[勿助長代購勿提L'oreal Group 第一頁有懶人包化妝護膚品討論區 #93]

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
我用緊佢個陰影粉,覺得不過不失。勝在價錢夠實惠
之前買野有收過胭脂sample 都覺得粉質同效果正常 唔會有大驚喜 但個質素對得住佢個價錢
會上潤唇膏,等佢唔matt
(我真係好 )
寧願唔matt都忍受唔到嘴乾
真係好驚望啲假人
我會搽潤唇膏 搽厚少少 之後搵紙巾抹下 有時有死皮 同埋抹走淨低嘅色
之後就印少少潤唇膏 再上唇膏
我有時覺得係氣質問題 唔知係咪大陸人有種特別嘅柒味 有時佢地個妝同打扮都冇乜問題 但係一眼就分到邊啲係大陸人邊啲係韓妹
絲打有冇諗過做翻譯
已經唔係勿演懶肉嘅層次 (sorry 勿演絲
Aesop lip balm真係好好用
想問下有無人有用開cpb 鑽光粉底霜?
乾肌 唔多瑕疵 少少coverage遮到黑眼圈就夠
點解眼周下面要搽橙紅色眼影 真心好奇
我面白腳白 但條頸同手黑 揀返面嘅顏色又好似太白太假 同個身唔同色 驚比人當大陸妹 揀同條頸一樣色又睇落黃黃黑黑 氣色唔好

白過白人
再加埋果種憂怨嘅眼神
佢差件紅色裙就變厲鬼
屌係!!
憂怨眼神真係形容得好貼切
可以揀番臉同身體之間嘅顏色
對比冇咁大
唔怕太黑嘅或者直接用身體果種嘅粉底色

其實厚妝少少嘅絲真係要忌入小紅書 或者睇試色就好
平時如果想化韓妝(香港女仔多跟韓妝/素顏?)
感覺好易失手化左果小紅書妝
佢地好鐘意搽橙紅/粉紅色 但又blend唔開又冇層次 純粹一pat抆上眼咁 眼周下面搽哂呢啲色可能係見人話眼影要帶少少落下面 隻眼會睇落大啲
一係就眼頭嗰part銀白色 眼尾嗰part粉紅 中間冇過渡冇blend好 兩隻色好似大纜都扯唔埋咁 唔知有冇人明我講緊啲咩 然後臥蠶位有一條好實色嘅銀白色
我又好鐘意深色唇(啡紅,磚紅)有時見到自己面白+紅唇真係驚比人當大陸人
以前去過間化妝品鋪頭個ba一嚟同我講普通話 唔知佢係serve慣大陸人改唔到口定真心以為我係大陸人
通常啲人同我講普通話我都會閪面然後字正腔圓咁講我係香港人
如果有價錢concern可以試一兩次1064先
聽過打得密會出白斑
pico一定貴但效果2-3個月內會keep住有
pico拎黎美容唔係治療其實唔同機唔差得太多
淺層斑expect一次已經明顯有效
1064唔知3-5次先有少少效而且好易出返/反黑問題
我有時真係唔知點解大陸譯名可以柒到咁好笑
我無睇小紅書 但我都鐘意畫哂上下眼影
我又鐘意紅紅地唇膏 不過我好黑 用開自然膚色粉底 應該唔算掛
夜晚晚笑到我嘈醒成屋人
之前返工冇野做去淘寶天貓官方店睇粉底評價(揀圖片)
幾乎個個都係面同頸兩截色
仲要話咩「很滿意!跟膚色很貼!」

樓上絲打仲漏左中國妹人人有一手必備嘅空氣瀏海
你唔講都留意唔到
條頸都搽防曬同美白
我都鍾意畫曬上下眼影 但比較淡偏日系
染返黑髮之後發覺紅色/南瓜色好襯黑髮
但每次見朋友就被人話個咀好紅...fml

仲有小紅書妝啲人打鼻影打到好重手 畫埋到眼窩
我覺得塊面輪廓唔明顯 畫咁重手只會顯得更核突 (佢地眼影又blend唔暈啦
正面睇可能冇嘢 打側小小就
(自己都講到1999 唔明就算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞