【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
唔使記得點樣比馬教授中出口爆顏射三穴全開奴隸調教
你睇得太多重口味av喇
一次過解答

1. 言寄葉洗腦途中係有記憶

「似乎我打過你, 同埋你係個對我黎講好重要既人....你有冇受傷? 對唔住...」

佢係記得被洗腦後發生過咩事

2. 時間線

大家睇左幾日文, 其實由發現中伏到馬教授被打倒都係2日之間既事黎
----------------------------------------------
第一日

楊子平/肥貓線

發現無線電大樓--發現Kitty同真相--趕向Jarvis Kary方向--救出二人--被趕出校園--折返至宿舍--打倒絢香--救出齊姑娘--肥貓/齊姑娘退場

第二日

琪琪線

琪琪增援--同楊子平分開行動--琪琪前往說服Jarvis Kary--帶領露娜教授到房間--同楊子平會合

楊子平線

琪琪增援--同琪琪分開行動--於天台第一次遇上黑化言寄葉--絢香增援--於房間中同琪琪會合

主角群線

--所有人會合--等待學生換班--被包圍--令Sunny倒戈--第二次遇上黑化言寄葉--Kitty使用「虛構人格 架空靈魂」--打倒馬教授--發現言寄葉失億

---------------------------------------

換句話講,言寄葉被捉到黑化,到被救出只係過一晚咁大把, 而呢一晚係決戰既前夜, 馬教授正進行種種準備工作, 為左呢一日而準備左咁多時間, 咁小心翼翼既馬教授呢個時候點會搞言寄葉呢, 大家信下我呢個作者好唔好
唔係
大家睇左幾日文, 其實由發現中伏到馬教授被打倒都係2日之間既事黎

係囉,大陸拍套走向共和,幾廿年既野一日講晒,你就一日既野都寫左幾日,係咪應該出文出快啲呀吓
兜啦,molamola
萬能之人,一日可以做好多野
我出文算快
出篇馬教授調教絢香x寄葉xKARY番外篇黎睇下
你真係好想NTR
我信你喎!我真係信你喎
反正作者自己信左
我唔要呀
寫楊子平x言寄葉x琪琪x絢香x小莉xKitty
或者楊子平x馬教授x齊老大x羅醫生x高神父
喂真係唔好加甜 會變質 雖然我知你應該唔會
先唔講Kitty冇實體, 小莉........報驚!!!!
後者
末日論劍
我怒目一瞪:「咩叫出色既發明啊? 下?!」

「阿平, 佢...無惡意。」言寄葉連忙拉著我準備揮出的右拳道。

「....呃, 失禮, 呢D係可以促進腦部運作既藥, 你當佢係咖啡因之類, 不過都只係協助, 言小姐要既係時間同陪伴, WIN個邊仲有病人要照顧, 我同齊姑娘走先。」醫生放下一包藥物, 收拾起東西準備離去。

「WIN, 病人?」我順口問了一句。

可是我卻注意到反而是齊姑娘全身為之一震:「無, 無野, 小事黎。」

「......小莉佢點呀?」

「....佢無事。放心, 佢好精靈。」

「齊姑娘, 你有冇野唔同得我講?」

「無。」齊姑娘故作堅定的答道。

「咁, 一路小心。」

齊姑娘和醫生離開了房間後, 言寄葉放鬆下來, 長舒一口氣:「終於問完...」

「問?」

「就係咁問我唔同既野, 乜野沙林毒氣, 赤柱之類....莫名其妙。」

「係呢, 咁你之前問我有冇被你打傷, 你記得洗腦期間既事?」

言寄葉沉默了下了, 我心中為之一寒。最糟糕的預感難道....

「記得...反而個時情緒好激動, 反而...反而記得....」

我捉住她輕抖的一對玉手:「馬教授除左對你打洗腦針, 冇對你...對你..做咩呀嘛?」

「咩?」

「咪..咩囉。」

言寄葉呆一呆, 一對可愛妙目向上看看,稍作思考:「哦~ 冇呀! 你諗乜呀, 我係記得打你既場面呀!」

「嚇死...條畜生佢敢掂你我就拆佢個女山墳!」

「好既野記唔住, 反而呢D記到..」言寄葉幽幽地說。

「嗯, 我一定會幫你記返起D好既野, 雖然依加我就好似個陌生人咁....」

言寄葉卻異常的溫柔, 反而用力握回我的手:「但我知道你係個對我好重要既人, 係咪?」

我搖搖頭:「係你對我黎講好重要。」

不過WIN中的病人是指誰?

但齊姑娘是個穩重的人,她不說的話一定有她的考慮。守護病人私隱也是護士的使命吧--我這時是這樣認為的。

「咁我地由邊度開始? 你唔會帶我去...奇怪既地方架可?」

「傻女, 點會, 先同你去我識你既地方先。」

手錶這時微震一下, 我抬腕一看--

[哥哥, 請到我懷裡來]

「唔好用D會令人誤會既字啊!」

[哥哥, 請溫柔的與我合為一體]

「喂, Kitty!」

[請到電腦科學大樓的操作終端]

是那件事吧。

Kitty說過解決了事件後, 就會展示我一些和末日有關的東西。恐怕, 即將看到的是我會為之震撼的東西。

「Kitty, 我同寄葉一齊黎。」

[好]

我和言寄葉換過衣服後便離開了房間, 絢香本打算跟住我們前往, 但是看到言寄葉也識做的說自己去練劍去, 不阻我們。

「絢香, 如果你以後都想跟住我地, 咁恐怕你要瘋狂練劍....」我和她說。

她看看我身邊不遠處的言寄葉道:「唔緊要, 我無事。」

女人, 特別是日本女人說自己沒事就代表真的有事, 我繼續說:「你都可以去搵自己既幸福, 我識個人叫舜兒, 係細左D, 但好仔黎....」

她卻一面受大擊的說道:「我...我先唔要你推薦男人俾我!總之你行啦!」

真是固執。

我和言寄葉手牽著手穿過校園, 又來到了Kitty那個房間中。

「砰!」

「砰!」

「砰!」

「寄葉!」我連忙護著她!

「做咩呀, 花紙咋嘛...」她把三條紅藍黃的紙條塞到我口中。

「吐!」我噴出花紙, 「Kitty! 好好玩咩!」

「哥哥呀, 我想恭喜你成功解決馬教授既陰謀咋嘛.....」

「嚇親寄葉點算呀!」

「哥哥, 你一見返寄葉後咁婆媽好似變左第二個人咁既...」

「你咪理啦!」

Kitty的語音功能比起第一次來的時候已經進化了不少, 現在雖然沒有模擬著我妹妹的人格, 但是其聲線已經自然得叫人心中發寒, 閉上眼不看真的會以為我妹妹就在擴音器的對面和我說著話。

言寄葉和Kitty算是第二次目面, 但第一次的時候那時正值我和馬教授決戰的時候, 應該不能算數。所以一人一電腦互相介紹後, 才進入正題, 雖然言寄葉一方的就只有說「我的名字是言寄葉」之類。

「哥哥, 呢份文件係英文寫, 恐怕你睇唔明, 所以我翻譯左大綱做中文俾你睇。」

「多謝你咁貼心啊....」看, 不念書的話連你妹妹的電腦也笑你!

「我想你做一個決定, 就係呢一份文件, 應唔應該上載到方舟網絡流傳落去。」

「....咁大獲?」

「呢份文件講既, 係世界末日既真相。睇之前, 請做好覺悟。」

「....嗯,你呢份文件點黎?」

「入侵啊, 馬教授既電郵連接大學內聯網, 大學又連接中文大學個網絡中心, 再連到聯合國位於深層網絡既伺服器中下載落黎, 似乎係方舟計劃既附件, 但被高度加密過, 只有相關人物先解密到, 但對我黎講, 唔係問題。快D讚我啦, 哥哥!」

「叻啦, 叻啦。」

言寄葉卻憂心忡忡的說:「阿平, 咁一定係事關重大, 你真係要睇?」

「睇啊, 點解唔睇。」

「我怕你會諗唔通...」她想起了自己。

「咁靠你拉我返黎啦, 寄葉。」我輕按她的瀏海。

接著那台放在我書桌上的新穎顯示器亮起, 顯示的是一份PDF文件。第一行映入眼中的文字, 已經足夠令人震撼。

[方舟計劃文件 只供最高權限人士閱讀 嚴禁外流否則進行處置 最高機密]

我不知為何緊張的看看四周, 當然沒有準備處置我們的人在。

[文檔編號0X0000001A 羅得計劃 計劃簡介]

羅得...?你那位?

「羅得係舊約聖經人物, 上帝毀滅所多瑪與蛾摩拉前, 城中唯一既義人。佢逃出罪惡之城後, 上帝降下天火毀滅兩座城。有學說指出, 所謂滅城天火, 係小行星。」

罪惡之城,滅世天火.....感覺接下來的內容會很糟糕。

我不自覺的微微握緊言寄葉的手繼續看下來, 雖然字數不多, 但每一行都是看得我觸目驚心!我不知道時間過去了多久, 但是我看完了文件後, 已經是汗流浹背, 好像跑畢了馬拉松似的!

「哥哥...」

「....」

「阿平!」

「.......」

「阿平!」

「係, 我係阿平!」

「你...你點呀..」

我抹去額角的汗珠, 張開微抖嘴唇:「我...我冇事。」

「喝啖水先。」

我接過言寄葉交來的一小瓶水一飲而盡:「哈! 唔該。」

「哥哥, 你覺得, 呢份文件應唔應該上載到方舟?」

文件中的內容我不打算完整的打出來了, 反正千言萬語可以總結成一句說話:人類滅亡, 是因為自己的愚蠢。

真是可怒也!沒想到我們會死在那群白痴的手上!

「.....Kitty, 刪除佢。」

「可唔可以解釋理由? 我既自我意識, 暫時未能進行呢種程度既思考。」

「呢份文件, 係罪證, 人類中某D白痴犯下史上最嚴重既錯, 引致世界末日!」我愈遠愈激動, 「所以! 刪左佢! 係新天地入面佢地浪費時間去追究, 去清算既話就太愚昧! 就將我地既死當成意外, 係天災就好!」

「原來係咁。」

「寄葉, 你...你明我咁做係為左佢地既好呀可?」

「我明白。」

Kitty這時好死不死的說道:「如果係馬教授, 佢大概都會咁做。」

.......咦? 等等?

我現在做的, 在馬教授難道不是一樣嗎?

這文件, 會令新天地中的人類互相清算, 殘殺, 是會毒害新天地的一種思想。

所以, 為了保護他們, 我決定要Kitty把文件刪除。

那些, 我和馬教授不就....

不, 不, 我不是他! 我不是他! 他是錯的! 我是..我是對的!

「我唔會錯, 你地呢班廢物, 為左令個D有毒既思想傳播係度亂講, 我點會錯! 無錯!」

馬教授的聲音在我腦中響起。

真是..糟透了...
文檔編號0X0000001A 羅得計劃 計劃簡介

我會係FB PAGE打返出黎, 因為唔關劇情事, 而唔係我想呃LIKE

https://www.facebook.com/lihkgvantablack/
瘋狂練劍
睇唔到
其實我未打

一打接實
寫左, 扔返俾你

BTW 真係唔關劇情事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞