【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
請把握呢一頁,出一段仔屌kitty,睇你推到kitty點
但當初真係諗住咁寫, 我自己睇完後諗都冇諗就棄左呢個IDEA, 絕對要世界末日, 咁呢個故先有意義
屌。仲想睇小行星射歪既無限後續結局
好想推kitty推到完post
咁末日就一定架啦, 主要係末日前既啫....如果以依加呢個出文速度, 我估大約1/2星期就會結局既, 結局主題當然會繼續貼題, 就係「存在意義」
講起貼題, 我發現有唔少故都有呢樣野, 好似講故台都個故係「終於屌左個女上司」, 好啦, 我個次禁入去睇, 雖然過左好多個POST, 都諗住係愛情, 講主角同女上司之類啦....點知禁入去, 變左神秘組織..? 唔係話踩人個故, 以我水平邊有資格呀, 但係寫既時候, 都成日提自己唔好離題。
所以, 「存在意義」既探討一定會貫徹到底。
結局有喜有悲, 有生有死就基本架啦, 大家自己諗下邊個啦就, 話說其實讀者都會有影響到我寫故, 要知道我寫故其實係唔知自己將會寫咩, 而係設好左一個大前題下俾已經有自己靈魂既角色自己上演自己既故事。我搞過兩次A/B公投, 都係寫睇下大家有咩反應, 有咩感想咁, 因為我覺得做選擇既應該角色。
我諗過出多重結局既, 好啦大家都知道我有睇Fate。同冇睇既巴打講下, Fate主要有3條路線, 由主角做唔同選擇, 去溝3個唔同女主角, 最後有3個結局。 以呢個故為例, 寄葉當然係我最最最最珍愛既女主角, 但我曾經FF過為左滿足讀者, 而有所謂既其他路線, 即係 寄葉線/ 絢香線/ 琪琪線咁三個結局, 寄葉線放連登作為真結局, 絢香/琪琪線放FB/紙言咁樣
結果我係一野就BAN左呢個玩法, 係好玩, 但不智
末日下的那些人 呢個故講既就係人物塑造。

人物塑造重點就係, 人格只有一個, 即係話只要同一個角色, 應該只會作出同一個選擇!!
等我哋一齊影響你寫屌Kitty
換句話說, 點寫都好, 楊子平就係楊子平, 佢只會作出引向「寄葉線」既選擇, 其他路線唔應該出現。始終呢個係小說, 唔係遊戲, 大家係讀者而唔係玩家, 要保持角色既完整性, 所以多重結局玩法我就即時BAN左自己
譴責假民主
但係呢個故中, 有一個角色的確係俾讀者影響左而發生左巨大轉變
你出創意台睇下,就知連登幾撚多精神分裂啦!
終於有知音
Kitty???
就係視后。

當初我寫404小隊, 視后係一個華麗而因為演藝事業而感到空虛既角色。本身佢既戲份係冇咁多, 最多有D掙扎咁。

但就係視后出場後, 唔知邊個巴打講過「視后咁廢, 有咩用」之類既留言, 我就一瞬間閃現出大家之後睇到既戲份。首先繼續營造「視后=廢柴」咁既形象, 再用像佢「做戲」一個技能黎逆轉佢所有廢既表現, 一個屈尾十令佢變成MVP, 而且一個角色一出場就有咁多討論度, 我當然唔會放埋佢一二邊
講左咁多, 又講下結局。
結局係一個對「存在意義」, 同「人性」既...終極探究,係就我自己而言啦, 呢2個主題上我點咁稱自己為終極..會有喜, 有悲, 有生, 有死, 我呢排其實日日都係腦海中自己睇過結局無數次既, 我自己就相當鐘意。
當然, 係唔會係開放性結局, 我唔鐘意睇完電影/小說個心空左一大舊咁既感覺, 明既人會明, 我會寫到好確實
另外我又唔鐘意為死而死, 結局寫死左D角色, 但係冇意義, 咁唔得。又要老調重提, Automata其中最令我著迷既就係結局。

我鐘意睇完, 有種救贖感, 治癒感既結局。
講下未來, 唔連續寫2個相同世界觀既故係我宗旨。即係話<<末日>>系列就算有前傳/外傳/番外乜鳩都好, 都最少相隔一個故後
仲有, 就係結局個時, 你睇到乜鳩都好, 故後感又好, 完又好

一日未睇到全文完三個字都仲有野睇

拿, 提左大家..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞