【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
我特登遲幾日先黎睇架
等待甜化
究竟啲人諗乜野 乜撚到要落甜 明明個故係唔適合有甜嘅成分
喂 禮拜六日一忙je
樓主已經控制唔到啲角色碌鳩
講笑je
基本上要甜嘅唔會追呢個故

所以咁少人睇
其實有d 嫌楊子平黑化得唔夠徹底.
例如佢可以話,
"唔止女皇,
所有幫佢傷害我地嘅人,
全部都要死!
要佢地一命填一命!!"等等
忠實讀者
尋晚出文尾段先開始 你俾D篇幅我啦
其實覺得而家先黑化, 有D 奇怪,
本身文雀係大隱隱於事,
閒事莫理, 眾地莫企,
最緊要係佢永遠都比一般人冷靜,
如果連最冷靜果個都黑化,
好難埋到尾....................
有點誇
俾言寄葉調教完後
已經唔係以前嘅文雀了
比言寄葉調教完,定言寄葉比人調教完
互調啦
Nonono,言寄葉係比馬教授同絢香調
寄葉可以勒住佢既遲啲 我估
齊老大對阿平其實唔止上司咁簡單
而且係接二連三咁打擊...
「阿平....你見點?」沒想到被慰問的是我。

「我好好。」我走到她的新輪椅旁。

「好唔可以推我出去行下?麻煩晒你。」

「點會, 記住, 我會照顧你一世, 因為..舜兒係..」

如果那時我有提舜兒避開會怎樣?

如果我有更強硬阻止舜兒回頭, 現在會怎樣?

如果我當初有和肥貓去操肌, 我能抬起那石柱嗎?

「....唔係你既錯, 阿平。」

「係唔係都好, 殺女王係我最後既願望。」如果再許一次願, 現在我只想女王能多痛苦就多痛苦的死去, 最好還是死無全屍那種。

我推動貝兒的輪椅到室外, 炊煙的香味伴著北風來的風輕輕滑過我們的臉, 貝兒看著天空, 雙眼卻沒有了當初我們抬她下樓再次看到穹蒼的那種閃動光芒。

我們一路聊了很多, 由她小時侯開始說起, 一直說, 一直說, 好像在回顧她的生平似的。

「所以...我曾經夢想過, 係方舟到達後, 個度會係一個無人會喊既世界, 阿平。推我去個邊..我..我想睇下海。」

「嗯。無問題。」

「阿平, 你始終都係咁溫柔。」

「唔好咁講, 我唔係咩好人, 大概我係佢地眼中已經係怪物之類。」

我把貝兒推到能看到海的地方, 現在正如日當空, 雖說是冬天, 但還是會曬傷的。還好我早知道會有這情況出現, 所以也帶上了傘子, 在貝兒身後打開為她擋住陽光, 這點是舜兒教我的。

舜兒..

「阿平, 唔該你。」

「你再唔該黎唔該去, 我就嬲架啦。」

貝兒苦笑:「我知道你唔會, 你雖然係好似嬲緊所有野, 但係我知道你只係拒絕緊自己既情緒, 係心理上既自衛。」

「我先唔係, 貝兒。」我把傘放到輪椅上, 又掏出水瓶插上飲管使她能吸水, 「我會用最殘忍既方式殺女王, 我一定會, 為左你細佬, 為左齊老大, 同所有死左既人....」

「我好痛苦啊, 阿平。」貝兒看著大海, 雙眼閃動淚光, 「我可以話係..失去左晒所有野。」

「貝兒, 你仲有我地。我會幫你復仇。」

她吃力的搖搖頭:「即使你復左仇, 我同你失去既野都唔會返黎, 我既悲劇已成定局。..正如你剛剛講, 我鐘意英雄, 但有遺傳病, 依加我連唯一既細佬都冇埋。」

「貝兒, 唔好講啦。」

「你明唔明..萬分痛苦但連自我了斷都做唔到既痛苦?」

「我...」我沒法說出我明白三字。

「輪椅右面, 有個紅色既袋, 幫下我, 阿平。」

這時我才發現那時有著一個紅色的小暗袋。

「係WIN, 我一直收埋係自己身上, 黎到呢邊我就叫小莉幫我收好, 佢一路唔知咩黎, 但好在佢仲聽我呢個貝兒姐姐講既野。阿平, 我已經...好攰, 幫下我, 得唔得?」

我掏出一支小小的噴咀, 好像哮喘病人用的那種霧化器, 一支藥物已經放到霧化器上, 隨時可以噴射。

「呢個係...」

「羅醫生俾我既..話萬一我病發, 我都可以用黎解脫, 但佢估唔到我連一隻手指都郁唔到。入面既係一種叫VX既劇毒, 只要對著個口一撳, 我15分鐘內就會無痛咁解脫, 好似訓個教。」

她雙眼再沒有流出一點眼淚, 而是好像已經死掉的看著大海, 失去所有光彩, 失去所有焦點, 只有通紅的眼框和血絲爆裂的眼白, 深陷的眼窩如枯萎的沙漠一樣勉強掛在疲倦的臉上, 貝兒本來處於最有活力, 最開心的年齡, 現在卻如一個垂死的老人, 看著海, 吹著風, 但是在冬天中枯竭的人卻是她。

「係好困難既決定, 阿平, 對唔住..」貝兒死寂的說道 「亦會染污你雙手。但係...你知唔知小巴咩事?」

「冇...我赤柱後對小巴有陰影..」

「唔係, 係三號個兩隻狗, 小巴同小打。」

我點點頭, 巴打, 忠義的兩隻警犬, 我怎會忘掉。

「兩隻都已經死左。」

「...竟然係咁..」

「但係..本來死既只係小巴。」

「 本來?」

貝兒解釋道:「小巴同小打係由狗仔開始就由三號養起, 小巴係WIN既爆炸中死左, 小打明明無事, 同我地一齊走到黎呢邊...但係..小打知道小巴死左後, 佢就....用全力撞牆自殺, 狗原來都會自殺...你明唔明。」

她是在比喻自己和舜兒嗎?

可憐的女孩。

「我可以靠既只有你, 阿平..」她望向我, 藏著深淵的瞳孔中只有絕望和祈求---「用最後既溫柔, 幫下我, 我好辛苦。」

我不知所措。

全身抖震的我抬頭一看, 恍如已經看到羅醫生站在彼岸, 平靜的觀察著我---這個站於貝兒旁邊, 手執霧化器, 當日曾經大義凜然否定他的我。

終章之二:萬物崩壞已至, 捨棄一切之人

終章之三: 臨終鐘聲已至, 六壬逆轉之人

A: 使用霧化器, 幫貝兒解脫, 終結佢既痛苦

B: 不使用霧化器, 相信貝兒既未來由大家守護

如果係你, 你會點揀?

PS 選擇唔會影響劇情走向
B 反正都係最後幾十日,不如呢幾十日比個機會大家好好珍惜大家,等末日個時一齊死都好過要佢死先,要其他人唔開心
其實係一個價值觀既問題

當日羅醫生幫陌生人安樂死, 阿平曾否定佢, 但當變成阿平重視既人陷於絕望中既時候, 佢仲可唔可以咁決斷?

可能依加只係一個連登中既故事, 但如果某一日係你最親既人/朋友變成咁, 你會唔會好似羅醫生咁, 鼓起勇氣, 染污自己雙手去幫佢解脫....?

我個時訓過幾日醫院, 對呢方面有少少思考
我會簡a
但會比所有人憎恨自己。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞