【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
收佢皮
開鎖個到
推爆kitty
咁叻仔,獎你屌kitty
妹控
AI手錶控
AI手錶控
我形象化唔到kitty...
Apple watch
屌鐵啦你
正常發揮中
樓主唔鐘意蘋果??咁小米囉
被牛仔繩套綁住的寄葉其實完全可以逃脫, 方法也很簡單, 只是微微施展阿平教授她的「縮骨術」就能做到。但是正激動的寄葉除了蠻力根本想不多其他辦法, 但這是連野馬也能套死的繩圈, 光靠一個大小姐是沒可能扎脫掉呢。

「寄葉, 放棄啦。」槍王看看倒在地上喘氣的她, 苦口婆心的說道。

「我...我點可以放棄, 阿平佢..阿平佢...我唔可以放棄架!」寄葉眼泛淚光, 手上除了那時被洗腦的抓痕, 還要條條繩子的勒痕。

「唉。」槍王坐下, 點起雪茄, 「我只想你相信我, 相信我地。」

「信你地?!信你地送阿平去死, 犧牲佢一個?!」

「唉, 放心啦, 女王話到明要活捉阿平, 佢不知幾安全。」

可是, 這樣可能會以後再見不到他, 那麼和死掉有分別嗎?!

寄葉抬頭看天, 無語問上蒼。

明知道女王就在中央圖書館, 明知道可能再也不到丈夫, 卻做不了任何事。

槍王也只是綁她在地, 然後自顧自的抽起雪茄和喝著咖啡, 還貼心的避免寄葉吸到二手煙而坐下下風處。他拿出無線電, 時不時為左輪刷槍油, 時不時輕抹牛仔帽, 至於阿甲, 也終於能睡上一覺。

看似甚麼也沒做的槍王, 其實是在令寄葉冷靜下來。

和等待著深入敵陣的那人--

「沙...」無線電發出聲音, 槍王揚起眉毛看看。

「槍王。」

「收到, 視后。」

「已經困住左文雀, 地點係訊號山公園既訊號塔。」

「嗯。如果N展無計錯, 文雀只要一接近任何強力收發基台, Kitty就可以定位到佢既信號。 」

寄葉望看無線電, 吃驚的說道:「視..視后?」

「....喂, 槍王, 咁唔岩做法。」

「放心, 佢係我控制下, 你既身份仲未外流。呢度仲有個女王既人, 我會處理。」

「好。」 404小隊做事的樣子, 還是一如以往的專業。

「仲有冇其他野。」

「有, 派救援隊去華富村,瀑布下面, 絢香佢出左事, 唉, 估唔到佢真係跟左黎。」

「明白。」

「下次通訊時間1800。」

「Copy.」

槍王切換頻道講述救援隊的事後, 收起無線電:「等陣同你解釋一下啦。喂, 柒頭, 起身!」

他一腳踢向阿甲屁股, 他滾出幾圈才叫痛起來:「哎呀..咩料..」

一個人真睡假睡槍王還是能分辦出來, 所以他道:「我依加要殺你。」

「下?! 救..救命..女俠, 叫佢唔好..呀..」

「唔使咁淆, 拿, 老友, 你依加開始跑, 我數到100就開槍。」

「下?」

「5, 10, 15」

「喂, 咁數既咩?!」

「25, 35, 45.....」

「啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!!」阿甲拔足狂奔, 逃進後樓梯一溜煙的跑往地下。確認了他已經離開後, 槍王坐下:「寄葉, 我地既計劃, 仲未完。」

把Kitty轉移到中大, 用了一整晚和偵探, N展討論得出計劃的下半部, 和視后其實是雙面間諜, 和為甚麼必須要由阿平在九龍那邊刺殺女王, 她在中央圖書館404眾人因為忌諱軍隊進攻而不能動她的理由說了遍後, 槍王深深抽一口雪茄:「就係咁, 你依加明未?」

「點解..你要講呢D我聽?」

「計劃有變.....Kitty講左一點好重要。」槍王解開繩套, 「只有你同文雀係一齊, 軍隊都唔算得上係咩。」

寄葉失笑道:「.點會, 一路都係佢, 冇佢就冇我..」

「笑返咪好囉, 視后和Kitty會為文雀創造出刺殺女王既機會, 機會一瞬即逝, 但係..視后佢一有壓力就會手忙腳亂, 不過應該冇問題既, 我地就準備好佢地行動完逃出九龍既方法。」

「我要點做。」

「做你可以做到既所有野, 做好所有覺悟, 寄葉, 可能以後見唔到小莉, 可能會有危險喔?」

「即使再危險, 我都要去!」

「好, 果然係文雀睇中既女仔。以下, 就係幫佢地事後逃出九龍既方式, 我諗最快一兩日後就要實行, 呢兩日我地會好忙。」

「嗯, 冇問題..!」寄葉於胸前緊握拳頭, 這次, 是她幫助阿平的時候了!

「首先, 檢查呢一堆大廈既電力, 然後接上網絡, 令Kitty可以控制, 步驟我路上同你講!」

槍王和寄葉在我被困於天文台的時候, 一步步的實施著偵探和Kitty的計劃, 把東西準備好後已經過了二天。

「寄葉, 醒啦。」

正在睡覺的寄葉身體抽動一下, 狼狽的醒來:「係.! 我係度!」

「輕鬆D, 我地已經搞好晒, 依加只需要坐船過海就得。我咪同你講左最後我地都要過去囉。」

「但..但係又話佢地海上有防禦?」

「嗯, 但維港咁長, 佢地點都防唔晒, 我地會去遠少少地方上岸, 大概係黃埔一帶啦, 然後就等信號, 信號一到, 所有人就會合力救佢地走, 不過當然佢地都要好努力...」

「阿平一定會, 話說船上既油夠來回?」

「唔夠。」槍王把狙擊槍扔到電單車上, 「到時你一定會鐘意。」

「我覺得不會...」寄葉有不祥的預感。

電單車沿已經沉降的海邊往東駛, 很快, 很快, 寄葉就能見到阿平, 一想到這點, 寄葉又想起了自己二天沒洗頭, 洗澡也只是隨便抹抹身體就算, 阿平會討厭自己嗎?

話說, 為甚麼要狙擊槍?

電單車成功的趕及在日落前到達北角碼頭, 一海之隔就是黃埔, 到了那邊, 阿平就會在身邊!槍王說在美國-墨西哥邊境, 追捕那些亡命蛇頭和毒犯的時候路況比現在更糟, 看來所言非虛。

「最後縮沙機會, 言寄葉小姐。」槍王把車隨便扔於一邊。

寄葉看看電單車, 回想起下落不明的絢香, 心中升起一陣決意。

「一定要去!」

「Good.呢樣野, 就係我地準備既法寶, 哈哈, 大家自求多福啦。」

寄葉看著甲板上的那東西, 差少少就收回前言。

看來真是要自求多福呢。
下一篇無論用黎完呢一個POST
定係用黎開下一個POST都好適合
睇下大家推成點
推到屌Kitty
你有十秒
十秒就源氏
Kitty就十秒源氏
小莉就秒變光源氏
報驚
就完POST講左結局方向, 但為左推POST我會無恥地打一句就回覆一次
報驚暈
首先你係唔會見到開放式結局呢樣野, 始終講緊世界末日講左兩個POST, 結果一定係陷球產, 呢點無懸念, 如果一切都係建基於世界末日下, 但最後原來小行星射唔中, 咁真係連我自己都屌出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞