【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
補完數,係時候出今日既文
女王Play岩唔岩
一篇尋日, 一篇今日, 好啦夜D我再出篇.....

樓主係救世英雄
NTR 綁住呀平責弄,要佢係言寄葉面前講服從女王大人
你睇下邊個最想NTR
冇呀妹控
「我一講真相你就醉, 你又連續拯救左人類兩次, 你真係覺得巧合? 我寫開書, 呢D技倆我都有得賣弄, 世界末日呢D野本來就唔易發生, 文雀, 我想講既係, 你有冇諗過我地活係一個可能係某個人筆下既小說世界?」

世界末日近了, 她終於也瘋了嗎?

「哈哈哈, 如果真係咁, 咁我要加甜。」

小說世界外的讀者:「哈哈哈, 我都想加甜。」
Btw,唔係用inception式結局下話
唔係, 呢段係我覺得好玩加入去ONLY
順帶一提本來求婚時控制投影機個怪人, 本身主角會埋去道謝但劇情唔俾我咁寫, 佢個名就係叫V.T Black....
…………………
那個關於絢香的討論, 我們稍稍遠離小莉再進行, 因為我們知道小莉的確很黏這個來自日本的大姐姐, 我和寄葉在一起時, 很多時候也是絢香在照顧小莉。

討論比想像中快完結, 原來我和寄葉在這問題上也抱著相似的態度。絢香對我有好感, 這我當然知道, 寄葉也知道, 但是我喜歡的只有寄葉一人。可是末日下, 每個人也想和自己喜歡的人在一起, 我對她的確有點..憐憫。所以我其實很怕寄葉生氣, 但原來她也一樣。她知道, 我又不能拒絕絢香是因為末日臨近, 她也不討厭絢香, 也想我能給予絢香少許溫柔, 所以只要不到達牽手的程度, 她能接受。

「唔拖手就得?」

「係唔可以比拖手更進一步。」寄葉嚴正澄清。

「即係餵佢食野, 俾佢訓膊頭就得?」

「嗯..嗯....」

「其實你接受唔到, 我可以做衰人。」我板起臉。

「唔係啦, 佢都真係慘...又返唔到日本, 即使返到去個邊又冇人冇物...」

我搔搔頭:「寄葉, 我只鐘意你一個, 如果你難受既, 邊個我都可以拒絕。」

「好啦! 婆媽! 岩岩咪講好左, 我唔介意呀!總之! 唔準比拖手更親近!」

「係, 係, 老婆大人。」

「仲有! 咁係因為末日咋! 如果唔係世界末日, 我連你見佢都唔俾!」

「你呀, 就係唔老實。明明關心佢感受。」我輕彈寄葉鼻頭。

「哼!」

「好啦, 先集中正經事, 我諗小莉留係度唔會有問題既。」我回頭看正在畫布上塗鴉的小莉, 微金的頭髮閃爍著光暈, 「我同你去搵齊老大先, 定搵個痴線佬先。」這兒的痴線佬, 指的自然是指許少傑。

「呃....阿平..」

「好啦, 你直接講啦, 我點會怪你。」

「我想睇下小傑..有冇事先。」

「好, 就咁話, 偵探要搵一個人唔會太難, 我等陣搵佢。搵到許少傑後我地就返WIN, 質問隻老狐狸想玩乜野。」

「好, 多謝你, 阿平。」

寄葉想我包容許少傑, 我想寄葉包容絢香, 我們這方面也很夾得來, 當然我們心中明白那個人只是一種內疚, 或是一種憐憫, 我們愛著的都是對方。

「文雀---你係邊呀呀呀~~」視后的叫聲在中座內回蕩著。

「唔使理佢, 咁我地下一步...」

「文雀雀雀雀雀~~~~」

「............」

「好啦, 應下人啦!」寄葉吃笑道。

我走到欄河旁:「乜料啊, 廢柴女!」

「你..!!」她用力踏地一下, 「落黎!」

「你講下咩事唔得既!」

「係咪係要我係度唱山歌咁叫啊, 我淑女黎架!」

「睇得出, 熟到就爛個種!」

「嗄?」廢柴女聽不出我對她年齡的諷刺。

我不想和她隔著幾層樓在吼, 所以走到地上的中庭找她。

「你知唔知其實我係一個時裝設計師?」

「......嗯?」甚麼鬼。

「想唔想睇下我既最新大作。」

「唔想。喂, 槍王, 表演下你個招三段擊黎睇下呀喂......」我走向站在一角擦槍的槍王。

「喂呀, 文雀呀, 睇下啦! 喂呀!」

神經病...這廢柴女真的是無聊到極點了。

「唉好啦好啦! 點呀!」

「絢香, 你可以落黎啦!」

「喂...」我望向廢柴視后, 「你對絢香做左咩黎。」

「幫佢襯套衫嘛, 佢之前著黎著去都係運動衫, 太無聊。」

「你唔係叫佢著禮服揮刀下嘩。」

「唔係啦, 佢話寄葉都有套戰衣, 所以都想我幫佢設計下, 好啦其實係我逼佢...」

別給我把重要資訊放到最後! 原來這一兩日沒見到絢香就是你這廢柴女捉了她做東洋娃娃嗎?!

絢香從我剛剛的樓層走下來, 果然身上的打扮變成了...

「Wow...」槍王的視線被吸引住。

「哎, 唔錯。」N展, 偵探也是。

絢香束了一頭馬尾, 帶上了CAP帽, 上身是短身外套和露指運動手套, 頸上纏上了一條圍巾, 還是槍王那種蒙臉用的三角長圍巾。外套內的就是運動背心, 剛好露出了她的纖腰, 腿間也系上了帶著飛刀,手槍和刀鞘的紅色腰帶。下半身就是牛仔褲, 但是右邊褲管被裁掉至大腿頂端, 換成了長筒襪, 腳上就是紅白短靴。

「.....靚呀呢!」

「條褲係咩料, 你對右褲筒有不滿啊?」

「不對稱先靚, 岩唔岩你口味先。打女型象就應該係咁。」

「咳! 做得好.....絢香!」我走向她。

「阿平..你覺得點..?」她拍拍刀鞘, 甚麼意思, 不滿的話會砍我?

「你著咩都靚。」

「我..我我我約左槍王睇佢個招三段擊, 我走先啦!」

害羞嗎?

「岩啦, 我都要搵偵探。」

槍王帶著絢香到園子中練習三段擊, 所謂三段擊就是槍王的其中一個絕技, 花式射擊的一個變種。

「文雀, 有決定?」

槍王把一個鐵罐放到地上, 退開大約十步左右。

「嗯, 小莉交俾你地照顧, 我同寄葉去搵許少傑。」

「合理。我知道咩人有佢消息。」

槍王站於罐子前, 持槍對著假想敵警戒對峙, 手腕貼近槍袋。

「然後, 我地就會去搵齊老大。」

「我諗你搵佢真係冇咩用,」偵探搖搖頭, 「條友仔, 根本一早知道有事發生, 仲由你地死。」

「呢層...」話說你好意思說齊老大, 沉船那事我還記著呢!

「不過, 出面好危險, 特別係你, 我諗你要人幫手。」

「砰!」

槍王拔出左輪, 第一槍射飛鐵罐, 罐子爆出火花飛到空中, 接著於空中槍王開第二槍, 擊中正飛行的罐子, 罐子激射而出, 最後槍王盯準去勢, 瞬間射擊第三槍, 把罐子射穿, 旁人只會聽到一下槍聲, 但是其實那是因為槍王的瞬間射擊幾乎重疊在一起, 其中兩次還是射中正高速移動的罐子, 就如絢香的燕返斬一樣。難怪她會被這一招所吸引呢。

「哼。」槍王滿意的吸一下雪茄, 「呢招對你太難, 由基本學起啦, 喂, 文雀, 你會預我架可。」

「當然。」我向他說, 這是我來這種的第二個目標, 「有人幫手我最放心。」

「過獎。」

至於第二個人.....偵探的洞察力很好, 但我就是不想和他同行。N展的長處只能在他工作室中發揮, 作家也沒甚麼實戰用處, 那麼剩下一人....

「我! 我! 我! 文雀, 今次我要証明自己唔係花樽!」視后不知在雀躍個甚麼鬼。

槍王拉拉牛仔帽:「文雀, 你肯定?」

「我肯定...唔要佢。」我鄙視她道, 「花樽都至少可以扑濕人, 呢條女除左靚同有個洞可以插野入去, 重有咩似個花樽? 我, 槍王, 寄葉, 絢香, 就我地四個。」

「喂呀!槍王你都咁睇我! 我又要去呀! 唔呀! 文雀呀! 帶埋我啦!」

「我地唔係去玩呀小姐..」

「總之我又要去! 我要去!」視后大吵大鬧。

「偵探, 搞掂佢。」

「嗯。咁COOL先係我地識既文雀啦嘛。不過你地出到去真係要小心, 隨時會死。」

「唔呀! 文雀! 帶埋我! 帶埋我!」

「無問題, 我地四個處理到, 你知道許少傑係邊?」

「光頭佬知, 我等陣去問佢。」

「唔準無視我! 文雀! 偵探!」

這廢柴女, 發甚麼神經啊!

「你真係要去?」

我決定要她閉嘴。

「係呀! 我幫到手架!」

自我證明, 這女人到現在也沒有變, 因為有點姿色有點演技但無法上位, 證明自己成為她末日下最後的願望。

「帶埋你啦唉, 你死你事, 我地唔會救你喔?」

「好野~~!」

「呢條女仲幼稚過小莉...」我看著她的背影道。

「我同意。」偵探點點頭。

槍王收回左輪:「咁我地今日準備一下, 聽日出發。」

「好, 絢香, 你咁著真係幾好, 活動冇問題你自己又鐘意既, 咁繼續著啦, 我地聽日出發。」

「收到, 阿平!」
平x寄葉x絢香
終於LIVE到
番左工成日乜都冇做過就係係到追估
好好睇!
樓主加油
推呀
唔好quote原文
有人幫手?
有你幫手?
你睇呢度幾多人幫你執字
樓上唔好quote原文
終於LIVE到
番左工成日乜都冇做過就係係到追估
好好睇!
樓主加油

THX 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞