【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
hi

終章之一: 終焉前夕已至, 洞悉未來之人

深情一吻, 天地停頓。

直至,耳邊傳來拍掌聲。

「啪..啪...啪.....」絢香笑意盈盈的拖著小莉, 從天橋走來, 「恭喜你呀阿平!」

「多..多謝。」我牽著寄葉的手點頭, 始終我心底還是對絢香有點內疚。

「咁你地...仲係我爸爸媽咪架可...」人細鬼大的小莉卻擔心起來。

她的擔心是白費的, 寄葉回想起小莉的來歷後還是給她叫自己媽咪, 應該說自從言寄葉見了她後就一直當她是自己的女兒吧---寄葉和我沒可能有下一代, 小莉也再不能見到自己的親生父母, 就這樣下去做一家人, 對我們三人也好。

「梗係啦, 小莉。」

「媽咪!」二人抱緊彼此。

我抬頭看錶, 時間也不早, 馬上天要黑齊, 我們動身直往今晚過夜的地點。

「我地去邊?」小莉問道。

「返屋企啊。」

「屋企...?」

「呀, 係我....舊時屋企。」

我離家出走後一直自己住, 但是末日後我父母, 妹妹也登上了方舟, 上環那兒的單位沒人住, 我也住回那個熟識又有點兒陌生的家。帶她們回去, 一來是因為近, 二來是因為我有點想帶寄葉, 小莉, 這兩個親人到自己的家, 算是一種情意結吧。

「嗯....真係靜晒...」我收回手槍到腰間。

「靜晒?」絢香問道。

「惡人幫啊, 上環近老蘭, 附近應該成日見到佢地....」但是現在, 眼前卻一個幫眾也看不到, 路上只有一堆喝個爛醉的流浪漢, 連那些半裸的男女都不見了, 枉我還怕小荊會看到。

「可能改邪歸正?」絢香天真的假設。

「冇可能。」我和言寄葉異口同聲的說道, 然後相視而笑。

「惡人幫, 我同過佢地交手, 佢地試過想入Kong U捉人, 但馬教授略用小計就令佢地永遠唔敢接近, 始終佢地好想搞Kary.....」

合情合理。而且我已經想像到那幫烏合之眾被馬教授修理得雞飛狗走的樣子。

住過幾年的唐樓在四圍漆黑的依然可以認得出, 我們推開生鏽鐵閘登樓, 果然一切也沒有變。我習慣的推開大門後往側輕閃, 避開妹妹從天而降的生粉之類, 當然現在已經再沒有任何陷阱。

「等陣呀...燈掣...燈掣...啊, 有啦。」 還好自動儲電的供電組還是滿的, 一拉動把手屋內的燈光就亮起來。

「水既話, 應該夠我地沖涼同飲一晚既, 反正聽日就走,飲晒既我都有可樂檬茶之類...唉好耐冇飲過奶茶... 呀, 係, 坐同訓之前用布抹下塵, 啊我個邊有之前洗好的床單.......」我忙成一團的調動各種用品, 直至寄葉走過來---

「好啦, 阿平, 我黎啦。」

「..嗄?」

「依加我係你老婆黎架嘛,你又咁婆媽啦?」

是人妻模式的言寄葉嗎?!

我告知言寄葉各種東西的位置, 絢香到廚房用我之前自己砌的柴爐生火煮飯, 至於我就準備著一點小東西, 嘛.....有點老土的小東西。

「好, 搞掂, 阿平你D柴濕晒唔用得, 我地今晚食壽司啦。」還好電飯煲能用, 日本人親手做的壽司自然是信心保證。

「小莉, 過黎。」我取出一個蠟燭,鐵罐和午餐肉, 走到祖先神位前 「你知唔知咩叫上契?」

小莉搖搖頭。

「係度寫你全名。」我指指楊子平, 言寄葉六字中間的空格。

「哦...」

「搞乜鬼....」我看到她密密麻麻寫了五六個字。

「我姓係法文啦嘛...」

我本身是無神論, 但是師父和父母也有做這些儀式。不知為何這種重要的時刻, 我這個連拜神時也只會偷燒肉吃的壞小子卻想做好這些儀式。用午餐肉取代豬頭, 用蠟燭取代香燭, 加上三支清香, 按記憶上契儀式是這樣的..吧。

以往在我眼中沒有意義的愚蠢儀式, 現在卻覺得還有點意思。

「次序係咪搞錯左呀, 楊生。」言寄葉面露恥笑, 她剛剛打掃好沙發。

「嗄..? 冇錯呀, 我記得師傅都係咁做。除左冇豬頭。」

「豬頭..?」日本人的絢香完全看不懂我們在搞甚麼鬼, 臉露嘔心。

「我同你只係訂婚, 咁即係未結婚就個女?我唔係咁既人Wor ! 哼!」

「咁...咁呀....」

小莉眼珠一轉:「諗到!媽咪!」她跑到寄葉旁邊, 把蚊帳披到言寄葉頭上, 然後跳到桌子上。

「小莉, 小心跌呀!」

「依加起唔好叫我小莉。」她神氣地說, 「我係來自神聖理想之鄉,女神教既活女神大人!」

絢香驚慌的地上後方準備接著隨時跌下來的小莉。

「女神大人...」

我看看言寄葉頭上的蚊帳, 看看站高的小莉, 總算明白這小鬼靈精的念頭。

「楊子平先生, 我以活女神既名義提問。請問你係咪願意迎娶言寄葉小姐為你既妻子。不論世界末日, 順境逆境, 都願意守護言寄葉小姐, 深愛佢到時間既盡頭?」

我忍著笑, 然後望向言寄葉, 她卻是一臉感動的快要哭出來。

喂, 認真的嗎?! 你兩母女都是認真的嗎?! 這可是行婚禮啊?!在這兒?!

「...哈.....」

小莉怒瞪我一眼。

「咳! 我願意。」

「言寄葉小姐, 我以活女神既名義提問。請問你係咪願意嫁俾楊子平先生,為你既丈夫。不論世界末日, 順境逆境, 都願意被佢守護, 深愛佢到時間盡頭?」

「..我..我願意!」

「好, 我以活女神名義宣佈兩位成為媽....成為夫婦! 掀頭紗, 洞房!」

我輕輕掀起言寄葉的頭上的「頭紗」, 輕吻她紅唇, 她滿臉通紅。

等等, 洞甚麼鬼房?!

「小莉! 邊個教你架! 你知唔知洞房係咩?!」

剛剛爬下來把絢香接著住小莉抱住我們二人, 抬頭道:「貝兒姐姐啊, 我其實都唔知咩黎。」

貝兒別教小莉奇怪的東西啊?!

但做得好。

我和言寄葉算是完成了結婚的儀式, 我把寫著「楊子平」「言寄葉」「芷莉-勒菲弗爾」的黃紙扔到鐵罐中燒掉, 現在開始我們就是一家人。

「寄葉, 如果你地會正式行禮, 記得搵我做伴娘。」絢香也真誠的為我們高興。

「嗯, 一定。」

「嘩...媽咪隻戒指好靚呀, 係鑽石呀...」小莉把頭湊到言寄葉手上細看。

「嗯.., 真係好靚, 紅色我鐘意。咦, 阿平你隻冇色既?!」

我苦笑道:「呢種鑽石有小小特別..叫做血花鑽,佢入面紅色既...係我既血。」

「嗄...?!」

血花鑽是一種特殊的鑽石, 就是帶有裂隙的粉色彩鑽, 鑽石的一角有一道達至中央的極細小裂縫, 把一點點血擠到裂縫上, 血說會沿裂縫滲到鑽石中間, 再從中間綻放出紅色的花朵, 永恆的被鑽石封於戒指的內部。

「係我舊時做個行時識有呢種石既, 唔貴, 但稀少, 因為有裂縫算係不良品, 但滲入血後就會好靚。」

「所以你冇我既血, 你個隻就冇色...好!哎!」

「喂寄葉!」

她在食指上咬出一個小傷口, 血點滲出粉肌外:「快啦, 乾啦。」

我知道自己說不過她, 只輕輕把戒指碰到血點, 馬上一絲紅色在鑽石中央散開, 化為一朵綻放的血色花朵。

不良品因為彼此的付出而成為美麗的存在, 血花鑽是一種很有意思的寶石。

我們四人在客廳聊了一整晚, 天南地北無所不談, 說著說著, 小莉就在言寄葉懷中睡著了。我們把小莉抱到我妹妹的房間, 至於絢香就睡我的房間, 我和寄葉就睡在我父母的房間, 至於洞房甚麼的..就表過不提。

那晚是很溫馨的一晚, 和之前WIH中貝兒舜兒渡過的晚上不一樣, 兩者我也很喜歡, 是末日前我最懷念的日子。只是貝兒現在的樣子, 恐怕那日子再也沒法回去了。

第二天--距離世界末日:77天。

「執齊野啦嘛?」

「嗯!」

我鎖上大門, 和三人下樓。

然後, 遇上了他。

「恭喜兩位新婚。」身著整齊晚裝的男人向我們深鞠躬, 「楊子平先生, 言寄葉小姐。同埋恭喜芷莉-勒菲弗爾小妹妹有新既父母。」

一聽到眼前的小白臉似的男人說穿我們的名字, 甚至小莉鮮為人知的全名, 絢香馬上警覺起來, 瞬間抽出武士刀指向他的咽喉, 寒光閃閃的刀鋒直指其喉嚨:「你係咩人!」

「冷靜少少, 東條小姐。」男人完全沒有懼色, 「我代號係偵探, 係你地既朋友, 係咪呀, 阿平。」

「........絢香, 我識佢, 話說你唔係死左架咩!」我輕輕推開武士刀, 擋在三人和偵探的前面。

「我又唔係第一次假死, 嘻嘻。」這傢伙的那令人嘔心的作狀笑容完全沒變, 「而且, 即將死既係你地四位。」偵探的笑著, 打響一下響指, 馬上一直在潛伏的晚裝男女從四圍走出來。

「寄葉, 阿平, 走! 呢度....」

「東條小姐, 我咪講左, 我係朋友, 呢班人係黎保護四位。嘛, 雖然主要保護既人, 係我, 哈哈!」

絢香後腦出現幾個雷射瞄準的紅點。

「絢香, 佢的確唔係壞人, 唔使斬, 不過都唔係咩好人就係。」

「哎喲, 好傷心呀好傷心!」偵探娘娘腔的扭動身體, 「枉我黎救你地~~」

「...偵探, 你想點。」

「我黎係邀請你地接受保護, 時間有限, 請唔好返WIN, 我地要去既地方係中史圖書館。」

中央圖書館....就是那個肥貓和齊老大都說過不要接近的地方。

恐怕, 真的有事情在發生。
我地要去既地方係中圖書館
聖士提反班女學生你點解釋
前傳=許少傑啲威水野
外傳=Kitty啲咸濕野
Kitty同人黎
感覺真係好大獲
「啪..啪...啪.....」絢香笑意盈盈的拖著小莉, 從天橋走來

終於有絢香啪啪啪睇
理想鄉班神父捉左啲細路女做乜。你知、我知、對面條單眼佬都知。
有D野唔使寫得太白既
你開心咪好
實係學習聖經啦屌!阿們。
等多好耐先等到絢香啪啪啪
我覺得絢香正過言寄葉
其實冇想像中咁嚴重
因為小莉乖乖聽話班細路就冇事
至於唔聽啦Wor.....
咁佢地用咩方法黎教小莉學乖?
要脅

:樓主再唔出文,搭你返去慢慢寫
即將死既係你地四位
呢度講既係如果東條出手就死定佢地去到中央圖書館會死
睇落去咪知
難得好文 但咁小正評
少既又點止正皮....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞