[勿助長代購勿提L'oreal Group 第一頁有懶人包化妝護膚品討論區 #93]

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
個咀化咬唇會唔會就唔會比人話?不過冇所謂喇唔好眼又濃咀又紅其實問題不太
我覺得咬唇唔係出面白色入面大紅色都ok

聽呢到絲打形容小紅書妝我即刻諗起 youtuber Catwie
大陸人無論粉底岩唔岩色 都會睇得出佢地係大陸人
我心目中既咬唇妝係漸變岀去,岀面白色入面大紅唔係紙扎妝咩
佢哋個問題唔淨止係粉底 應該係氣質問題
有好多都化得幾好睇 睇你follow 咩既姐
me2 我受唔住唇部被拉扯的感覺
濕又野 Catie 之前都咁打
我都好鐘意畫哂上下眼影
我好鐘意用紅色! (膚色屬於偏白 …)
但就好少搽深色/鮮色唇膏,會將重點放返係眼

偏愛歐美極度顯色嘅眼影,每次用都會俾朋友讚靚
但岀街果時男朋友會話d女成日望實我,有時會諗係香港女仔睇唔慣濃眼妝定係自己化得唔好
好燒
我諗我會想做效果明顯既pico
唔該哂workbitch絲打
其實我覺得紅唇可以靚同顯白架
但唔好用大陸果隻鮮紅橙紅
唔襯衫唔襯妝搽呢隻色會娘
用cool tone小小既紅會時尚d
太長唔quote喇
我覺得化妝自己開心咪得
有人鍾意濃妝玩顏色
亦都有人鍾意淡淡地日常啲
每個人嘅審美標準都唔同
冇話啱定錯嘅
大陸同台灣班友真係好鍾意用中文譯名甚至自己譯到九唔搭八嘅名
有時真係完全load唔到佢哋講緊咩牌子
就算係官方譯名我都睇唔慣 咩膚蕊/肌膚之鑰 唔去google真係唔知講緊乜

偏愛歐美極度顯色嘅眼影,每次用都會俾朋友讚靚
但岀街果時男朋友會話d女成日望實我,有時會諗係香港女仔睇唔慣濃眼妝定係自己化得唔好

我平時喺街見到人個妝化得靚會忍唔住望多兩眼
但又好驚俾人誤會我有惡意就會迴避 成個毒撚咁
紅唇大家會唔會用lip liner?

最近用Lime Crime plushies (Turkish Delight),matte得黎夠薄身,貪佢飯水食嘢都唔會甩色

紅唇大家會唔會用lip liner?

最近用Lime Crime plushies (Turkish Delight),matte得黎夠薄身,貪佢水食嘢都唔會甩色

飲水 打錯字
買咗枝Burberry liquid lip velvet 係matte finish 個formula亦都好好但係隻色我唔知點襯 盲買買錯色
輕輕印上咀 薄薄一層
有冇人有powder介紹?
Canmake點睇?想試下佢隻咩snow powder,因為細細粒包裝又靚
有冇絲打用過suqqu眼影,有咩心得?近期畀佢個聖誕系列眼影花流星燒著,但手頭上好少日系眼影,得盒excel,唔出色又易溶

我最鍾意係suqqu眼影
我覺得顯色度好ok
就算d色好sharp 但都好溫柔
但亦有絲打話覺得上極都冇色
呢條係black cherry ?
秋冬 薄搽都ok
中毒色
canmake snow powder好似有閃粉
都要睇你個人膚質同喜好嘅
同埋應該視乎自己鍾意化開咩妝
用開歐美眼影應該會覺得佢無色
但我覺得佢係日本眼影黎講 顯色度好ok
當然無歐美個啲咁顯 但如果鍾意個妝soft啲 suqqu都幾唔錯
#53 oxblood
我未買過中毒色唇膏 呢枝係第一枝
暗瘡皮膚
追晒post見到有絲打介紹另一隻 陣間出去睇下

最鍾意都係呢兩枝
上面05 fawn
下面17 dark rosewood
兩枝咁睇有啲似
但係fawn上嘴nude啲 一定要化妝先可以搽 唔係就會好病 但係化個靚妝搽呢枝會勁靚勁abc
Dark rosewood就係一年四季都百搭嘅玫瑰色 點襯都唔會錯(不過勁難買)

其實呢枝個finish同formula 真係好好
Matte得嚟唔乾 又滑
好想佢可以出多啲色
唔想佢沒落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞