[勿助長代購勿提L'oreal Group 第一頁有懶人包化妝護膚品討論區 #93]

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
以前仲會成班人一齊去outlet買佢老母 好正
新手既話
abh可能會太顯色
唔建議modern renaissance
佢d橙紅太顯色
你可以練多陣妝覺得自己真係鍾意橙紅tone先買都唔遲
soft glam係暖色大地色,但唔多變化
too faced gingerbread未睇過swatch
但too faced入面覺得chocolate bar係最岩新手用
大地色之餘有d變化
所以我個人會推too faced chocolate bar
上網都好多教學
可淡可濃

就係拎完粉 你可以凳到啲粉出黎咁
但飛粉我唔覺得係大問題
上粉前tap off下 上眼就無問題
有時無tap off就上眼 可能會有粉跌落眼肚

abh都有飛粉 但都係凳去啲粉就無乜問題 好易blend
我諗兩盤相對之下soft glam易上手啲 但好似樓上絲打咁講 無咁多變化 但個人都好中意用 覺得佢啲shimmers好靚
Mr雖然好紅咁 但其實唔計個兩粒最紅 都可以化到其他色高嘅妝 如果真係想要嘅話 就要好輕手好輕手咁慢慢上 我諗都可以handle 因為我見你都有其他眼影
不過其他個幾盤我就無 比較唔到
等其他絲答你
唔該晒絲打
其實我都唔知我係咪最鐘意橙紅
因為我唔算好白 有啲黃黃啡啡咁
好似橙最襯到(我估)
未敢試紅色系 驚會顯眼腫
我都有上網睇啲教學 教咩膚色應該揀咩眼影
睇完之後話我岩暖色系
但係除左橙色好似比較適合之外 都唔識揀其他岩自己既色
我一直以為咁係正常
咁huda個算smokey真係十分飛粉!

我見到Natasha 個mini sunset之後
就諗緊試唔試好
上網睇Natasha 啲粉質好靚好軟綿綿咁

雖然係新手 但係見到啲橙橙紅紅既眼影真係好吸引好想要

唔該晒絲打
暖色系/膚色深都唔一定要玩橙色架
有rose gold,大地色,酒紅色都係易化易襯
聽你咁講 好似可以試下mr
佢隻酒紅好靚呀!!
唔係啊 我係反推mr
推too faced chocolate bar
絲打對Too faced 粉質有咩評語
羨慕,我揸半個鐘先去到saks fifth avenue
原來smokey好飛粉 我有盒rose gold 個盒壓得好實 就真係唔多飛粉 不過好多眼影都會飛粉 唔洗太擔心

如果我係你 反而未必試nd住 好似nd再顯色啲(?)
主要係因為 得5隻色 太少 買一盤多啲色嘅玩會開心啲 不過nd就一定質素有保證
老實講 唔係非常好果種
但佢matte色都算易blend
too face d es成盤必定有1-2隻色係matte底色+glitter
呢1-2隻色會有d patchy
但呢種眼影本身就係咁
所以難怪佢
但呢個係呢個texture
至少我覺得比colourpop滑
比urbab decay好好多

budget少d可以入zoeva
因為zoeva粉質仲好
但zoeva冇一盤既配色係可以走天涯
我有just peachy 粉質ok啦 不過啲色就唔算日常
上面太長唔quote
modern renaissance真係好好用 又易blend 啲色又靚
個兩格紅色同橙色其實唔做眼影主色都好易carry到
飛粉問題好少事我覺得 tom ford charlotte tilbury都有少少飛粉
too faced chocolate bar都唔錯 係好岩返工既日常色
戒糖戒奶係可以生少啲暗瘡
有排日日飲咖啡(有糖+奶) 皮膚勁差
岩岩上去睇左
Caramel 同cocoa 都好靚呀!!

暖色皮膚係咪唔岩cocoa呢?
唔該晒絲打 愈講愈想要了
Caramel啲色會易用啲
黎緊去台灣 想用Watson 個app上網買完再去門市拎
有冇絲打試過?
因為我未必買電話卡 可能得wifi蛋
好似話戒埋澱粉質皮膚會仲好 但係好難啊
真係戒唔到糖
日日都要食朱古力飲可樂
可樂真係好好飲
LM
Sephora有冇咩推薦要買啊

我係VIB Rouge 有優先8折 可以借比一兩個絲用 因為未夠續下年VIB 有興趣可以喺度留低telegram
救命 啱啱收左ND sunset palette貨
即刻拆開swatch一次上手 睇下啲色係點
摸左第一粒第一下 即刻呆左一下
點解可以有眼影係咁嘅質地 滑到不得了
至少我摸開個啲眼影 全部無一隻比得上佢
真係一分錢一分貨 就算係深色/ 閃色
摸上手都完全 係完全都唔覺得唔滑
摔開都好smooth 色又係靚到doom一聲
真係大開眼界 原來高質眼影 可以高質到呢個點
好想要埋lila
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞