【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
算你啦
我來練!
點會走數
可唔可以畀多次fb個page黎
上個post無入
我要睇佢屌kitty呀!!!!
日本仔人同機械女僕拍拖都有啦,點解你寫唔出人屌錶隻錶有反應!!!!!
手錶這時微震一下, 我抬腕一看--

[哥哥, 請到我懷裡來]

「唔好用D會令人誤會既字啊!」

[哥哥, 請溫柔的與我合為一體]

「喂, Kitty!」

[請到電腦科學大樓的操作終端]

是那件事吧。

等我仲開心左陣
主角就黎黑化,羅醫生馬教授都做齊
屌錶
屌到逆時針
光速
光速屌到變黑洞,吸左個小行星,唔使滅位
滅世
[哥哥,要壞掉了]

我望一望Kitty,我屌!變左逆時針行!
壞掉 (物理)
唔好咁多耶穌, 快啲出文
夜D先
正當我正看到馬教授的身影和屏幕中自己的倒影重疊時, 言寄葉把手搭到我手背:「阿平, 唔好亂諗, 你咁做係冇錯。」

「...寄葉你..」

「你同馬教授唔同, 你有我。」

我鬆開衣領呼一口氣:「嗯, 岩, 我做緊既野同馬教授既唔同, 點同...」

言寄葉的善解人意拯救了即將走火入魔的我, 但是我知道自己心中還是在某處認同著馬教授,甚至是羅醫生的危險主張, 那是因為他們的主張正陰魂不散的留在我腦中, 並一步步成真。

言寄葉代正在冷靜的我操作Kitty: 「Kitty, 文件已經刪除好?」

「係, 阿嫂, 我已經徹底刪除晒文件0X0000001A同佢既附件。」

阿嫂嗎...?

「Kitty, 我同阿平即將要離開大學, 所以你....」

Kitty:「阿嫂, 人工智能係唔會感到寂寞, 得閒就返黎探我啦。」

「嗯, 多謝你一直以黎幫我地。」

「點會, 係你地幫我手先可以排除馬教授呢個威脅。」

那麼我們算是被人工智能利用, 「排除」掉一個人類嗎? 不過他一定要被阻止, 我也沒做錯。

「....而且, 我都會一直係哥哥身邊喔?」

「嗄?」我和言寄葉一起感到不解。

「我稍為借用左軌道衛星既通訊, 哥哥既智能手錶會一直同呢邊主機群連線, 所以我會跟住你架啦, 哥哥!」最後二字, 我好像聽到了一絲不是從錄音中還原, 而是從某處湧出的感情。這內心的一下觸電, 到底是....

我和言寄葉相視而笑, 把手牽在一起。

「大嫂, 我本來仲有一隻手錶, 但係因為仲有用, 所以....」

言寄葉揮揮手:「唔使啦, 我唔會再同阿平分開, 你搵佢就搵到我。」

「但願係咁。哥哥, 寄葉, 一路順風啦, 一定要記返起之前既事!」

「嗯, 包係我身上。」

言寄葉和我轉身離開房間, 回首一看, 當日從門隙看到滲出的光線隨著大門關上而熄滅。

離開電腦科學大樓, 陽光重新被樹葉割成千百多邊形, 我和言寄葉的前路雖然是晃動不清, 但至少是光明遍地。

遠方的樹影間, 有一個帶著旗桿的少女身影。

咦, 她來這邊? 少有呢。

順帶一提Kitty按記錄列印了一份清單, 是以她判定和言寄葉記憶相關的地點, 並以距離算出一條路線。按著這路線我們就可以透過最短距離重遊所有舊地。

可是, 路線是從大學開始, 我們現在還是想回一下WIN....

「第一站, Watch-point Island North. 」

連這點也考慮了嗎。現在的時間已經是下午, 馬上起行恐怕太急, 再者我們也想和大學的眾人好好道別一下, 要知道末日下每個道別也可能是永別。

就那一頓晚餐而言, Jarvis和Kary似乎沒有因為Sunny的發言而做成太大傷害, 始終Jarvis那天晚上的主權宣告實在叫我這個旁觀者感動, 更何況是Kary. 而在那晚後Kary也不再胡混, 相信在終焉來臨的一刻為止, 二人都能享受這最後的幸福。

「咦, Sunny同Zoe呢?」

「佢兩個呀, 」Kary露出高深莫測的表情, 「Zoe話好掛住以前海洋公園, Sunny就話同佢去, 已經出發左Lu.」

我回以一個同樣高深莫測的表情:「啊, 海洋公園, 嘻嘻~」

「你明就得啦, Sunny有封信俾你, 事先聲明呀, 我已經睇過, 好似你睇我既許願紙咁。」

「信?」真是老土又不老實的胖子。

我接過Kary交給我的信紙, 一看---

[阿平, 多謝你個晚令我無犯下一生最大既錯, 我決定先你一步去旅行, 不過今次唔再係自己去。不過, 當然係同朋友去, 祝你同寄葉可以重拾記憶。 Sunny]

我把信收好, 也和言寄葉加入到眾人中。和年輕人這樣輕鬆的談笑風生本應是平常的事, 但不知為何我現在到一陣滿足感, 說真的, 死前我可不想一直在打打殺殺, 至少在我下地獄前, 感受一下人間天堂。

天堂在那兒? 就在言寄葉身邊。

而然, 總有些人會來打破我的平靜。

「阿平。」齊老大的聲音從我身邊響起, 「黎傾幾句。」

「屌你個老味, 又黎?!」

齊老大苦笑一下:「唔係啦, 唔使咁警覺。」

「唔傾呀, 有咩事同我秘書約時間, 我好忙, 順帶一提再有咩痴線醫生, 邪教教團, 瘋狂博士要對付既事都唔使預我。」我賭氣的把頭埋到言寄葉臂膊上。

「嗯......咁我地返WIN再講啦, 聽朝一齊返去好唔好?」

「唔好, 跟住你百份之一千中伏。」

「哎呀, 寄葉, 同我勸下佢啦.....」

「寄葉, 唔好同呢個怪叔叔講野, 佢會賣你俾D痴線佬, 仲要係佢D中學同學!」

言寄葉苦笑道:「我連..佢係邊個都唔知。」

齊老大不知廉恥的自我介紹:「我係齊老大, 係阿平既爸爸。」

「爸你老母啊?!」我從椅子上躍起打向他。

「喂, 斯文人郁口唔郁手呀! 屌,你起飛腳?!」

「哈哈, 似乎係同阿平好親近既人。」言寄葉笑著看我們。

「唔親! 嚴格黎講你搞成咁呢條友要負100%責任!」

「下?! 點解係100%!?」

「兄地有難同當, 所以馬教授既錯就係你既錯!」

「下?!咁都入我數!?」

言寄葉漂亮的笑道:「好啦, 唔好玩啦, 阿平, 去聽下佢講咩啦。」

「嗯....絢香, 過黎。」

「係。」

馬教授有關的事, 相信絢香也興趣知道。如是者, 我和絢香一開首聽到的就是馬教授, 齊老大, 羅醫生這三大魔頭中學時的事跡和那晚的酒聚。絢香也說出當年她和馬教授的事, 齊老大才終於真正認識了這位多年的老友。

「佢冇同我地提過佢老婆既事, 實際上我地連去飲都冇去。」齊老大幽幽道, 「佢唔係D擅長同人相處既人, 可能天才都係咁既性格。」

「齊老大, 如果你識D滅世魔王之類既人, 唔該你一次過講, 我地一次過解決晒OK? 雖然都就真係滅世...」

「冇啦。」齊老大笑笑道, 「我就知道佢地兩個都入左魔道, 所以我希望係由我去解決佢地, 但自己又落唔到手。」

「所以就搵我呢D免費勞工?」我舉起包紮著的左手, 「咁馬教授佢點?」

「我地傾過, 我俾左兩個選擇佢。」

「喂屌你老味你唔係放撚左佢下嘩?!」

「唔係啦, 一係佢就困係某個地方等待末日, 一係就用佢老友既安樂死套裝....」

說的, 就是羅醫生的那套工具吧。

我沒有追問馬教授的選擇, 因為我已知道了他會如何決定。很不幸地, 我漸漸了解到馬教授的思路。

「佢地會諗歪左, 我成日諗, 如果當年點點點, 我做多少少,多關心佢地少少, 佢地既未來會唔會改變到?」

絢香似乎對這問題有點感觸:「我覺得唔會, 馬教授既性格注定Erica既命運, 最後結果都只會係一樣。」

「唉, 所以我想至少可以最後由我送佢地最後一程。」

老實說, 我還是第一次看到齊老大流露出這樣的表情。

一門三傑, 只剩一人, 還是由他間接葬送了二人。

這就是齊老大的堅持。

這是屬於他守護正義的代價, 這是屬於他實踐理想的盡頭, 這是屬於他昔日友誼的終結, 齊老大是三人中唯一一個貫徹了自己的人,他能做的, 只有這麼多。

「好啦, 聽日陪下你條廢老行返WIN啦。」我拍拍他膊頭, 「之後既日子話耐唔耐話長唔長。」

「係啊, 好在末日前我都完成到我能完成既事。」

「全靠我。」我擦一擦自己鼻頭。

他笑笑道:「嗯, 全靠你。」

「講笑啦, 所有人都盡左力, 例如絢香。佢係我既...呃..朋...呃....」好了, 絢香到底是我的甚麼鬼?

絢香點點頭:「我同齊老大咪一早識...不過, 你好, 重新介紹,我全名東條絢香,係阿平既保鑣。」

保鑣嗎?!

算了, 她再不忌諱自己的姓氏是一件好事, 誰再因為她的姓而歧視,欺負她我也會宰了那人。

第二天早上, 我, 言寄葉, 絢香, 齊老大一起在大學正門和眾人道別, 踏上回歸WIN的路途。琪琪說她還想留在自己沒有讀過的大學一會兒, 也能幫上忙, 所以遲幾天才回WIN。

WIN當初一開始是三號, 貝兒,舜兒於太平山救出我們時帶來的地方, 一直以言我也只是視為庇護所。但是這此回來, 我卻莫明產生出一份懷念的感覺, 一種....一種回家的感覺。

「寄葉, 你記唔記得呢度?」我指指從天台垂下的獅山十字會旗幟。

可是言寄葉卻搖搖頭:「唔記得, 但似乎我黎過.....」

「呢度係WIN。Watch-point Island North,」我遲疑了一秒, 「係你既屋企。」

「屋企...?」

「可以咁講啦, 你最親既人都係晒度, 拿個邊既係三號, 肥貓, 齊姑娘, 之前睇你個醫生, 仁仔, 巴打係狗黎.....你仲驚呀?三號! 叫巴打退開啦! 然後係舜兒, 小莉.....咦?」

眾人都在帳篷區歡迎我們的歸來, 不知道對像是我還是齊老大。

「媽咪~~!」不見一陣子的小莉一把抱住言寄葉。

「小莉, 有冇準時....喂等等! 小莉! 你...!」

她卻對我裝個鬼臉, 這小蘿莉! 根本就知道了言寄葉失憶的事在瞎編!

「做咩呀, 咁佢係我媽咪啦嘛!係咪呀, 媽咪!」她抱住言寄葉,把臉蛋磨向言寄葉的小腹。言寄葉也笑笑的抱住她, 懷念地輕撫她的頭髮。

言老大把手搭到我膊頭上:「小莉今年10歲左右, 言寄葉大約18歲, 楊子平, 以加唔係事必要你講, 但係你所講既所有野都有可能成為.......」

「喂喂喂! 阿SIR! 你聽我解釋先!寄葉呀! 個女仔.....」
希望齊老大呢個角色可以立體D
於傾盆的豪雨中,在那夢想的理想盡頭
淋濕著顫抖的肩膀,僅是持續地走

直到填滿這副遍體鱗傷的小手、填滿所有的縫隙
只是收集著,那些失去顏色的記憶

無論是那份憐愛,還是溫柔,就算捨棄這一切也無所謂
若是,已經找回了曾經失去的東西——
尾二嗰段, 言老大係邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞