【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
出完文再去估1q題
那時我眼中只有復仇, 為了消滅怪物, 而想成為更兇猛的魔獸。可是當中有一個地方是錯的: 正如貝兒說, 過去已成了定局, 我把女王撕成兩半, 齊老大也不會復活, 但更多人會因此而受傷害。

明明是如此簡單的道理, 偵探知道, 寄葉知道, 連貝兒也知道--

我卻一無所知。

「所有人都有盲點, 文雀。」也許如偵探所說, 那時我就是陷入了那個盲點吧。

以復仇為目標, 過程卻傷害了身邊的人, 那麼沒有任何意義。因為復仇是為了我的一己私欲, 實際上不會為大家帶來任何好處, 為了自己的欲望而傷害身邊的人---就在貝兒那些故事中的壞蛋沒分別吧。

我復仇的心沒有變, 但是要建基於不傷害我所愛的人之上---而不是傾盡所有, 那不是復仇, 那是兩敗俱傷, 同歸於盡。

「好好守護大家。」-齊老大最後的命令, 我要如他一樣, 貫徹到底。

最後被救的, 可能其實是我呢。

第二天-我和寄葉首先做的是好好向那些小孩道歉, 又向偵探和視后道歉, 好好被二人冷嘲熱諷了一番。

抱歉, 寄葉, 你沒必要陪我..

但道歉只是對不起三字, 沒有實際行動而空說, 是沒有意義的, 所以我和寄葉於一天後, 即末日前55天到了附近找來了一些花, 移植到齊老大墓旁。

「寄葉, 你成臉泥啦。」我細心的幫她抹去臉上的泥巴, 「轉, 呢邊, 你睇黎真係唔熟行..」

「我..我我未種過咋嘛! 練習下我一定勁過你!哼!」

「係係, 你俾心機啦咁, 我種埋呢堆去訓先..」

「你..!!」

「爸爸, 我呢我呢。」

「你啊...」我輕撫小莉的臉細看, 「冇, 繼續啦, 仲要種兩圈...」

多得偵探和作家在那邊推波助瀾, 現在我要種上三圈的花來贖罪, 再說, 明明肥貓也有份破壞, 為甚麼他能在那種和齊姑娘馨馨我我的不用來做事?!

「竟然冇啊..」小莉莫明的失望。

「做咩呀, 你好想臉上有泥咩?」我把花枝埋到土中, 輕輕蓋上泥土, 補上肥料和水。

「唔係...我都想你好似對媽咪咁.....哈!」小莉把泥巴抹到我臉上。

「喂!」我連忙一抹, 果然臉上也被小莉塗上了泥巴!

「嘻嘻, 黎, 爸爸, 等小莉幫你抹返乾淨...」

「有病啊?!」我從花圃中執起泥土, 「食泥啦小莉!」

小莉身形恍動, 施展出...我的身法, 通通迴避掉!!

「哈哈哈!!」

「啪!」泥巴正面擊中小莉的鼻尖。

突然來勁擲出高速球的我神氣地笑道:「咁串!?法國小妹妹!」

「嗚...」小莉向我怒瞪, 又擲出泥團, 我連忙拾起鏟子把泥團通通擊落, 接著一口氣投出三團泥巴回擊!

小莉雙目如雷, 抄起塑膠小鏟看準來勢, 同時向空中三個目標砍擊! 只聽到一下破空之聲, 兩團泥被小莉同時斬開, 但第三發砍空, 小莉臉上又多添一塊泥班。

那招莫非是....

「阿平! 小莉!」

「啊, 絢香姐姐...」看到她出現, 小莉好像知道大難臨頭逃到我背後。

「阿平你幾大個人呀! 係度玩泥!」絢香撐腰喝道, 「等陣齊姑娘知道你地咁烏糟你地兩個就死硬!哈囉, 寄葉。」

「你兩個! 唔準再玩!」寄葉好像有點生氣, 「快D整好佢啦! 天黑啦!」

「係..媽咪..」

「係..寄葉..」

我們把花壇整理好時剛好天黑, 我們三人都全身是泥的回到中庭。絢香捉走了小莉, 我還好像聽到了齊姑娘在咆哮「D泥咁烏糟!小莉! 以後唔準玩泥!」之類的。我和寄葉一起洗了個澡, 然後我總算找到了---和作家獨處的機會。

時間是在晚餐後。

「文雀。」作家剛剛和貝兒一起向小孩說完故事, 走到樓下, 冷冷的看著我。

「....作家, 尋日, 多謝你, 真心既。」

我和貝兒說的那些話, 都是我的真心說話。可是我找作家做了點修飾, 寄葉他們出現的時間之類...都是作家的想法, 以文字去煽動別人, 但是這次, 她拯救了貝兒。

「係你自己既演講, 關我咩事?」

「咁全靠你有寫下稿個D之類..我本身講唔到咁好, 甚至..應該連講都講到。」

羅醫生的幻影之類..是計劃中不存在的。再說, 慣於鼠竊狗偷的我, 這樣的感動演講, 我沒找人幫忙也不合理吧。

「好啦, 我佔你三成功勞就好, 如果唔係你真心係唔會有用。定係你既所謂真心係視后教你?」

我尷尬的說:「唔係囉..」

「貝兒~~!!唔好忘記~~!!」作家誇張的在模仿我。

「大佬你俾我抖下....」

作家收起笑臉:「咁女王點?」

「仇都係要報。」

齊老大改變了我兩次, 一次是從犯罪中帶我離開, 第二次--是在末日前的日子。

但即使改變了, 我也需要認清自我,我不是羅醫生, 或其他瘋子, 我就是我自己。

「睇黎你諗通左。」

「貝兒又救我一次啊。」我唏噓的說道。

「偵探大概已經有方法, 文雀, 你唔係擅長製訂計劃既人, 我地每個人都有自己角色。」

「..我明白。」

「你覺得準備好就好搵偵探, 佢已經講過, 唔冷靜有勇無謀, 做乜都唔會掂。早抖啦!」

是時侯把事情做個了結。

「如果你覺得你準備好, 我地今晚就可以行動。」偵探凝重的看住我, 「但你要知道一但開始, 就無得返轉頭, 無人---包括我---可以保證後果, 文雀, 你既日常會到此結束, 你要做好覺悟, 我講緊既係連條命都要賭上既覺悟。」

我回想起那些和寄葉, 小莉, 絢香眾人的時光。

但為了她們的安全, 所有人的安全--

「開佢波。」

偵探笑了一笑。
今晚無啦?
開波喇
阿平加油
仲冇文
開你波
求文
DLLM
木衛四將成地球「殺手」?科學家:未來或將引發地球「核冬天」
https://lih.kg/906985
同以往一樣, 由偵探制訂計劃, N展準備要的法寶武器, 作家思考對人用的說話方針, 交由視后執行, 正面對決由槍王和他的愛槍左輪準備, 奇襲陷阱由我負責-- 各司其職, 各展所長, 我就不相信女王會是我們對手。

偵探聲稱要兩天時間準備, 於是我們又等了兩天。

「聽日就會準備好, 你同左你老婆講未?」偵探舒服的靠在沙發長問我道。

「唔係聽日, 係今日。」我展現手錶, 正顯示著「距離世界末日52天」, 香港剛過了十二時。

「你知我講緊咩。」

我幽幽的看著遠方正伴小莉入睡的寄葉:「我唔想佢有危險。但係, 我唔會暪住佢。」

「即係佢知道, 我地要開始行動?」

「嗯, 佢知。」

「佢唔阻止你?」

我搖搖頭:「佢知道我唔會停。」

「岩啊, 大家都知, 你似乎真係變左唔少, 文雀....」偵探看著我在打量。

「變既係呢個世界啫。」

「.....咁個日本妹?」

果然是偵探, 一眼看穿了我現在的煩惱。

小莉和寄葉會留在中央圖書館這邊, 本來我們是打算把和女王的戰鬥維持於404末日小隊和她的軍隊之間, 但是..絢香硬要跟我來。

「唉。」我嘆一口氣, 「絢香都係好硬頸。」

「嗯...使唔使我地用強硬手段阻止佢?」偵探雙眼閃動計謀。

「唔好。」我拒絕,「你唔殺死佢, 冇可能阻到佢。」

「咁啊...」

「絢香可以成為唔錯既戰力。講真, 佢既刀, 大概連師傅都會佩服。」

「的確..我見過佢教小莉個時, 燕返斬..的確好強。但...」偵探望向我,不知在盤算甚麼, 「你捨得咩? 你捨得連佢都賭埋?」

「我當然唔捨得..」我了解自己的思想, 「但係, 絢香佢跟我黎一定會開心過係度等我, 同之前一樣..佢都了解風險。」

偵探若有所思。

「聽朝你地要去既地方係華富村, 瀑布灣公園。」

「咁遠? 女王係北面既九龍Wor!」

「個邊要補給, 由艦隊補給,武器, 零件, 彈藥... 正因為個邊遠, 我地先可以避開女王係維港上既火力...」

「比我諗得長遠呀。」

「唔係你估! 訓啦! 聽日要早起。」

「係今日..」

偵探白我一眼, 放下酒瓶回到自己的樓層睡去。我也過去抱小莉回床上, 輕吻她額角後為她蓋上被子, 這幾天天氣又變得更冷, 現在生病就糟了。我和寄葉也親熱了一下, 互相擁著睡去, 醒來後--就是終幕的開始...嗎?

但願能了結這一切, 使我和寄葉能好好享受剩下的日子。

末日前的52天, 早上--

「好啦, 再唔出發d人就會醒。」視后催我們出發, 「偵探話唔好俾人知, 會引發恐慌。」

「點解你又會黎...」我掩臉搖頭, 有這女人在恐怕要全滅收場。

「因為同船長交涉既係本小姐, 唔係你!」視后神氣地說道。

「你千其唔好用色誘。」

「我唔會囉。」

「..因為唔會有用。」

「文雀!!」視后踩地叫道。

我扔下在生氣的視后和正把刀繫上的絢香, 走到寄葉身邊抱住她:「小莉就交俾你。」

「阿平, 小心D。」

她也知道這行的風險。

最壞的情況..這是我和寄葉最後的一個擁抱。

「嗯..為左你, 我唔會死。」

「唔準死, 楊子平。」寄葉看著我, 輕吻到我唇上, 「我同小莉....冇左你都唔得。」

「點會, 寄葉。」我輕撥她那帶點啡色的秀髮, 看著她的瞳孔中自己的倒影, 「係我冇左你地唔得。」

「.....」

「....」

「....」

「兩位, 行啦好嗎?」偵探白眼差點翻到後腦。

我尷尬的笑道, 才想起剛剛的觀眾還真不少。我依依不捨得放開寄葉, 把裝備收好, 帶上手套--

「記住, 佢應該會交出武器同物資, 文雀, 你就俾視后同佢傾, 視后同作家已經夾好晒...但係如果談判破裂, 你同絢香就用方法劫船, 揸隻船去會展個邊就完成。記得, 唔好太接受九龍個邊, 佢地海邊已經準備重火力...」

我揮揮手:「得啦, 只不過講起船..你條友個隻困起隻沉船度我仲記住啊!」

簡直是畢生陰影。

「哈..舊事唔提啦, 寄葉, 唔好得罪你老公, 佢小氣到呢..」

寄葉只是笑笑道。

「視后, 文雀, 絢香, 靠晒你地三位啦。」

我們三人從圖書館後方的小路離開, 從沒人注意的地方避過所有帳篷區, 再次踏入末日下的香港。從中央圖書館前往華富瀑布需時大約一天, 始終現在這邊的路況愈來愈糟, 不說塌樹和塌樓, 地下水管因為失修會造成破裂, 水滲入馬路下就會令地基變軟, 像是地震後的泥土液化, 結果做成路陷。就如那時我們前往赤柱前, 也要派出探路班先確認路況, 清理塌樹之類。

「絢香, 你隻手見點?」我們中午小休時, 我看到她手上的傷, 心中又是一陣內疚和傷感。

「嗯, 放心, 我好左好多。」

「記得, 如果有危險, 你一定要自己走。」

「我先唔會。」

「絢..」

「食野專心D啦, 阿平。」絢香少有的打斷我說話。

真是固執的女生呢。

「視后, 你今日咁靜既?」

「嗯...冇野, 之前同你地出去, 好似帶大家帶黎左D麻煩咁。咪..少做少錯。」

「好似」...她說「好似」...而且你肯定只有「D」的程度?!

「又唔算係咩大麻煩既。」看著這次有認真準備過的視后, 我也安慰她道, 「唔使太在意。」

「文雀...」視后看著我, 欲言而止。

「有野就講啦, 我地仲有排行。」

「你覺得我係個點既人?」

「無腦港女。」我二話不說回答。

「嗚....」

捉弄成功的我笑笑道:「講下笑咋, 做咩冇啦啦咁問?」

「偵探佢...唉。」

「大家都就死, 你唔講可能會再冇機會喔?」是關於她在追求偵探的事吧。

「冇野啦。」視后搖搖頭, 「唔係咩重要野。」

我倒有點興趣回答:「你係個好人, 視后, 你既演技係真材實料, 你上唔到位, 係因為你唔肯跟娛樂圈D潛規則。雖然你成日失暈大頭蝦, 但你係世界末日下難得既好人。」我想起當初暗中安裝偷聽器, 裝作親切的Kary。

「咁啊。」視后交出莫名其妙的反應。

從中央圖書館到華富村, 走路的話需要大半天, 主要是因為香港仔隧道沒法使用--危險, 非常危險, 末日下隧道和地鐵站是最致命的, 所以我們要爬過香港島中間的山峰。視后和我體力甚差, 絢香沒法劇烈移動, 所以我們花的時間比想像中長。

「又要紮營啊....」視后看到我抱來枯枝而說道。

「咪抱怨, 絢香傷左都幫手啊, 你條垃圾!」我向視后說道, 「絢香, 俾埋我, 唔好整到隻手。」

「唔該...視后, 阿平唔係真係嬲架。」絢香把柴放到我手上。

我把枯枝堆在一起, 點起些細枝枯葉, 再推進粗柴中。灰煙轉黑煙, 然後冒出白煙和「啪啪」的聲音, 火舌冒出。

「嗚...咁人地怕黑啦嘛.」

「聽日既路全係落山, 希望我地趕得切。」

「一定趕得切啦。」視后安心的說道。靠這女人, 我們一定會遲到!

我們沒有張開帳篷, 而是在那些山上的家樂徑旁的涼亭過夜。

「早抖啦, 文雀。絢香, 如果佢半夜對我地做咩奇怪既舉動, 你要好好保護我啊!」

「阿平唔會啦。」絢香安心的笑道。

火光映著絢香的側臉, 一切看似是如此平靜...安穩.....但當然我們都知道這是暴雨風前的最後平靜。附近我已經佈下了鋼絲陷阱, 也告知了絢香和視后萬一半夜受襲從那邊可以避開陷阱逃跑。上半夜守夜的是剛剛我守了一會兒, 現在輪到絢香, 最後是視后, 就和以前一樣。

可是---

「阿平..阿平..」

「嗯..早晨啊絢香..俾我訓...」我把頭塞到身旁外套捲成的「枕頭」中, 「訓多..五分鐘。」

距離世界末日51天。

咦這枕頭怎麼這樣香...

「哎呀..你D口水..」絢香抹抹右邊完整褲管上我口水, 「唔好訓啦! 視后唔見左呀!!」

「由佢啦, 條廢柴女..下?!」我突然發現事情的嚴重性, 「點.點解呀!」

我抬頭一看, 附近沒有視后的身影! 守夜的椅上空無一人, 而且床舖也是整齊的!

「我凍醒左, 發現個火熄埋..然後視后就唔見左, 咁依加點算呀!」

我揉揉眼睛站起來, 寒風令我清醒不少, 果然附近完全看不到視后的下落!

「絢香, 收拾一下, 我睇下有冇咩線索!」

這種的陷阱是完整的, 收起。這邊也是, 再收起。

...咦, 那邊有陷阱被觸發了! 是那兒嗎?!

絢香趕到我身邊:「搵唔搵到?!」

「嗯, 呢邊, 你睇, 有人踩中左鋼絲....」我收起鋼絲陷阱!

絢香直接跳過我的解說:「前面有腳印!」

視后這女人, 不給我添煩會死嗎?!

我和絢香沿腳印追往山下, 一直以前狩獵野豬等野獸使我有一點點追蹤獵物的技巧, 如果視后是被強行帶走的話, 沒可能不留下痕跡!

斷了的樹枝, 踏碎的石頭, 腳印, 揚起的枯葉...我們一邊追蹤, 一邊注意著附近。

「呢個方向..都係華富村。」

我看看前面的建築物, 離開香港仔郊野公園後, 就是華富村。

「好, 佢地應該係前面。」我舉手停下腳步, 「絢香, 到此為止。」

「下?」

「返去, 你一個人小心D, 前面一定會有危險, 可能仲係女王既人, 我唔可以俾你有危險。」

「我唔會。」

我指著她受傷的手:「你單手揮到刀咩?!」

「我已經學左槍王既三段擊, 我做到---」

「砰!」遠方傳來槍聲, 在末日下寂靜的都市間迴響!

「視后!」絢香一馬當先前沖!

糟糕!

沒辦法了, 事到如今!
核冬天, 唔係末日, 請繼續返工
末日都要返工啦
我等著你回來 我等著你回來 ~~
出文
輕輕一推 等緊睇呀樓主
等緊!
當你以為視后派膠時, 有冇諗過佢個名已經話左俾你知佢做緊戲?
推!
more文!!
依加冇以前咁多時間出文了
星期六, 角色專欄2 : 東條絢香

上次講過我對貝兒既感想, 點解要寫呢個角色之類, 今次寫下東條小姐
好刺激啊!推推推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞