「奇幻,純愛」《我,總是會愛上妳》

980 回覆
82 Like 3 Dislike
Chase始終仲係小朋友,再有智慧都會被感情左右到
Sorry原諒我 assignment仲未做好
聽日再見
睇怕chase就黎頂唔住 要講真相
結果我成晚都係Chase身邊陪住佢訓,個傻豬捉住我隻手捉到實一實,仲念念有詞咁,不過我聽唔到佢講乜,因為佢講到一舊舊咁哈哈。

第二朝起身,我訓到腰骨都痛埋,因為Chase張床太細啦哈哈。

但係我一張開眼就見到Chase個樣,個種感覺真係超級幸福。

比起每朝起身見到lulu更加幸福,因為Chase同Nicole就好似係我同佢既愛情結晶品咁。

應該無野比睇住佢地大更加幸福啦。我果然係個好媽媽呢。

好喇…我呢個好媽媽要去為個傻仔爸爸準備生日party啦。

正當我鬆開Chase隻手仔個陣,佢就即刻醒左,真係有咁岩得咁橋。

Chase:「唔…媽咪?

我:「早晨呀Chase,尋晚仲有無發惡夢?

Chase:「咦..你咁講又好似無…

我:「嗱媽咪係咪好勁呢,一陪你訓你就即刻無發惡夢喇。

我咁講完之後Chase就即刻用個好無奈既樣望住我,十足十佢老豆咁。

我:「咁既然媽咪幫左你咁多,Chase你今日可唔可以陪下媽咪呀?」

Chase:「咩事先?麻煩既野我唔會做架。

我:「我諗應該唔會好麻煩架啫,我想你同家姐陪我去美星姑媽間cafe度,之後再去買禮物。」

Chase:「買禮物?我有無..」

我:「無吖,買比你Daddy架。

Chase:「哎…」

我:「不過如果你表現好我可能或者maybe會考慮下送一份禮物比你既。」

Chase:「好!我去我去!

你睇,幾易上釣。

Nicole:「媽咪~我肚餓啦。」

我:「咦Nicole你都醒左嗱?肚餓?Daddy無煮野比你食咩?」

Nicole:「Daddy?Daddy出左去啊。」

出左去?咁早就出去?而家先十點幾咋喎。

我:「好啦咁你兩個快D換衫啦,我地出去食野之後去美星姑媽啦!

今日應該會好忙呢…
果然帶住兩個細路出街真係特別開心,我既笑容無一刻係收起既。

三個人開開心心咁食完拉麵之後就開始去搵家姐,去到café兩個細路就即刻去左佢地個所謂「王國」度玩。

呢個「王國」其實係家姐專登設計既,係一個角落入面放有一個個書櫃,櫃入面有好多漫畫小說之類。

好喇,既然佢地都已經自己安頓好唔洗我操心,咁我都可以專心d喇…

點搞好呢…呢度放張檯專係放野飲,呢邊要清空預佢地到時玩game…

雪櫃同蛋糕櫃仲要同家姐佢地講定先,等佢到時叫d人清空佢放cup cake。

Um…仲有咩呢?

家姐:「阿妹?黎左既?搵我有事?」

家姐突然係我背後叫我,嚇到我忍唔出「呀!」一聲叫左出黎。

我:「嚇死我咩家姐,無啦啦係人地後面彈出黎。」

家姐:「哈哈Sorry呀,咁你黎係做乜呀?」

我:「啊,我係準備lulu既生日party架,我想俾個驚喜佢。」

家姐:「啊,係喎你唔講我都唔記得添…又就快到佢生日…」

家姐既語氣仲有語速都突然間變左,好似有野諗咁。

我:「家姐?」

家姐:「呀!咩事呀?」

我:「你係咪有咩事..?見你好似心事重重咁…」

家姐:「無!無事。係呢你想係度搞?咁你需唔需要佈置之類?我有無咩可以幫到你?」

我:「有呀有呀,嗱我想咁啦咁啦…」

之後落黎既半個鐘,我將我所有想係當日做既野講哂俾佢知,佢全部都應承左,仲話我一定會滿意。

好,之後就係去揀禮物啦,到底買乜俾個傻佬好我真係一D頭緒都無,所以我就全盤交哂俾兩個細路去做。

不過都係得Nicole去揀,Chase無乜興趣,個樣仲悶悶不樂咁。

作為一個好媽媽,我當然要去關心我個仔啦。

我:「做乜呀Chase?個樣咁既?有心事?」

Chase:「我…算啦…都係無野啦。

肯定係想扭我買野啦,好,我就即管睇下你今次用咩招數。

我:「講啦唔怕喎,有乜都可以同媽咪講架。

Chase:「咁…媽咪你可唔可以借錢比我?」

哇今次用借錢呢招搏我送比佢咁有新意?幾聰明喎。

我:「借錢比你?你要錢黎做乜?」

Chase:「我想自己買份禮物比老豆,但我唔夠錢…

我聽到之後呆左,之後默默咁係銀包拎左張五百蚊比佢。

算啦,今次唔洗佢還錢啦。

估唔到呢個仔都幾孝順佢老豆。唔知到我生日佢又會唔會送禮物比我呢?

搞到我有少少期待添。
今日去到呢度啦..
見到cherry個名我都想喊
勾起我現實生活嘅回憶
考順仔
考順仔

Chase
睇住都算醒目既cherry比最愛既人呃足咁多章真係...
愛情真係令人盲目嘅
愛情真係令人盲目嘅

多謝你回覆,以為已經無人睇tim
mid-term完返到屋企真係身心俱疲
俾多少少時間我寫...
一路都睇緊啊
只係作為知道真相嘅讀者個心都唔係好舒服⋯⋯
愛情真係令人盲目嘅

多謝你回覆,以為已經無人睇tim
mid-term完返到屋企真係身心俱疲
俾多少少時間我寫...

呢度咪有一個人
我都係要深夜先有時間聽住歌睇下故
辛苦晒巴打!
「三十」 揭發

阿欣:「你呢排精神好似唔係咁好,係咪做野個邊有咩唔順利呀?」

我:「嗯,差唔多啦…阿欣你可唔可以借個大脾比我挨下?」

阿欣:「借左比你你點還先?

佢把口係咁講,但都係好溫柔咁慢慢推我個頭落佢大脾度。

我合埋雙眼,感覺好安心,平日既煩惱都好似自己飛走哂咁。

更畫龍點睛既係,佢好似摸狗咁摸我個頭,雖然個比喻係衰左d,但種感覺真係太舒服。

佢好似係度直接撫摸緊我既靈魂咁,舒服到令人流眼淚。

見到我主動向佢尋求安慰咁反常佢都無問一句,只係一味安慰我,好似係度等緊我主動開口咁。

見唔見呀魯路修,我都有個好老婆架,唔只你有架。

你見唔見呀...

我轉一轉身打算望向佢,果然佢係一直望住我,用一個好慈祥既眼神望住我。

阿欣:「係咪有野想講呀?

呢個世界我諗真係得佢一個可以了解我去到呢一個地步。

我:「我以為自己無所不能,咩都可以有辦法做到,咩問題都可以解決,但原來我錯哂,徹底錯哂。」

「我連一個朋友都救…都幫唔到…我甚至咩都做唔到,我覺得自己真係好無用。」

阿欣:「唔係吖,我覺得你好叻,甚至係呢個世界上最叻既人。」

「由以前開始你就好出眾,成績運動樣樣皆精,仲要好似神咁咩都知。」

「讀完書之後又係,明明自己係咩七星之一,條路可以好易行,但你偏偏選擇靠自己,開間公司自己打併仲要好成功。」

「最後仲娶到我呢個好女人,你話啦,咁既人邊度無用?」

「俾返d自信自己,繼續做個個人人眼中都係完美既藍洛晨!

一番又一番讚美既說話,呢一刻卻令人聽得咁痛。

我想完全宣洩我積壓已久既情緒。方法只有一個。

我:「欣…聽我講,魯路修佢出左事…」

阿欣:「頭先你講話救唔到既朋友…就係魯路修?」

「不過佢會有乜事…佢而家唔係好地地係Cherry身邊咩..?」

我:「個一個唔係佢…係另外一個人。」

Sorry兄弟,但我真係忍唔住…

午夜時分,我帶住阿欣入西貢。

見到真相既佢相當驚訝,雙眼睜大仲用手掩住自己既嘴。

阿欣:「若然俾Cherry知道左的話…
呢篇應該係長篇唔急得..
慢慢黎啦我地...
等你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞