【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
除左事前講我晚晚都有文
阿平呀⋯⋯
絢香真的走了???
講下琪琪

之前既羅醫生, 高神父, 馬教授, 許少傑 其實都係有理想既人, 我花左好多時間去寫佢地既理想, 但又唔係奸角自爆式咁講。老實講, 最終BOSS 我寫琪琪, 其實係好大風險: 因為佢並唔係咩為左人類, 為左未來, 探求生命意義咁既大道理。

如佢所講, 佢只係一個普通女仔。

前面「理想型奸角」既好處, 係佢地唔係為左咩膚淺既理由而作惡, 而係有自己既諗法, 無錯奸角的確有深度, 大家都會同情, 甚至阿平都受佢地既理想而影響....只不過, 略顯有D離地。

最終BOSS 女王- 琪琪既惡, 係由最普通既思路孕育。

講真, 讀者巴絲們, 如果真係世界末日, 為自己理想而作惡既人多, 定係因為自己「再無時間」, 「唔做唔得」而變成壞人既人多? 我相信一定係後者居多, 因為呢個世界普通人一定係佔大多數, 琪琪就係代表呢種心態: 由一開始做個好人, 但末日愈黎愈近, 自己渴求既野都係得唔到, 最終變成無所不用其極既人。

雖然無左理想式奸角的深度同道理, 但係相信大家會有共鳴, 亦係我選擇漸漸扭曲既琪琪作為成個故「最終之惡」既理由--

因為一但末日黎到, 大部分人都會好似佢咁, 佢就係我地心中既個份人性, 人類中既「最終之惡」。

希望大家會明白同對呢位最終BOSS產生共鳴, 當然我都會俾更多篇幅俾阿平帶住大家去深入了解琪琪既內心同心路。講真, 我真係好怕大家睇慣左之前有大道理同理想既奸角而接受唔到琪琪咁既理由而墜落
係, 咩事
話說今個POST應該完唔到
一日未發現屍體
都未可以斷定佢死左
未必既
咁冇人推咪完到
即刻推,推爆佢
想問下,樓主大約係幾時決定搵琪琪/女皇做final boss 咖? (如果涉及劇情安排的話,可以完故後再講)
但之前日日四篇文,而家日日得兩篇,仲有一篇係講耶穌呢
算啦,樓主都有正職,
無理由為咗serve 我地唔理正職d 野咖嘛.
(樓主以後出咗名,
做咗全職作家後又唔同講法 )
樓主不能未富先驕
我有時間都會幫手推
推呀推呀
推一推
就係因為未富先要搵食, 體諒吓

btw, 琪琪已滿16歲, 即係無衰11呢回事
末日都無分衰唔衰11啦
屌啦仲講
你個名
樓主啲頭盔大頂到小行星都擋到
正正就係琴晚果篇文琪琪想講既大道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞