【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
文呢
樓主,我個1q題post都比人破撚左啦,你去左邊呀???
「點會..我咩都冇幫手, 仲成日要你地救我..」

「救我既, 係你, 救大家既, 都係你。人既價值, 在於思考, 在於精神, 鄭婆佢平日落樓下買菜都話腰痛, 但係佢裁培出好多人才, 佢地又拯救住唔同既人。憎恨同憤怒會傳染, 但唔好忘記, 貝兒...」

我突然想起了一件事。

「...善良都係。」

為甚麼, 我已經不再憤怒?是從甚麼時候開始, 我除了復仇, 有了一個新的志願?

貝兒沉默, 若有所思。

我把握機會:「你係太平山唔理死活咁救我同寄葉, 於是, 我地又救過其他人, 我地同許少傑算係..有D合作, 然後佢又拯救過赤柱既人, 赤柱出身既小莉又鼓勵大家反抗女王, 最後大家成功保護返一直以黎互相扶持既人, 一環扣一環, 但係所有野都係因為你, 貝兒。」

「我點會..」

「就係因為你, 之後呢D事先會發生, 甚至方舟上既人唔會因馬教授既電腦病毒而死, 但係因為你當初救過我, 激勵過我, 寄葉佢會變強, 想幫助更多人, 都係受你感染, 你先係我地既英雄, 貝兒。」

大家在忙碌的準備晚餐, 巡邏的人在吊燈下互相打招呼, 小莉在絢香指導下練習燕返斬和居合斬, 齊姑娘重新振作, 在為一個傷員洗傷口, 這一切一切, 就是因為---

「貝兒, 唔好覺得自己係負累, 或者我地改變唔到過去, 但未來既57日, 你俾個機會我地, 報恩又好, 陪伴又好, 代替舜兒去照顧你都好-----」我把霧化器拆件收好。

「唔好要舜兒白白犧牲, 佢一定想你係末日下都可以活到最後,同大家一齊。」

為甚麼我有種釋懷的感覺?

我在安慰人, 但自己卻好像.....一種解開了死結一樣的感覺。

「貝兒。」寄葉坐到我們身邊, 「係你令我想變強。」

貝兒從那時開始就沒有變過。

除了英雄情意結外,還有一種情意結, 就是自我傷害, 自我犧牲, 沉醉於自己的悲劇浪漫之中--當時寄葉的看法, 再次得到印證。

即使身體再怎樣變化也好, 如貝兒說的故事:只要精神不倒, 英雄的火焰就不會熄滅, 而且還會由其他人傳承下去。

「齊老大帶領我地, 但係支撐我地既係你呀, 貝兒。」肥貓也坐下。

「我地見過呢班人最團結既時候, 就係興建液壓升降機個時。」仁仔坐到肥貓旁。

「啦..嗚.啊....我記得佢地成日話要學你, 又唔見佢地學下我....嗚...」三號手持酒樽躺下, 不知是醒是醉。

「歐貝兒, 我地打敗過獅山十字會一兩次, 但你既精神我地一次都打唔敗, 你地唔識咩叫放棄。」光頭佬看著三號眼神流露恐懼。

「係赤柱個時, 貝兒姐姐好型架!」小莉終於走到過來, 抱住貝兒撒嬌。

「阿平, 你同晒所有人講?」貝兒嘟起嘴巴, 卻沒一絲生氣。

其實她在向我們所有人求救吧。

她說的是「我想死。」

但是--貝兒真正的意思是:「救救我。」

我得意的笑道:「有人想做傻事, 點可以唔同人講下, 等大家話俾佢知佢有幾傻?」

「嗚...好過份...」貝兒又哭著又笑著, 笑中有淚。

寄葉抱住貝兒, 小莉也是。

到底被救贖的是誰?

我望向鏡中的自己, 似乎有點頭緒。
她說的是「我想死。」

但是--貝兒真正的意思是:「救救我。」

可能係全文最寫實既兩句
搖啦你
Sor, 真係想諗清楚先出
我呢度有批舊文, 好純架......
有D野點都接受唔到, 有時真正發生你都係會崩潰, 因為世上根本冇心理準備呢樣野
巴打振作
THX
「憎恨同憤怒會傳染, 但唔好忘記, 貝兒, 善良都係。」

決定今日FB用呢句黎賣廣告
例搖
追咗樓主嘅文咁耐,
今晚呢段真係第一次睇到我眼濕濕....
我地等咗你兩晚,
但睇完覺得等待係值得嘅

BTW 今
冇呀,唔係催你呀
諗清楚先好出,唔好做傻事呀
咁阿平係唔係好返嗱
其實一生人真正有選擇的有幾多時候
你的出生冇得揀,你可以揀自己有冇錢,靚唔靚仔咩
你可以揀你父母係點咩
到大個,依然係份工揀你唔係你揀工,一段關係破碎你可以揀令你女朋友唔離開你咩
或者只有死先有得揀
但係其實唔係,一個獨生子如果死咗,邊個照顧兩老,仲有你d朋友,兄弟,又有幾個可以無牽無掛咁一走了之
你望下呢個城市d人,佢地一生人,係痛苦既時間定快樂既時間多,係勞碌既時間定舒適既時間多,邊個可以話自己從不後悔,佢地有得揀自己生活係點咩,如果可以完全不顧後果,又有幾多人會選擇留低世上
生命有權利選擇? 冇,至少大部分人,大部分時候都冇
我地唯一可以選擇,就係在漆黑無星既夜晚抬頭望天,相信聽日太陽出嚟會變得更好,即使99%係會變得更差
但我只能如此相信,這個由無力而平凡人類所許下小小的祈願
屌,呢段好撚正
呢一更好睇!
今日weekend 有無雙倍連載?
沉澱完出文,係有啲料,個句我想死其實係救救我,我自我解讀成香港年青一輩即願景一樣........
btw希望樓主唔係畀個小陽春我地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞