[勿助長代購勿提L'oreal Group 第一頁有懶人包化妝護膚品討論區 #93]

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
佢賣幾錢 high end黎講算係唔錯
用得舒服就繼續用
$120
咁我遲啲轉full set tatcha
我差唔多全套幸福肌
我好鐘意一樣item至少有2枝,可以跟情況配合
到目前為止既routine係

卸妝KGD卸妝水/orbis卸妝液
(之前有用幸福肌枝雙效,係好用但太貴冇再用)
洗面:orbis洗面粉/幸福肌淨化細泡
特別去角質(我油肌):幸福肌角質mask/Lue燕麥粉
洗完面用菜瓜水/nyr purifying palmarosa toner/好壞前導液(台灣牌子)/skii clear lotion抹一抹面先
幸福肌精華露:不再孔慌+油不得你
幸福肌精華: 粉刺代謝(覺得冇乜效,不過買左要用)/三倍抗氧(朝早一定用)
面霜: 幸福肌平衡乳霜(宜家有update版)/clinique 新嗰枝ddhjelly (朝早用,silicone base當埋base用,趕時間唔使好似幸福肌咁要等一等佢吸收)

平日趕時間只會洗面抹面幸福肌精華露面霜
咁就得左

打完laser一星期都淨係用tunemakers既保濕toner+神經醯胺

skincare大概係咁
個別product可以問我我再講
點都好過la mer用石油
我都有用orbis卸妝洗面同去角質
覺得以佢咁既價錢有咁好效果真係超值
以前皮膚定期都會生下啲暗粒
轉用佢地之後生少咗好多同好滑
orbis洗面粉幾正
冬天都可以繼續出油揮手區
冬天用控油都叫勉強剛好
夏天真係覺得自己塊面好污糟
我都係驚water cream唔夠力
應該會買佢厚身d 果隻
咁我係咪應該停用la mer 送俾我阿媽用埋佢啦唯有

Workbitch絲可唔可以麻煩你睇埋Chantecaille 孕期想轉用佢地
我用過3ina支 lip vinyl
真係好靚 質感又好唔立
仲要用到無唇紋
$110 超推

用左佢個洗面粉真係少左去角質
抵玩
懷孕期最好唔好用有精油嘅產品,呢隻見有大馬士革玫瑰精油
係唔抵
就咁講佢個cream
用石油做base都算
因為一jar所以一定要用mi/mci做防腐
夠勁但其實對皮膚/身體有機會唔好

順便帶返一個問題
最好唔買一jar要手指拎既野
因為佢一定加重防腐以免發毛變壞
佢幾多ppg- peg-野
未必ok 雜質有機會有害,純度高既就冇乜問題
整體係ok既
有香精要留意下咁,大肚有啲主張連天然精油都唔聞
唔該曬你啊 好彩上黎問咗先
原來係咁 真係學到野
同埋一大jar日日開蓋”but”都真係好唔衛生
明白了 唔該曬workbitch絲
唔好意思想問多句 視黃醇retinol係咪對孕婦係危險成分黎架 有人又話搽面bb唔會吸收到 因為我有用開一枝晚霜係有呢個成分 不過知道有咗之後都即刻停用了
停用係保險好多
vit a有致畸胎性
雖然retinol要代謝到變retinoic acid仲要吸收到入血係接近0
但都唔可以忽略
學到好多野 唔該曬workbitch絲
唔好意思,唔記得咗你咩肌,可唔可以講多次呀
自膠,入面有講
有bb要注意啲
佢地耐受性冇大人咁好
原本係中東油田
宜家食緊A酸已經少左好多油
偏向混合偏油
可以唔用setting spray 8個鐘唔補妝
以前要bake埋都3-4個鐘一定要補
屌你老母 油田開始乾
乾到跑完步出左汗塊面會「那」住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞