【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
少人了 都係完左佢啦, 出文
冇文咪少人,出啦樓主
等睇
我知冇人就冇文, 冇文就冇人咁解...
利申打緊
見你話無人我又留下言喇
見你話少人即時留言支持
我又留 一直支持
我們世界末日前58天回到了中央圖書館, 眼前的環境令我們嚇一大跳, 甚至連絢香也嚇得倒退了幾步不敢看。

「唔好望, 絢香..唔好望。」我輕撫她轉過去的髮尾, 把那些沒了頭顱的屍體踢開。

這是行刑, 這是處決。

一排大約十多具的無頭屍首被砍去頭部, 血液和不明液體流了一地散發腥臭, 甚至有蒼蠅在屍體上飛舞。他們有大有小, 有男有女, 一律雙手雙腳被縛, 跪在地上被砍頭處決。至於頭顱就在遠處七落八散的滾著, 披頭散髮, 血污滿臉, 雙目死不眼閉。

我壓下想吐的反胃感, 把屍首一具具搬開。不知道是幸運還是不幸, 當中並沒有我認識的人。

可是, 他們也是因為我而死。

當年的我跟執屍隊去收拾自殺者的屍體也吐了不少, 但不知為何現在我心中卻升起莫名的勇氣, 是因為我不想絢香再留在這血腥的地方嗎?

「絢香, 行啦。唔使驚, 我搬走晒佢地。」

「阿平..你好多血..」

「啊, 我換件衫就好, 你介意既我行係你後面。」

絢香搖頭:「點會。」

我們登上通往中央圖書館的天橋, 我注意到之前偵探提過的戰車正舉炮指向西方的天空戒嚴, 無人機滿天飛, 禮服學生望著信號槍和望遠鏡在高處巡邏, 甚至連槍王也操縱著一支巨型...巨型武器? 是大學那種嗎?

「阿平..」絢香拉著我衣角, 這是她在害羞吧。果然, 四周的人正看著走進中央圖書館的我們, 議論紛紛, 絢香最不喜歡的就是這樣被視線掃射。當然, 我也是, 作為大隱隱於市的文雀, 被眾人注視可不是我習慣的。

「好啦, 行啦, 唔使怕醜。」

「嗯...行快少少。」她扁起小嘴道。

「 行得快你痛, 好啦, 唔使怕羞, 你驚同佢地對望就望我啦。」

「好!」她倒是很興奮。

我們穿過從轟炸中活下來的倖存人群, 偵探正在大門等著我:「喲, 文雀, 被直昇機兜頭炸都死唔去既男人, 哈哈哈!!」

「偵探, 依加唔係笑既時候。」我沉著臉說道。

「好啦, 輕鬆D, 人死不能復生, 再者我地都係長命過佢地58日咁大把。」

他是說得沒錯, 可是我卻沒有一絲感到被安慰的感覺。

生命不是用時間去衡量, 許少傑說過少數有道理的句子, 這時我突然回想起。

「文雀, 你最近都唔好出去同個班人接觸啦, 如果你知道今朝發生咩事。」

我呆一呆, 不安的問道:「咁..咁發生過咩事?」

「黎, 邊行邊講。」
----------------------
在我們引開直昇機後, 這邊的災難還沒有完結。

「落地鐵! 入地鐵站! 」

「唔好! 地鐵冇通風好危險! 入面仲會有毒氣!」

「上山! 港島有防空洞!」

「過海! 爆炸打唔中爆炸範圍會細D!」

一團亂的人群, 需要一個首領和一面可以號召所有人的旗幟。就在這時, 於人群前的一面旗幟展起, 獅子山的剪影下, 十字紋輝正反映著光芒太陽的光芒, 紅燈在旗桿頂端緩緩閃爍:「大家! 去中央圖書館!」

琪琪在這時候繼續帶領著人們, 正要分散各自逃命的人看到旗幟漂揚, 再次向旗幟聚集過去。

「前面有人! 係女王既人! 走-----」句子未說完, 這人的頭就被後方的射擊打中, 血和腦槳溢出! 場面一發不可收拾, 護衛隊陷入苦戰, 正當逃難人群要人踩人而全滅的時候--

「俱樂部既!進攻! 唔留活口!!」

「係!」

抱著貝兒的寄葉和許少傑會合, 惡....不, 現在稱為俱樂部的人搬出重型武器從旁增援!

「小傑..多謝你..對唔住, 我又欠左你。」

「你地到時擺酒咪收我人情就得啦! 大飛姐! 跟我上!」許少傑頭也不回的掏出散彈槍往前衝鋒!

「唐哥仔, 開火! 唔使驚打到我!」

「你話架! 全世界同我炸佢老味!!」

後方的俱樂部成員架起方舟爭奪戰時的街頭土制大炮, 向女王的人馬發動轟炸, 甚至連港島的地型也利用上。炮火從較高的地方向下如雨般轟擊, 配合護衛隊的拚死戰鬥, 一時間雙方平分秋色!

「大家!!」天上的無人機從圖書館一方飛來, 正放送著小莉的聲音, 但是這講稿一聽就是出自作家的手筆!

「我係小莉! 我地已經無家可歸! 我地親友被殺! 我爸爸同媽味依加仲生死未卜! 即使世界末日! 我地都要戰到最後一刻! 去證明我地同個女王既人有所唔同! 唔好放棄! 唔使救所有人, 只救你末日前仲記掛住既個個人!

因為---為左守護某個深愛之人, 我地可以超越自己成為最強既人! 即使末日! 都要證明我地既善, 會戰勝女王既惡!」

「小莉..」

「係個個女仔..」

「可惡! 死就死啦!」

「殺啊!!」

「最多攬炒! 大家一齊上! 我地人多D!!唔使驚!」

在作家利用小莉的煽動下, WIN的倖存者拔出自己能找到的武器, 往前猛攻, 實現了死到臨頭的極限逆轉, 一時間女王的人馬兵敗同山倒, 只能敗退。

-----------------
「聽落幾順利啊。」

偵探搖搖頭:「係就係暫時擊退佢地, 但係...佢地後來捉左一堆人, 係D落單逃跑既人.....佢地係射程外面用擴音器對住我地呢邊講...」

「講咩?」

「呃..」偵探面露難色的看著我。

「講啦屌!」

偵探說:「限你地五分鐘內交出楊子平, 每過十五秒我就殺一人。」

所以..

外面那些人, 就是..

在他們絕望的死去時, 我在香港大學絢香旁睡覺。

「點會...」

「我相信D屍你都見到, 文雀, 女王條八婆係癲架, 我地要做D野。」

我沒有發現自己正緊握拳頭, 力度之大甚至刺穿了自己的手掌皮膚:「我會.我地一定會!!」

「而且...」

「仲點?」

「齊老大....佢..佢....」

這時我才發現, 一直以來我只看到偵探一人。齊姑娘, 肥貓, 甚至是404末日小隊的人, 我一個也看不到。

穿過書架的一角, 我看到了--一具屍首, 蓋著白布, 和正默默垂淚的眾人, 特別是..

「齊..齊姑娘?」

「無錯..」

「咁個度條屍..」還沒說畢, 我就看到了那臂膊上的刀疤。那人是齊老大, 他, 死了。

怎...怎會..

我下半身如軟泥一樣倒下, 幾乎一下子跌倒在地上, 忍痛的絢香和偵探合力扶著我, 他默默的說:「唔係每個人既死, 都好似英雄咁。」

「到底..」我好像瞬間就失聲..我似乎已經沒法說話..

「或者, 對佢個女黎講, 佢的確係英雄。」偵探黯然道, 「係佢幫齊姑娘擋左個兩槍。」

「佢..佢..」我感到末日好像突然降臨。

「當年佢間接害死左佢老婆, 依加算係佢既一種贖罪...」

我咽喉發出怪聲, 呼吸開始變得困難, 我甚至感到視力正在消失, 四周視野變得模糊, 焦點只剩下那蓋著白布的屍體。

「我..我..」是因為我..

這都是我的罪。

「阿平!」寄葉看到我, 走到我身邊扶著我, 絢香也默默的讓開。

「寄..寄..」我好像變了啞巴似的。

「你.你企好先啦阿平, 齊老大唔想睇到你咁。」

不, 他再也看不到了。

先是舜兒, 現在..怎會..

不可能, 那男人也不是區區子彈就能殺掉的人! 那從犯罪世界帶我出走協助他伸張正義, 在世界末日沒法登上方舟後, 組織有能之士保護自己沒法登上的方舟, 在方舟起飛後組織在末日下不想白白等死, 即使世界末日也想著有需要的弱者, 提供保護, 即使自己好友墜入邪道也要貫徹正義的人....的那位英雄....竟然因為兩顆子彈....

我對天張口嘴巴, 想長嘯吶喊,可是卻一點兒聲音也發不出, 只能缺堤似的流下淚水。

「阿平..阿平...」寄葉不知道如何安慰我, 只能抱我入懷, 我如小孩一樣在她胸膛中痛哭不斷。

齊老大是個好人, 是個真英雄, 是一生沒有動搖過, 把自己的理想絕對貫徹, 走到盡頭卻沒有回頭的真漢子。

怎會..是這個結局!!

不可以..不可以啊!!

「啊------!!!」我終於發出聲音, 沙啞而低沉的吶喊在中央圖書館中激蕩迴響, 隨著我的長嘯眾人又流下淚滴, 以堅強見稱的齊姑娘終於放下了護士的光榮, 只如一個普通女生的伏在肥貓膊臂上哭。

「......」三號坐在一角呆滯的看著這畫面, 但右手還是拿著酒瓶。

我猛吸幾口氣, 牽著寄葉:「佢..佢最後有冇講D咩。」

「.....」沒人回應。

「答我啊!!屌!」我一腳踢飛地上一本書咆哮道。

「有。」齊姑娘哭腫的眼望向我, 「係同我講。」

「齊姑娘..折..折衰順變, 唔好由你講, 你唔使去回憶..」恐怕齊姑娘的自責比我更大。

「唔得..」齊姑娘握緊拳頭, 「佢係同我講, 亦係同我地所有人講, 特別係你, 阿平。我爸爸, 齊老大生前講既最後一句說話----」

我們屏息以待。

---「乖女..對唔住。靠晒你地,寄葉, 阿平, 呢個係我作為首領最後既命令: 好好保護大家。」

真有你的, 齊老大。

所有人淚流不止。這男人連死前一刻, 也只掛著其他人。留給自己女兒的, 就只有自己當年間接害死齊姑娘母親的一句抱歉, 但是恐怕齊姑娘早原諒了他--還好..他最後說出了這三字, 算是了結二人一路以來的遺憾。
「我地..失去左幾多人。」

....沒人回應。

「由空中鳥瞰,目測...得返280人左右。」N展說出無情的數字。

死了將近120人, 所有人也受了傷。

我的錯。

「阿平..我地會捱過去, 仲有我地架嘛。」寄葉展示她的堅強, 展示面對教會的圍攻也絕不退縮的堅強。

「爸爸..我都會陪你。」小莉輕輕抱住我的大腿。

我卻微微發力把小莉挪開。

「唔係咁..寄葉. 小莉..我地捱唔過, 我地要靠既..唔係捱。」我把小刀拔出, 然後對準放在圖書館中一張海報中的女人頭顱怒擲而出,尖銳的破空之聲劃過大氣, 鋼鐵刀身完整沒入牆身, 餘勁使刀身抖動不止, 木碎隨著轟隆巨響飛散到空中!

「我地要靠既係殺!!捱?! 捱乜撚野啊!! 下!! 殺!! 殺所有阻住我既!! 殺所有想傷害我地既畜生!! 女王! 就係第一個!!」

我咬牙切齒的咆哮, 表情扭曲到極點, 甚至小莉也被我嚇得連忙捉住寄葉。

「阿..阿平..」絢香看著我, 不敢說話。

「佢呢個眼神我見過...」連寄葉也不敢走近, 壓下聲音跟絢香說道,「同當年既小傑, 莊臣, 羅醫生..同馬教授一樣....」

「阿平..」絢香的臉好像看到馬教授又活了過來似的。

我決定無視這女人的評論, 由她覺得我聽不到好了。

「404末日小隊, 集合! 目標只有一個, 斬殺女王! 即使用咩手段都要!!」我開步走向樓上, 槍王眾人動身跟上, 每個人臉上也帶著暴怒和憎恨。
藥物既黑化過左時間就解除, 因宿命而做成既黑化仲有冇得救?
末日下的那些人, 終章, 繼續連載
好緊張
我都係
其實我都唔知劇情, 好似我今日寫寫下咁, 係突然爆出「楊子平黑化」呢個概念, 所以就算我係作者都好連我都唔知劇情走向 咁係寫故既最佳享受, 好似角色全部有血有肉咁
咁出多2篇啦
超級撒雅人來了
要返工, 不了
阿平: 「這一拳打下去, 你可能會死。」
齊老大
爆Seed連寄葉同絢香都殺埋
角色活過黎都會跟返自己性格行動, 我既係作者又係讀者, 明明自己打既字但係角色自己會選擇自己既命運真係好好玩
樓主好快會跟埋楊子平發癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞