【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
睇上去似計中計
有諗過佢唔係咁簡單始終係404小隊既人應該唔會一無是處
視后扮25仔 一黎可以輕鬆上船 二黎可以令阿平身邊無哂負累
絢香
唉我屌 棄故 慘過言寄葉比人中出廿連發
日本妹死左我罷睇
日本妹出場之後,言寄葉既光芒已經完全被蓋掩
你罷睇我罷寫
其實唔係
繼續吧 我等緊
你特登寫成咁仲話唔係
為左呢個故 開ac,
我相信有好多人其實有睇故但無留言
已將故事重看多次,請留絢香
攞呢度做一個例子
本來有一個版本絢香係唔會跟阿平去華富村, 我本身都係諗住咁寫
但係絢香呢個角色係我腦中作出左決定, 就係佢既角色性格一定會跟佢去, 即使我呢個作者都阻止唔到, 如果唔係呢個絢香就唔再係一路以黎既絢香。所以搞成咁可以話係呢個角色自己既選擇...
多謝支持, 估唔到我既故都可以吸引到人為左個故而開ac
我明你個思維
但你種講法俾人感覺係不負責任同失控

利申 唔介意d角色有咩下場,合情理就ok
哦, 咁我都寫左成個夢永恆篇俾寄葉呀
海風吹到我臉上, 我曾希望這一切只是某場惡夢。但是, 張開雙眼, 看到倚在船邊杆欄的視后我便知道眼前的是那令人可憎的現實。 視后把上半身倚在船邊, 不知是無意還是有心的擺出誘惑的姿勢抽著煙, 回頭一看我便馬上發現我已經醒來。

「呼..」視后呼出白煙, 「就諗緊你幾時醒。」

雙手雙腳被綁, 我只能坐在甲板上瞪著她。

「我無封你口, 你要鬧大可以鬧。」

「.........」我不發一言。

「你咁望住我都冇用, 我只係按偵探計劃行事, 而且你都好明白咁係唯一方法。」

他們把我交出去...可能只是無可厚非, 但是我現在才不理會這些事!

「絢香..佢點樣。」我不想接受那個事實。

只要沒有親眼看到, 我也不會接受!

「佢? 唔知Wor, 死左掛。」視后避開我眼神, 「我點知咁多。」

「...佢係無辜架! 屌你老母!」

「我地有邊個係無辜! 」似曾相識的對白, 「為左你已經死左咁多人, 我只希望東條絢香係最後一個!」

「我...」我一時語塞。

「所有人, 所有人都係因為你而死係女王手下, 齊老大講過要保護大家, 我地係做緊岩既野!」

「絢香....」我低下頭, 像個廢物一樣流下眼淚。

船頭指向九龍半島--女王的勢力範圍。我們劃破天空與海洋, 陽光絢爛到令我想吐, 天氣好像馬上忘掉了絢香為我犧牲了似的, 嘔心死了, 快點世界末日吧。

而且, 她還是白白犧牲!如果我能動手, 也許真的會切腹謝罪吧。

「你地點解唔同我講。」我抬頭望向視后那女人, 「我可以自己去獻身, 咁樣絢香就唔使...」

「你覺得會有用? 寄葉唔會俾, 絢香唔會俾, 佢地只係一班短視而自私既人...」視后扔掉煙蒂到海上, 白白的一小截香煙馬上被滾滾白頭浪吞噬掉, 「但我地係做大事, 呢D係必要之惡。絢香既事......我好遺憾。」

真是虛偽。

虛偽得我想吐。

果然是偽人啊, 視后!

我沒有回話, 視后冷冷的看看我, 輕嘆一口氣:「我地會幫你照顧寄葉同小莉。」

「你咪掂佢地!」

「哼, WIN已經無左, 唔靠我地佢兩個可以做到咩?」

我再次語塞。

展露出真面目的視后不但思路敏捷, 而且冷靜無比, 會當時那個一哭二罵三踩地的廢柴女判若兩人, 恐怕從遇上她開始她已經在貫徹著「視后」二字, 一直在飾演著廢柴女的角色。

「就上岸, 你做好心理準備..文雀。」說罷她頭也不回走回船倉中。

綁著我的是鐵鏈, 鎖頭...德國貨嗎, 有點難對付, 而且身上的東西也被繳空了, 空手是沒法解開這鎖的。再說, 解開了後我也沒法對付一整船的人, 現在也只能被帶去女王面前吧。

與IFC和會展一帶一樣, 填海得回來的土地於沒人維修和清理排水系統下漸漸被海水淹沒, 現在九龍那邊的海岸線已經是全然崩坍, 文化中心被海水淹沒, 連鐘樓也泡在海水中, 至於天星碼頭也有一半變成了廢墟浸在海水中。恐怕不用世界末日, 只要再來一個颳風, 整條海岸線就會消失不見吧。

中式木船直接停在星光大道旁, 接著一架小艇沿被水淹沒的都市向我們滑來, 我被兩個人抬起扔到艇上, 撞擊使我背脊發痛。

「啪!」

「呢條友仔就係楊子平啊!」駕船的人看看我, 舉手打了我一巴掌, 「你個賤人, 總算捉到你!」

倒好, 至少我死前能知道誰是女王, 最好可以問她為甚麼千方百計, 連武裝直昇機也要用上來捉我。

「咪打咁重手呀。」視后敏捷的躍到小艇上, 「等陣女王扣獎勵。」但說完她又踢我一腳。

「捉實啦姐姐仔!」

小艇發出震動, 馬達揚起波浪, 使我們的小艇沿彌敦道往前滑行。如果我不是被視后這叛徒捉住, 坐快艇遊彌敦道會是很有趣的經歷, 大概我會帶小莉來試試看, 但在我要盤算的是如何脫困!

但剛剛海邊已經看到有持槍分子在看守, 甚至有土製大炮對準海邊, 即使脫困逃回港島也不是易事。

無計可施了嗎?

小艇穿過中間道, 我們穿過了正在沉降的尖沙咀海邊, 到達了真正的彼岸。

濃烈的大麻和鴉片燃燒發出的臭味飄揚到空中, 視后掏出三支大麻煙交給艇戶, 好像用某種貨幣付款似的。瘦巴巴的艇戶如獲至寶的收好大麻煙, 向視后躬身後就原地抽了起來, 還躺在船上哼著歌。

旁邊的二人再次把我抬起, 視后走在前面好像很熟悉道路似的。

「到啦我地, 文雀, 我地係呢度永別。」

訊號山公園。

從這兒可以望到下方被水淹沒的沿岸一帶, 甚至是遠方的港島北邊, 現在寄葉就在我視野中....只是, 太細, 太細。

「為你特別準備呀文雀, 法定古蹟, 好好享受下啦。」

兩個壯漢把我扔到訊號山公園中央, 帶著英式風間, 紅啡交錯的高塔, 然後把門從外鎖上。

「記得唔好鬆懈, 呢條友走佬高手黎。」視后好好交代兩個壯漢防止我逃跑的措施後,就把我鬆綁掉。

就這樣我被囚禁於訊號山的訊號塔上, 等待宿命的審判。

「女王聽日就會過黎, 如果佢走左你地兩個死硬。」

「係..」

「所以, 今晚唔好Weed啦, 你地有份捉佢, High到世界末日都得, 個D田入面既草會全係俾我地爽,哈, 到時我心情好可以同你地兩個Happy下.....但係, 看實佢!咪俾佢走!」

「收到!」

「噹! 」一聲, 信號山的鐵閘被鎖上, 縱橫廟街, 遊客區多年的我--「文雀」, 被這樣的一個電視台暗星算計, 連齊老大的手下也花了九牛二虎之力才捉住的我, 竟然裁在這兒。

還犧牲了絢香。

我抬頭看天, 螺旋樓梯像是無限往上伸展的看不到盡頭。

不過, 最多也只能囚我52天吧, 這東西可不能撐下小行星滅絕的一擊。

如果真的囚到世界末日, 那算是終生監禁吧。

對不起, 絢香。

我連幫你收屍, 好好安葬你的機會也沒有。

眼淚流下, 我登上樓梯把自己藏在那兩個手下沒法看到我抽泣的角落。

也許....這才是正確的做法。

別要更多人為我而死了---和視后剛剛說的一樣:我只希望絢香是最後一個。

寄葉, 恐怕很快就會知道消息吧。

但請你別來救我。

小莉需要如母親一樣的照顧, 而且萬一連寄葉也...

我連想像的勇氣也沒有。

只有這一點不可以。

絕.對.不.可.以。

突然我想起了一件事: 即使我沒法得救, 即使我沒法逃出, 至少我也要和女王同歸於盡, 這樣才可以保障小莉和寄葉的安全。

我好想念你, 寄葉。

在塔中百無了賴, 我到處參觀這座歷史古蹟。由其說是參觀, 我更像是在考察, 在尋找逃走的方法, 但是他們卻連窗戶也焊上。一想起這塔的歷史, 末日下最後的用途竟然是用來囚禁我, 還真是受寵若驚, 也有點對不起前人呢。

當然這兒的前人包括絢香。

看來短時間的逃獄是沒法, 現在先把注意力集中到一點: 和女王同歸於盡的方法。
樓主,如果你冇吹大既話,快啲睇下呢個post

有精神病,曾經以為自己係推背圖預言提及嘅聖人,你問我答
https://lih.kg/bNpMAS
呢種角度失控嘅講法我之前睇書都有聽過 寫作到某一個地步嘅時候 個個角色嘅性格同習慣已經固定 呢個時間角色好多嘅行為都有概定嘅答案 如果佢唔做個樣野 佢就會違背左佢嘅角色設定 咁佢仲係咪佢呢 定只係淪為佢家筆下嘅一個傀儡 講講下好似off topic 左
一次過追哂 好正
女王係咪主角ex
尋日上堂要我present 2分鐘,所以我用咗2分鐘嘅時間去宣傳呢個古

以下係我發言嘅全文:

有無諗過,如果你知道出年嘅今日就係世界末日,你會用點樣去運用黎緊嘅呢一年時間?無論你有無諗過到好,都可以去睇下一個最近係網上連載,叫”末日下的那些人”嘅小說.我今日就想用兩分鐘嘅時間介紹下呢個故事.

有一日,美國太空總署發現,有一個隕石會係1年之後同地球相撞,毀滅地球.各國政府聯手製造咗好多嘅太空船,運走咗過半數嘅地球人離開,但仍然有好多嘅人被遺留係地球上.而呢個故事,就係描述留咗喺地球嘅主角,同佢身邊嘅人係世界末日前所發生嘅事.

我會推介呢個故事嘅原因有兩個.首先,我覺得作者對唔同人響面對世界末日前嘅心態描述做得好好.主角係故事開始嘅時候係抱住靜靜地觀察世界末日嘅心態行事嘅,但佢係旅程入便遇到好多唔同嘅人,而呢D人亦令佢嘅諗法有所變化.讀者係睇住主角嘅經歷,就會好自然地代入咗主角嘅角度去睇住故事嘅發展.除咗主角之外,故事入面嘅其他角色亦因為唔同嘅背境而令佢地對末日有唔同嘅行為.當中有人只求每日享樂,亦有人成立組織希望繼續保護弱少.作者利用唔同嘅人相法與行為,好立體地描述末世嘅時候個世界變成點樣.

另外,作者對唔同場景嘅分配亦做到好均衡,敘事嘅場景與動作場景分配得宜.加上個故事嘅設計好貼近我地.由於個故事主要發生在香港,讀者們對故事所發生嘅地方(例如中央圖書館,香港公園,蘭桂坊等)都會感到好熟悉,亦令大家有在睇故事嗰陣有更容易共鳴感.

個故事現時仍然係連載緊,亦即將進入結局篇.我希望大家聽完呢兩分鐘嘅分享後,會引起大家對個故事嘅興趣, 多謝.
受寵若驚 我會加油寫好個結局不負眾望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞