【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
屌kitty
cls
屌kitty
製埋圖咁比面呀
追左3日3夜終於live , 好耐冇試過追故

冇文睇了
樓主加油
末日前一向我也把氣槍放在枕下才能入睡, 末日宣告後我更是把真槍放在身邊才睡著。但是自從遇上寄葉後, 我以為自己已經戒掉了這習慣, 始終在她或絢香身邊有我前所未感受過的安全感。可是原來並不是,我沒有戒掉, 這幾天以來我根本沒法入夢, 一閉上眼就看到種種碎裂的夢魘, 因此即使Kitty不說, 我也不會睡得太沉。

「阿平啊, 你真係唔想要咩...」半裸的琪琪再次嘗試和我做那回事。

「不了。」我倒頭就「睡」, 閉上眼不看。先不說和寄葉相差太遠, 我根本對她根本一點感覺也沒有。

「哼, 你遲早會忍唔住, 男人就係咁。」

「.....」我不回答, 正期待著時機的來臨。

果然過了幾小時後---

「嗯嗯」我以鼻孔猛吸兩口氣, 果然空氣中除了琪琪模仿寄葉的洗髮水香氣外, 還多了一股味道!

是燒焦的味道。

「喂喂..唔撚係掛..」剛剛才說過這兒失火的話無路可逃, 不是開口中了吧!

[警告: 紅色火災危險警告現正生效]

這就是信號?! 怎麼會有這樣爛的信號!?

「琪琪...琪琪!」

「嗯? 做咩唔訓? 改變主意啦? 黎啦...」

「唔係啊! 火燭啊屌!」

黑煙和燒焦的氣味從被外面反鎖上的門窗傳入, 我感到空氣的溫度正在上升, 冬天的無邊涼風蒸發不剩半點!

「阿平, 你又想做D咩?」琪琪警覺的看著我。

「我一路係你旁邊, 我可以做D咩?」

她馬上把視線望向我腕上的手錶, 當然是漆黑一片。

「咁好啦, 同你一齊被燒死呢個結局幾好。」她倒回床上!

這不是營救計劃, 是火化計劃吧! Kitty, 你太小看這瘋女人的執著了!

「女王! 天文台著火呀!」

「唔準開門!!」琪琪大喝一聲,「阿平想走! 場火係佢搞出黎!」

「但..但..咁落去女王你..」

「我唔緊要! 唔準開門! 場火救到就救, 救唔到就算!」

瘋了! 這女人瘋了!

透過窗花外的玻璃可以看到, 火舌正在舞動著身體, 發放著一波又一波的熱浪捲向屋內的我們, 天文台的結構一但倒下要逃出也太晚了!

「琪琪, 唔好做傻事, 我地快D走啦! 好快佢地都埋唔到黎開門!」

「我先唔想走。」她嘟起小嘴, 眼中卻滿是瘋狂, 「無論你做咩, 即使放火燒自己, 我都唔會俾你走架, 阿~平~」

「喂! 救命啊! 你地個女王要自殺啊!!」

「下?!」

「邊個埋黎開門既, 我第一個就殺佢!」

我白眼差點翻到屁股上, 琪琪的理智已經隨火勢而蒸發掉了嗎?! 恐怕現在上帝突然顯靈, 要不和我一起死於世界末日, 還是永遠分開而世界得救, 她也會選擇前者吧。

不過, 如果上帝扔這選擇題給我, 而對像換成寄葉, 我會怎樣選擇?

仆街, 現在可不是胡思亂想的時候!

「琪琪, 我唔緊要, 我淨係唔想你死。」我決定騙她。

抱歉。

不過以我的演技...

「阿平..」她竟然信了?!

她的由衷相信, 竟然使我內心泛起了一絲不忍。

還是我到現在還不能接受她就是女王的這個事實?

「快D, 開左門我都唔會走。」

「真係? 呢場火真係唔係你搞出黎?」

「我....」

狠下心腸!

「我唔會用D會傷害到你既方式黎走佬。」

「....阿平..好啦...喂! 開門!」她幾乎是眼泛淚光的看著我。

「點啊?! 好撚難捉摸啊!!」外面的手下崩潰, 「太..太大火啦!!埋唔到去!」

「掟條匙入黎咪得囉!」琪琪大吼, 這時玻璃已經開始被燒得出現裂縫!

「好! 接住!」

「琪琪, 退後, 會有碎片。」

「放心。」

我看到外面的手下掏出鎖匙, 只要他把鎖匙擲到屋內的話, 我們就可以拉動鐵鏈, 只要鎖頭到達手可以觸到距離, 那麼就可以--

「噹!」手下擲出鎖匙, 正中窗花。伴著一下清脆的撞擊聲, 鎖匙中框彈出, 墜入火海中。

「唔撚係掛?!」我抱頭大叫, 這傢伙, 這甚麼眼界?! 這甚麼準度?!這也能扔失啊?!

「.....阿平, 行開。」琪琪提起一旁的旗桿,「交俾我!」

已經穿好裝備的她提起旗桿, 散發出烈女的霸氣, 接著--

「SMASH。」

她冷靜的念出貝兒和寄葉的口令, 然後提槍衝刺! 鐵槍槍頭閃爍光暈, 然後直插門邊!

不行, 不夠力嗎?!

但是琪琪招式還沒使老, 把旗桿一推, 再以自己身體壓往桿尾!旗桿就化成了一支長長的槓桿, 以門框為支點擊撬向大門! 門身發出「啪啦!」一聲從中斷成上下兩截飛出框身, 大門打開了!

「琪琪! 伏低!」

她聞聲馬上伏下, 果然!

「砰!」

對火而言, 屋內的新鮮空氣一口氣突然湧入, 和當初太平山一樣的小型閃燃再次發生! 屋外的火焰一口氣向屋內爆發, 連我也這樣遠也被震得一陣耳鳴!

「咳咳! 阿平, 你冇事呀嘛?」

琪琪比想像中更為強悍, 以千鈞一髮避過閃燃的她馬上過來查看我的情況。

為甚麼我會如此動搖? 我為甚麼要提她避開?

為甚麼....

「冇, 快D出去!」

我和琪琪舉手護住面門, 提氣衝刺跑出門外, 馬上整座建築物因為窗戶破裂而被火勢波及, 天文台大樓陷入一片火海, 如果我們還在屋內恐怕俾被燒成焦炭吧。

在濃煙中, 我看到有一架負重型的無人機靜靜的升空....

Kitty, 你不是和我來玩智能叛變那一套吧。

「嗄...嗄....」

我大字形躺在草地上回氣, 好吧, 嚴格來說我的確是逃出了那個小屋子了, 但現在恐怕不能逃更遠呢, 外面還有手下之類。

在火光下, 有一個人影向我們二人走來。

「好啦, 阿平, 帶住。」

「嗄?! 喂! 你隨身帶住手銬?!」琪琪把手銬套到我手上, 雙手被鎖在一起。

「梗係, 你係咩人我好清楚。」

我看著手銬不禁汗額, 到底琪琪對我防範高到甚麼程度....

「話說....點解會著火架, 我明明提左佢地好多次, 一定要小心火種。起身, 阿平, 我仲有另一間屋, 我地唔使訓街。」

「哈哈, 好開心。」我乾笑兩聲。

話說--

怎麼突然間沒有人來救火? 連手下也沒看到半個。

先不說這是女王-琪琪的據點, 這也是個法定古蹟之類的東西啊。

明顯的, 琪琪也注意到這一點了。

「放心, 女王。」

熟悉的聲線響起。

「佢地去左對付其他人。」

琪琪站起來, 手持旗桿警戒著:「.....係你?」

視后道:「做咩呀, 我係黎傳個話, 言寄葉佢地攻緊過黎。」

「下?!」我大吃一驚, 「寄..寄葉佢地?!」

「你好開心咩!阿平!」

「我....」

不用我說, 也不用我多說。

即使我說出個不字, 琪琪也不會有信吧。

「嗯, 寄葉佢帶住一大班人, 頭先係天星碼頭一帶登陸, 準備向天文台呢邊進攻。呢場火就係佢地派人放, 想調虎離山。」

不對。

放火的應該是剛剛飛走的無人機, 再說如果真是進攻, 目標地就是這邊, 那麼把這兒睡夢中的琪琪弄醒真的是上策嗎?

「哼, 可悲既女人。」琪琪抄起旗桿, 「我都忍得條八婆耐!」

「唔好..唔好傷到寄葉!!」不理怎樣, 也不能給琪琪傷害寄葉的機會!

「我只講過, 我唔會去港島搞佢地, 但依加係佢地搵上門!」琪琪怒道, 臉上又浮現出瘋狂, 「你唔記得係港大佢點打你? 佢差D就打死左你!絢香一開始都係想殺你! 得我一個係由頭到尾都想保護你咋!」

這邊可是一整隊軍隊啊。

寄葉即使帶多少人也打不過的, 而且中央圖書館中的要不是傷兵, 要不就是老弱婦孺。

「女王, 小心D, 佢地有武器, 聽講有機關槍。」

「哼, 我地都有。不過, 我地要帶阿平走先, 唔可以俾佢地會合到。」

視后問道:「喂, 言寄葉應該係自把自為, 其他人都係無辜, 你唔會遷怒佢地架嘛?」

「唔好同我呢個時候講條件, 視后...」女王把臉湊向視后, 「呢樣野我好難講。」

「......」視后一臉驚恐, 好像看甚麼怪物似的。

「清唔清楚, 賤人?」

「...我..」

「我問你! 清唔清楚!」

「清..清楚..」視后閃動淚光, 別過臉去迴避琪琪的恐嚇。

活該。

話說你兩個可以同歸於盡嗎?

琪琪滿意的點點頭, 回身向我走來說道:「阿平, 我地去......」

「滋-!! 啪!!」

電光一閃!

琪琪全身軟癱, 噗一下的倒於地上抽搐。

...嗄?!?!
俾面得過大家日日叫我落甜落個冇實體既角色度?
有文睇了
唔通落落小莉度咩
Btw,張圖cap得幾有動感
出文啦 好緊張
出文啦
推爆佢
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞