【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
齊老大就陰陰濕濕屌屎忽啦
咪住………唔係仲有一個叫獅山十字會既組織咩?一直都係得個名但未出過場架喎
WIN 係地方, 獅山十字會係組織
…………………………sor
你真係有睇
唔知點解覺得少傑同阿平會做到朋友
Share言寄葉
no la 許生咁多女
係許少傑既心入面,言寄葉又點同後黎痴埋黎啲女
我諗許少傑個內心 唔多唔少都有愧於寄葉
淺談「奸角」

故事走到終章, 係最終BOSS即將出現既時候黎講下奸角。老實講, 我講得一個故事, 奸角既地係主角同等, 甚至更甚。但係作為一個第一人稱既故, 寫好一個奸角其實好撚難 最大問題就係主角同BOSS根本冇時間見面, 所以根本無辦法去好好著墨於奸角身上。好多時睇戲睇書, 都會出現奸角突然開始解釋來龍去脈既場面, 我就覺得好唔掂既, 所以我都盡量避免呢種畫面。以馬教授為例, 佢既動機, 計劃就係由絢香, 齊老大, Kitty等等佢身邊既人揭露, 而唔係「哈哈哈, 是咁的, 我當初........」 咁樣。

奸角既第二點就係動機, 事實上個D想統治天下, 要毀滅所有等等咁既理由真係ON撚9 只因為佢係奸角, 所以佢就係奸。咁樣我都係接受唔到。好啦, 咁何為一個我滿意既奸角呢? 我最鐘意既奸角就係「影響左主角既奸角」, 奸角既思想, 主張, 會影響到主角既價值觀, 引起主角思考, 甚至認同, 咁就係我認為最好既奸角。

呢個故入面當然我都令奸角們有血有肉有動機, 許少傑既「方舟上既空虛生命唔算係生命」, 羅醫生既「愈近末日, 人就愈痛苦, 應該係最快樂時安樂死」, 高神父既「犧牲異見者維持宗教, 令教徒可以無恐懼咁迎接末日」, 同馬教授既「舊地球既思想會荼毒新地球既人類」........每個奸角都有佢地主張, 我保證終章入面既都係。

我記得「進擊的巨人」入面有一句, 我係好深印象: 世界上無所謂好人同壞人, 好人壞人只係我地用黎區分對自己有利定有害既人。希望係終章之中, 大家同樣會鐘意我地既最終BOSS , 多謝大家一直支持
化身AI要俾你意淫既
一直定位都係梟雄, 不過我唔排除任何可能
我其實都幾鐘意呢個角色........
許少傑其實幾man
我鍾意呢點
如果真係寫方舟爭奪戰, 應該會用佢做主角
奸角要比主角寫得更加似一個人,而唔係一個典型人物,小說先會好睇。
屌你出外傳啦
最好出埋屌kitty重甜
你夠J未夠秤既女神啦
痴線, 冇
前傳又唔同外傳Wor
後話啦呢D
有張圖又好笑又講得岩
奸角有理想, 有主見, 有計劃
主角只係專阻鳩人
返工返到好唔開心
又頭頭碰著黑
就好似主角知道寄業失憶果種唔開心
返工返到好唔開心
又頭頭碰著黑
就好似主角知道寄葉失憶果種唔開心
I Know that feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞