寫佢自己既矛盾,內心既爭扎
當然,都寫返佢點擺脫一切,走出黎啦
Proto Zero愛上過Cherry呢件事可以話係一個主軸,引發出好多事,所以先叫《我,總是會愛上妳》
好似係咁
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞