【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
返新工加油

我預備辭職了
我都辭左職黎mon post
因為遲下會比較忙, 今晚我竟然已經諗好晒成個終章
祝大家同各角色好運..
咁不如一次過出晒
「叮~」升降機到達齊老大所在的樓層。問題是, 這下「叮」是肥貓用口發出的, 這原始的液壓升降機才不會有這麼貼心的音效。

「肥貓? 你係度既?」

「我唔係度係邊度啊, 照顧岳父大人嘛。」他得意的笑道。

「小心齊姑娘聽到就踢你個肥屎忽。」一見到這人, 我就忍不住口沒遮攔起來。

「哈, 不知幾爽, Halo 寄葉, 絢香, 咦兩位係....」

我再次把槍王和視后介紹給肥貓認識, 恍子自然也是「舊同事」。可能偵探說得對, 我不喜歡暴露自己的過去給人家看, 特別是404末日小隊的事, 據我所知, 不少人其實是支持方舟搶奪軍的, 對他們而言我們是政府的走狗我叛徒。

「齊老大啊, 好似同齊姑娘係房......」

我打斷肥貓說話:「等陣, 我地又唔係咁趕。視后, 跟我過黎, 其他人係齊老大房前等, 絢香, 唔使跟黎啦, 乖。」

帶著視后的我穿過走廊, 我看到她一開始也是想說點甚麼俏皮話之類, 但看到我的表情她應該也知道我正在認真, 也閉上她的嘴。

「好, 等陣。」我檢查一下這兒沒有偷聽器, 然後說:「視后。」

「...係, 係度。」她也不習慣我一臉正經的樣子。

「我地之前一路都係信齊老大, 404個時係, 我之前都係...但, 我想你幫我做D野。」

「嗯?」

這女人總算有點用處。

「以你做戲既經驗, 幫我辦別齊老大係咪做緊戲。」

「文雀, 你唔信佢?」

「我..我唔係, 但係..我覺得齊老大好似有野..都唔係似架啦, 佢一定有野暪住我地, 我想你幫我確認下, 始終做戲你先係高手高手高高手, 係咪?」

這女人尋求的, 是別人對自己的認同, 是屬於那種一送高帽就飄飄然的無腦女人。

「..嗯, 好。」她也簡單的答應。

回到齊老大房前, 我們叩門內進。

「入黎....係你地啊, 阿平, 寄葉冇野嘛?」

「冇野。佢已經好返晒。」

齊老大笑笑道:「呵呵, 咁咪好囉, 飲得杯落囉! 齊姑娘, 你出返去先。」

「係, 爸..爸。」齊姑娘正式的點點頭, 轉身和肥貓離去。

「好耐冇見啊, 視后。」

進入齊老大房間的, 就只有我和視后二人。

「齊SIR...齊老大。」

「叫返齊老大啦, 我唔係阿sir好耐。」

我和視后坐下, 齊老大幫我們剛倒一小杯酒, 然後輕呷一小口。我們聊了點往事, 聊了三號的情況, 聊了我和寄葉結婚的事, 那麼----

進入正題吧。

「出面搞咩, 又塔又鐵馬咁呀, 鬼死咁緊張。」

齊老大哈哈一笑:「仇家多呀, 多得你唔少。」

這老狐狸!

「都唔係今日先突然多架啦。」

齊老大視線穿過我和他的平底玻璃酒杯:「阿平, 你想講乜野。」

「女王.....你知道幾多野。」

據我所知, 是全部。

「女王? 咩女王? 如果你係話個套日劇.....」

「夠啦齊老大。」我把酒杯放下, 發出清脆的噹一聲, 「呢度都係自己人, 無需要暪。」

「.....阿平, 你唔信我?」

「正係因為我信你, 我信過你! 」我略略按下有點激動的情緒, 深呼吸一下, 「我先唔明白你。」

「我冇諗過要得到你既明白, 你信我就得。」

視后嚇得不禁作聲, 但她一對眼珠還是瞪著齊老大的臉上表情。

「出面, 依加已經幾乎有400人, 如果女王揮軍攻過黎, 我地擋唔住。」

「阿平, 佢唔會。我相信佢唔會咁做。」齊老大瞳仁閃爍洞悉未來般光芒。

「我地尋晚俾20幾人偷襲, 有刀, 有槍, 連機關槍都有,你同我講唔會?」

「係呢度就唔會。」

「如果你知女王係乜鳩來頭既, 你講一聲, 404末日小隊刺殺一個女人係好易架咋!!唔好攞無辜既人黎較飛!」

齊老大搖搖頭:「你做唔到, 而且我只係估下估下。」

「點解我會做唔到。」我故裝一個邪惡的笑容, 「冇咩人我係落唔到手。」

「言寄葉?」

「我....」我被他打斷了半秒思路, 「你唔好同我玩強詞奪理!! 出面400條人命, 細有手抱既BB, 大有成百歲既阿婆, 出左咩事你負責得起咩!」

齊老大露出我未見過的複雜表情:「事實上, 我冇得揀, 阿平。我真係無得揀。」

「你係大佬, 你點會冇得揀。」

「你真係覺得移動400人係一件咁易既事? 你覺得路上既防禦強D定係WIN既防禦強D?如果我地搬到新據點, 女王既人再進攻既話點算? 又搬啊?!」

連續幾個問題我被齊老大問得啞口無言。

他說的...是事實...

「阿平, 我明你為大家著想, 但係我有我理據。事實上, 將楊子平交出去就一了百了,平平安安, 你係咪想我咁做?」

背後的大門突然被踢開, 寄葉沖到我身邊舉槍指向齊老大準備踢擊, 絢香拔刀指向齊老大, 槍王右手探向左輪, 嚇得齊姑娘馬上飛奔過來。

關係好了呢。

但她們一直在偷聽嗎?

「你睇, 我只係講一句, 差D死左三次。」齊老大輕輕挪開武士刀。

絢香激動的大喝:「如果你敢交阿平出去既! 我唔..唔會放過你!」

「絢香, 冇事, 放心。」我安慰她道。

「我講下笑啫, 嘻嘻。阿平, 我諗今日差唔多。」

「.....哼, 你好好考慮下, 依加咩環境, 出面有咩人!」

「我會。之前幾次, 都辛苦晒你, 阿平。」這位從廟街帶我離開犯罪世界的人, 突然我覺得老了很多, 很多, 由其說老, 不如說是蒼然。

齊老大說的, 也許沒有錯---他面前沒有太多選擇。

現在附近生還的人, 因為食物漸少和不同原因, 幾乎也來投靠我們。

移動的話, 風險也不低。

那麼只剩下原地抵抗和投降交出我的兩個選擇, 齊老大當然會選前者。

看來, 我還真是沒有當領袖的天份呢。

我們能擋多久?

女王是誰? 為甚麼要指名於我?

感覺問題愈來愈多。

天色漸暗, 我跟蹤齊姑娘派發食物, 人變多了, 食物量也變多。還好來投靠我們的人之中有漁民, 有獵人, 有廚師之類, 一時間不會有問題。

齊老大背負的, 比我們想像中更多, 選項也比我們想像中更少。

「抱歉」--這一句說話, 我沒有說出口, 雖然我知道是我欠他的。

把東西忙完後我又去了找貝兒, 她還是老樣子, 說話輕輕鬆鬆. 但字裡行間總是帶點苦笑和黯然。始終她現在頸子以下的地方彈動不得。

「...所以, 你覺得點解齊老大佢會覺得女王唔會攻擊呢度?喂, 飲慢D, 慢D啦唉! 你睇下你!」

「咳! 咳! 咳! Sorry , 阿平, 整到你....」

我抹掉水:「你細佬呢?」

「應該就返架啦, 唔好意思...要你餵我飲水...」

「點會, 我..我有份害成你咁。」

「話左唔關你事囉, 我本身遲早都會咁架啦, 諗住末日就唔使受, 哈哈..我真係天真。」

貝兒....我心中一陣悲傷。

「講返齊老大, 我都唔知呀, 你仲大我幾年, 你都唔明我點會明啫。」

「你讀書多過我啦嘛!」

「嗯.....我覺得問題左於個信字。」

「信?」

貝兒點點頭:「嗯...信, 齊老大一路都講緊個信字, 佢只係相信女王唔會進攻WIN, 換句話說, 女王係一個齊老大相信既人, 我只諗到咁多。」

「咁死啦, 呢個世界上冇人知道齊老大識幾多人, 更唔好講佢信邊個唔信邊個。」

「或者, 佢覺得個女王係好人?」

「冇可能。」我斷言否定, 「你俾佢D人追斬過你就明。」

貝兒笑著說:「咁我先唔想明。」

「好啦, 我唔阻你休息啦, 喲! 舜兒!」

舜兒從房門走進來:「阿平, 麻煩到你唔好意思。」

「寄葉咪講過, 我地屋企人黎架嘛。」

「係Wor, 恭喜你地新婚。」

「多謝, 嘻嘻, 咁我走先啦。」

貝兒高聲叫道:「去洞房啊?」

「你早D訓啦, 貝兒!」

貝兒做過鬼臉和我別過, 我離開她的病房, 回到我和寄葉那熟悉的房間。世界末日下的又一天又這樣過去了, 問題, 危機, 謎團.......有時真的想和寄葉找架帆船或飛機之類, 遠走高飛去。但當然, 這是不可能的, 先不說重重條件和物理上的障礙, 這兒...這兒才是我們的家。
唔識念力打字
我跟齊姑娘派發食物
Nier Automata
如果末日前我只睇一個故事, 就係呢個
終生創傷
咁識唔識念力控J
控完冇力出文

其實我有時會代入Automata啲風景
每個人都有佢既故事...都有佢要尋找既意義
咁快就咁潺
我們決定留在這邊一段時間, 不說WIN安不安全, 我和寄葉也想留在這兒, 和大家共渡餘生, 只剩73天的...餘生。如果齊老大說這邊安全的話, 那麼我也只能相信, 留在這兒沒問題。再說如果WIN面臨危險的話, 我怎能自己一個人逃跑。視后和槍王也說這邊需要人手, 暫時也留了在這邊, 不過我不知道視后能發揮甚麼作用就是了。

只不過我們沒有接小莉回來, 始終這邊的安全是建基於齊老大的信心, 但中央圖書館可是結結實實的堡壘, 她的同學也在那邊, 小莉待在那邊多一會兒也是好。也許把女王解決掉後, 才接她回來吧。

我最近把一直以來拍的照片加上說明文字整理好, 算是一個記錄吧, 準備在最後的日子送到Jarvis那邊射到方舟上, 那麼至少我的第一身經歷能流傳下去。

「阿平。咁夜都未訓?」

在平台抬頭看著那引致末日的小行星時, 背後傳來絢香的叫喚。

「啊, 絢香, 我就啦, 想出黎抖下氣..」

她走到我身邊坐下:「掛住小莉?」

「嗯, 唔知個死肥仔仲有冇恰佢。」

絢香把頭靠到我臂膊上:「佢咁叻女, 處理到既。」

「絢香...」臂膊傳來一陣蘇麻, 我還是心中有點..那個。

「唔拖手就得啦嘛。」

我心頭為之一震:「你...你聽到?」

絢香壞笑道:「你唔見我個時落樓係同一層?」

「.......」我無言以對, 原來她一直知情。

「齊老大同佢齊姑娘好似關係好返?佢地以前係點。」

絢香幽幽道:「嗯...佢地變得疏離應該係齊姑娘嬲左佢。」

「下? 點解啊?」

「聽講...齊太死個單車禍, 係齊老大拘捕既幫派餘黨尋仇。」

禍不及妻兒, 從來只是武俠小說的謊言。

也許和馬教授一樣, 齊老大的世界早已經末日。

但是他卻沒有動搖過。

「所以齊姑娘就嬲到自己爸爸到依加...」

絢香閉上眼:「我個時多數跟馬教授行動, 所以詳情我真係唔太了解。」

我也聽說過, 齊太太是死於車禍, 但原來不是單純的車禍....

「咦, 咁樣槍王應該知呢件事。」

「嗯? 我唔知Wor...」

我道:「我地小隊中, 只有槍王既技術係純戰鬥, 點解一個查商業犯罪既人, 要神槍手? 我聽講過某個幫派, 係前任大佬被人拉左後, 餘黨被一個槍手通通做低既小道消息...睇黎就係...」

「哦.....」絢香點點頭。

「對唔住, 唔應該講呢D野你聽。」

她搖搖頭:「點會, 你講咩我都願意聽。」

「絢香, 如果唔係世界末日......」

「我知, 寄葉連見我都唔俾啦嘛。但我地依加...依加就係等緊死...」

「你喊呀?」

「冇..冇呀!」她坐直身子抹抹眼框, 「你仲有冇帶住? 個..個御守。」

我掏出之前絢香在中央圖書館出發前交給我的粉紅色五角形, 寫著"東京大神宮"的御守:「呢個?」

「嗯...雖然係冇血花鑽咁貴重, 但我都想..你會帶住...」她看著我手上的戒指, 扁著嘴既說道。

「好啦, 雖然唔知有咩用, 但我會帶住。」

「有..有用架!」

我打開記事本, 畫了御守的樣子進去, 這東西就不放入火箭了, 留在這星球上一起變灰吧。御守是日本類似護身符這樣的東西, 在末日下可以說是最可笑的東西。「神明保佑」對末日下的人們是最為諷刺的, 因為這星球是神所放棄的天地, 還要留在這星球上的人是神所放棄的人。

我們的滅亡正步步逼近, 我們............要死了。

女王的動靜也變少, 自從那天的追殺後已經再沒有攻擊, 我們每天都在WIN過著這最後的日子:三號繼續爛醉如泥, 舜兒天天推著貝兒出去走動, 肥貓繼續在大氣電波中胡說八道, 絢香加入到護衛隊中, 齊姑娘忙著照顧附近的人.....

寄葉和我,就享受著這末日下最後的日子, 封印著彼此血液的血花鑽會永遠牽著, 直到萬物的終結。齊老大是對的, 女王不會攻過來, 至少現在是這樣。

距離世界末日, 60日。

末日愈近, 人就會愈辛苦--羅醫生所是說。

現在我們眼前只剩下兩個月不到的時間。

達成了自己夢想, 找到了自己意義的人, 正享受著最後的時光, 即使少, 但也是甜美的夢。

但是, 對那些做不到的人來說, 末日的倒數就是一條漸漸收緊的頸上麻繩。

「永遠無法達成理想」才是倒數的絕望, 而然--

人是會反抗的, 所以正如羅醫生所說, 人會變得激進和瘋狂, 這是末日下的那些人最後的反抗, 希望能在世界末日前, 做到所有自己還沒做的事。

不論用上任何手段。

女王, 是其中之一。

終章之一: 終焉前夕已至, 洞悉未來之人

終章之二: 萬物崩壞已至, 捨棄一切之人

末日下最後既故事, 開幕
橫掂都死, 仲你殺我我殺你做咩呀

不如叫埋女王嗰邊啲人, 嚟個瘋狂大雜交算啦
因為人類總係要殺黎殺去
殺人定性交, 我揀性交
爭咩呀爭,不如.....啊, 冇野, 當我冇講過
巴打係咪有追我第一個故
拆情侶?冇
不過個個故都好似見到你
幻覺黎架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞